Miehestä johtuvan lapsettomuuden takana on useimmiten heikentynyt siittiöiden määrä ja laatu. Syytä tähän ei aina löydy. Silloin kysytään, voiko elintavoilla vaikuttaa tilanteeseen. Voi. Merkittävimpiä miehen hedelmällisyyttä heikentäviä tekijöitä ovat alkoholi, stressi, tupakointi ja ylipaino.

Viimeksi päivitetty 8.2.2008

Tupakka vähentää siittiöiden määrää ja liikkuvuutta sekä heikentää siittiöiden laatua. Myös hedelmöityshoitojen raskaustulokset ovat huonompia niissä tapauksissa, joissa mies tupakoi säännöllisesti. Runsas alkoholinkäyttö vaikuttaa suoraan kiveksiin vähentäen sitä kautta siittiöiden muodostumista. Pitempään jatkunut stressi voi heikentää siittiöiden tuotantoa. Stressiin liittyy monia hormonaalisia häiriöitä, jotka muuttavat aineenvaihduntaa. Ylipainoisilla miehillä runsas rasvakudos muodostaa ylimääräistä estrogeeniä, mikä puolestaan voi jarruttaa siittiöiden tuotantoa.

Lue myös: Miehestä johtuva lapsettomuus

Kerro säännöllisesti käyttämistäsi lääkkeistä lääkärille

Suosituksena siis edellä mainituista olisi tupakan lopettaminen, alkoholin vähentäminen ja ylipainon korjaaminen sekä ”pahanlaatuisen” pitempiaikaisen stressin välttäminen. On tärkeätä myös kertoa lääkärille säännöllisesti käytetyt lääkkeet, koska on olemassa tiettyjä lääkeaineita, jotka vaikuttavat hedelmällisyyttä heikentävästi.

Oman ryhmänsä muodostavat kehonrakennuksessa käytettävät anaboliset steroidit, jotka hyvin voimakkaasti ja pitkäaikaisesti jarruttavat kivesten siittiönmuodostusta.

Lue myös: Siittiöt sekaisin marista

Antioksidantteja stressispermaan

Nykyisin puhutaan paljon ns. stressispermasta, jossa siittiöiden määrä ja laatu ovat heikentyneet. Tutkimukset ovat osoittaneet, että osassa siittiöistä on vaurioita, jotka johtavat huonoon hedelmöittymiskykyyn. Korjaavia hoitoja ollaan kehittämässä ja eräs näistä on antioksidanttihoito (E- ja C-vitamiinit), jolla on saatu joissakin tapauksissa lupaavia tuloksia. Tällöin voidaan ajatella 2-3 kuukauden antioksidanttihoitoa niille huonon sperman omaaville miehille, jotka tarvitsevat ICSIä. Tutkimustulokset ovat vielä alustavia ja hoitomenetelmiä kehitetään jatkuvasti.

Lue myös: Päänsärkypillerit pilaavat sperman

Pienikin muutos parantaa mahdollisuuksia

Jo pieni siittiöiden määrän ja laadun korjaantuminen voi parantaa hedelmöityshoitojen raskaustuloksia. Jos siittiöiden heikko laatu vaatii mikroinjektiohoidon ( ICSI) niin on todettu, että näissäkin tapauksissa miehen kannattaa valmistautua tulevaan hedelmöityshoitoon. Siemennesteen muodostumista ajatellen muutoksia on odotettavissa vähintään 2-3 kuukauden aikajaksoissa.

Aarne I. Koskimies (professori, lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri)

Lue myös:

Kolajuoma heikentää sperman laatua
Miten käy siittiöille saunassa?
Vanha isä on riski

Mitä mieltä olet artikkelista?