On tiedetty, että D-vitamiini lisää toisten eläinlajien siittiöiden liikkuvuutta.  Uusi Kööpenhaminan yliopiston toteuttama tutkimus osoittaa, että korkea vitamiinipitoisuus lisää myös ihmissiittiöiden mieskuntoa.

Viimeksi päivitetty 17.6.2011

Tutkimuksessa mitattiin 300 miehen siittiöiden liikkuvuus ja D-vitamiinin määrä elimistössä. Tulokset viittaavat siihen, että D-vitamiini lisäisi siittiöiden liikkuvuutta.


 


Samassa tutkimuksessa osoitettiin myös, miten siittiöt käyttäytyivät laboratorio-olosuhteissa, jos niitä aktivoi D-vitamiinin avulla. Laboratoriossa selvisi, että siittiöt saivat nimenomaan D-vitamiinista puhtia uida eteenpäin.

Vitamiinista apua lapsettomuuteen?

Voidaanko siis lapsettomuudesta kärsiville miehille yksinkertaisesti määrätä D-vitamiinikuuri ja heidän siittiönsä saavat uutta pontta tehtäväänsä?

Miesten lapsettomuusongelmat eivät ole yhdellä tekijällä selitettävissä. Monissa tapauksissa on kyse elimellisistä ongelmista, joita ei voi korjata vitamiinikuurilla. Tutkijat kuitenkin painottavat, että myös miesten elintavoilla on iso vaikutus siittiöiden laatuun.

Mutta voiko todella pelkällä vitamiinikuurilla saada siittiötuotannon kukoistamaan?

”Nämä löydökset eivät ole riittäviä kertomaan voisivatko D-vitamiinipillerit parantaa sperman laatua hedelmättömyydestä kärsivillä miehillä”, Martin Blomberg Jensen Kööpenhaminan yliopistollisesta sairaalasta kertoo.

Tutkimus julkaistiin Human Reproduction -lehdessä.

Teksti: Jarkko Uro

Lue myös:

Mene aurinkoon mies
Seksiä joka päivä
Siittiön päiväkirja

Mitä mieltä olet artikkelista?