Raskaaksi tuleminen on monen tekijän summa. Siihen vaikuttaa muun muassa lasta yrittävien ikä – mutta monen muunkin asian on loksahdettava kohdilleen, ennen kuin raskaus alkaa.

Viimeksi päivitetty 7.3.2022

Raskaaksi tuleminen esitetään villeimmissä kuvauksissa tapahtumaksi, johon tarvitaan lähinnä tavallista intensiivisempi katse ja ehkä farkkujen ylänapin avaus.


 


Todellisuudessa raskauden alkaminen – sen yleisyydestä huolimatta – on melkoinen ihme, joka tapahtuu vain, kun kaikki viisarit ovat oikeissa asennoissa.

Raskauden mahdollisuuteen voi omilla toimillaan vaikuttaa jonkin verran. Tässä artikkelissa käydään läpi seikat, joilla on eniten merkitystä raskaaksi tulemisen kannalta.

Raskaaksi tulemisessa olennaista on yhdynnän oikea ajoitus

Hedelmällisessä iässä oleva nainen voi tulla raskaaksi vain parina päivänä kuukaudessa. Mahdollisuus raskauteen avautuu ovulaation aikaan eli suunnilleen kuukautiskierron puolivälissä. Jos kuukautiskierron kesto on 28 päivää, silloin ovulaatio tapahtuu eli naisen munasolu irtoaa suunnilleen 14 päivää kuukautisten ensimmäisen vuotopäivän jälkeen.

Ovulaatioon ja sen myötä raskaaksi tulemiseen vaikuttavat kuitenkin monet tekijät. Ihminen ei ole kone, ja siksi myös kuukautiskierto on herkkä monenlaisille häiriötekijöille.

Esimerkiksi nopea laihduttaminen ja erilaiset syömishäiriöt voivat sekoittaa kuukautiskierron ja jopa estää ovulaation. Kierron säännöllisyyden voi rikkoa niin naisen yli- kuin alipaino.

Lisäksi esimerkiksi kilpirauhasen toiminnan häiriöt, keliakia ja voimakas stressi voivat löytyä ovulaatiohäiriöiden taustalta.

Ovuloitko? Selvitä kuukautiskiertosi vaihe ovulaatiolaskurilla.

Opi tuntemaan oma kuukautiskiertosi

Raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia voi parantaa ottamalla kuukautiskierron tavallista tarkempaan seurantaan.

Hommaan voi ottaa avuksi apteekeissa ja päivittäistavarakaupoissa myytävät ovulaatiotestit, jotka mittaavat naisen virtsassa olevaa luteinisoivaa hormonia (LH). Kyseessä on hormoni, jonka määrä lisääntyy voimakkaasti juuri ennen ovulaatiota. Munasolu irtoaa vuorokauden tai kahden sisällä positiivisesta testituloksesta.

Jos tikkuun pissaaminen ei kiinnosta, omaa kuukautiskiertoaan voi seurata myös esimerkiksi Basal Body Temperature -menetelmällä eli aamulämpöä mittaamalla. Hieman ennen ovulaatiota naisen ruumiinlämpö putoaa hieman ja ovulaation tapahduttua nousee selvästi, jopa 0,5–1 asteella.

Myös muutokset emättimen liman koostumuksessa voivat kieliä lähestyvästä ovulaatiosta ja lisääntyneestä mahdollisuudesta tulla raskaaksi. Ovulaation aikoihin limaa on runsaasti ja se on koostumukseltaan kirkasta ja venyvää. Ovulaation jälkeen erite muuttuu vaaleaksi ja sameaksi.

Jos kuukautiskierto on kovin lyhyt (alle 24 päivää), se voi olla merkki alentuneesta hedelmällisyydestä. Vaihdevuosi-ikää lähestyville naisille tämä on tuttua.

Jos kierto taas on erittäin pitkä tai epäsäännöllinen, taustalta löytyy usein raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia heikentävä PCOS eli monirakkulaoireyhtymä.

Kivuliaita kuukautisia voi selittää taas endometrioosi. Endometrioosi ei aina vaikuta raskaaksi tulemisen mahdollisuuksiin. Lievästä endometrioosista kärsivistä suurin osa voi tulla raskaaksi spontaanisti, mutta Potilaan Lääkärilehden mukaan vaikeissa tapauksissa perinteisin keinoin alkavan raskauden mahdollisuus on vain muutaman prosentin luokkaa.

Äidin ikä on yksi tärkeimpiä raskauden alkamiseen vaikuttavia tekijöitä

Naisen ikä vaikuttaa raskaaksi tulemisen mahdollisuuksiin aivan olennaisella tavalla. Nainen on hedelmällisimmillään 18–25-vuotiaana, ja 30. syntymäpäivän jälkeen hedelmällisyys alkaa laskea selvästi. Kun mittarissa on 35 vuotta ja enemmän, mahdollisuus raskauteen on entistä selkeämmin heikentynyt.

Ikä heikentää munasolujen laatua, tekee kuukautiskierrosta arvaamattomamman, ovulaatio ei välttämättä tapahdu yhtä säännöllisesti kuin nuorempana ja myös sikiön kromosomihäiriöiden riski kasvaa.

Suomessa ensisynnyttäjien keski-ikä on moderneille länsimaille tyypilliseen tapaan korkea. Äidit tilastoissa 2021 -julkaisun mukaan Suomen ensisynnyttäjien keski-ikä on 29,7 vuotta ja kaikkien synnyttäjien keski-ikä 31,3 vuotta.

Lue myös: Oletko tilastojen mukainen äiti? Katso montako pistettä saat!

Raskaaksi tuleminen käy siis ikävuosien myötä vaikeammaksi – ja prosessi on armoton. Iän karttumista seuraavaa hedelmällisyyden laskua ei voi pysäyttää millään.

Hitusen sitä tosin on mahdollista jarruttaa yhdellä yksinkertaisella keinolla: lopettamalla tupakointi. Tupakoivien naisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin muutamaa vuotta tupakoimattomia aikaisemmin.

Tutustu myös: Testaa hedelmällisyytesi: mitkä mahdollisuudet teillä on saada lapsi?

Isän ikä vaikuttaa raskaaksi tulemisen mahdollisuuteen

Ikääntyminen lisää myös miesten hedelmällisyysongelmia.

Karkeasti ottaen mitä enemmän ikää on kertynyt, sitä heikommassa kunnossa siittiöt ovat. Ikä vaikuttaa niin siittiöiden rakenteeseen kuin liikkuvuuteen. Siemennesteen määräkin vähenee ikävuosien karttuessa.

Jos isäkandidaatti on alle 35-vuotias, silloin tilanne on vielä hyvä. On tarpeen kuitenkin muistaa, että nuorenkin miehen siittiöiden laatuun voivat vaikuttaa monet synnynnäiset sekä ympäristöön ja elämäntapoihin liittyvät tekijät.

Raskaaksi tulemiseen tarvittava aika alkaa pidentyä ja keskenmenojen määrä lisääntyä sen jälkeen, kun mies ylittää 40 ikävuoden rajapyykin.

Yli 45-vuotiaiden isien lapsilla on suurempi riski sairastua erilaisiin sairauksiin. Esimerkiksi ruotsalaistutkimuksen mukaan muun muassa epilepsian, autismin ja skitsofrenian riski lapsilla kasvaa jonkin verran nuorten isien lapsiin verrattuna.

Myös miehen vanhempien – sekä isän että äidin – tupakointi saattaa alentaa miehen siittiöiden laatua.

Miehen äidin tupakointi on useissa tutkimuksissa liitetty alentuneeseen siittiöiden määrään, ja vuonna 2018 tehdyssä tutkimuksessa myös miehen isän tupakoinnin havaittiin vaikuttavan samalla tavalla.

Tiesithän muuten, että siemennestettä ei tarvitse mitenkään erityisesti pantata ovulaation hetkeen? Usein, jopa päivittäin, tapahtuvat siemensyöksyt eivät alenna siemennesteen laatua.

Raskaaksi tulemiseen vaikuttavia tekijöitä

Raskauden alkamista voidaan edesauttaa terveellisillä elämäntavoilla

Jos lasta yrittävä pariskunta on perusterve eikä muita raskaaksi tulemista vaikeuttavia tekijöitä (kuten pois jäänyt ovulaatio, siittiöiden vähäinen määrä tai heikko liikkuvuus) ole olemassa, silloin säännöllisillä ja terveellisillä elämäntavoilla kannattaa yrittää parantaa raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia.

Sekä naisen että miehen hedelmällisyyttä laskevat esimerkiksi ylipaino, tupakointi, runsas alkoholin tai huumeiden käyttö, tietyt lääkkeet ja stressi.

Raskautta suunnittelevien kannattaakin tarkastaa jääkaappinsa sisältö ja karsia elämästään raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia heikentävät nautintoaineet.

Sananen stressistä

Raskautta toivovan on hyvä pyrkiä vähentämään stressiä elämässään, mutta usein se on tietysti paljon helpommin sanottu kuin tehty.

Etenkin jo jonkin aikaa raskautta yrittäneet päätyvät herkästi tilanteeseen, jossa kaikkein eniten elämässä stressaa raskaus, joka ei toiveista huolimatta ala.

Hengittäminen ja aistien avulla käsillä olevaan hetkeen ankkuroituminen ovat parhaita stressin taltuttajia, olipa stressin taustalla mikä asia tahansa.

Silitä läheistä tai lemmikkiä, käännä kasvot aurinkoa päin. Kastele varpaat järvessä, käy saunassa. Hengitä hitaasti nenän kautta sisään ja suun kautta ulos.

Kaikki ei mene putkeen ja murheitakin riittää, mutta juuri nyt, tässä nimenomaisessa hetkessä, ei ole mitään hätää.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?