Lasta yrittävä nainen huomasi, että hänen miehensä sperma vaikuttaa erilaiselta kuin hänen edellisten kumppaneidensa sperma. Pariskunta on yrittänyt lasta jo vuoden. Kannattaako parin hakeutua tarkempiin tutkimuksiin? Synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Aarne I. Koskimies vastaa.

Viimeksi päivitetty 5.6.2017

Kysymys:Hei! Olemme mieheni kanssa yrittäneet raskautta kohta noin vuoden. Jokunen aika sitten huomasin, että mieheni sperma on erilaista kuin esim. edellisen kumppanini. Mieheni sperma on melko kirkasta ja seassa on ainakin joskus hyytelömäisiä pieniä klönttejä.

Olisiko tämä syy lapsettomuudellemme? Voiko sperman laatua parantaa mitenkään kotikonstein vai kannattaisiko jo hakeutua tarkempiin tutkimuksiin? Olemme kumpikin alle 30-vuotiaita, minulla edellisestä suhteesta kaksi lasta.

Vastaus:

Tuoreessa spermassa nähdään usein pieniä hyytelömäisiä klönttejä, mikä on ihan normaalia. Em. klöntit ovat peräisin rakkularauhasten eritteestä. Kun spermaa vähän seisotetaan huoneenlämmössä, klöntit häviävät ja sperma muuttuu enemmän liukoiseksi.

Se, että kerroit sperman olevan suht. kirkasta, voisi viitata siihen, että siittiömäärä nesteessä voi olla jonkin verran pienempi. Kun olette lisäksi yrittäneet raskautta vuoden verran, suosittelisin ehdottomasti siemennestetutkimusta, josta selviää siittiöiden määrä ja laatu. Uskon, että kotikonstit on jo käytetty ja kannattaa hakeutua tarkempiin tutkimuksiin.

Aarne I. Koskimies 
dosentti, lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Mitä mieltä olet artikkelista?