Joskus lapsettomuutta selittää vaiva tai sairaus, joka pystytään selättämään vain lääketieteen keinoin, jos pystytään. Toisinaan lapsettomuudelle ei löydy yhtä selitystä vaan se on monen tekijän summa.

Viimeksi päivitetty 21.4.2009

Poppaskonsteja hedelmällisyyden parantamiseksi ei ole, mutta elintavoilla on merkitystä myös lisääntymisterveydelle. Mitä hedelmällisyyden parantamiseksi kotikonstein on tehtävissä?Tulehduskipulääkkeiden käyttöä kannattaa vähentää. Haitallisiksi ovat osoittautuneet varsinkin ne tulehduskipulääkkeet, jotka toimivat prostaglandiinien estäjinä. Näitä ovat muun muassa tutut käsikauppalääkkeistä löytyvät ibuprofeeni ja ketoprofeeni. Prostaglandiineja tarvitaan ovulaatiossa, sillä ilman sitä munarakkula saattaa jäädä puhkeamatta.

Lue myös: Harkintaa särkylääkkeiden käyttöön

”Kipulääkettä voi ottaa muutamana päivänä ennen kuukautisia ja niiden aikaan, mutta erityisesti ovulaation aikaan ja sen jälkeen niitä kannattaa välttää”, gynekologi Valentine Akande kertoo Guardian-lehdelle.

Paino on hyvä pitää kurissa. Tämä pätee niin miehiin kuin naisiin.

Lue myös: Voiko ruokavalio auttaa ovuloimaan?

”Mitä enemmän elimistössä on rasvaa, sitä enemmän se tuottaa estrogeenia, myös miehillä. Lian suuri määrä estrogeenia puolestaan voi vähentää siittiöiden määrää”, naistentautien erikoislääkäri Gabrielle Downey sanoo.

Älä välttele aurinkoa. Munasarjojen monirakkulatauti ja sen aiheuttamat häiriöt kuukautiskierrossa on yleinen lapsettomuuden aiheuttaja. Yalen lääketieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että D-vitamiinilisä vähensi munasarjojen monirakkulataudin riskiä peräti 99 prosenttia ja epäsäännöllisten kuukautisten riskiä 93 prosenttia.

Lue myös: Hedelmällistä valoisaa vuodenaikaa!

Zita West, suositun brittiläisen hedelmällisyysklinikan perustaja, on puolestaan havainnut, että hänen klinikkansa asiakkaista jopa 50 % ei saa tarpeeksi D-vitamiinia.  D-vitamiinia saadaan kesäkuukausia auringosta, mutta pimeänä vuodenaikana vitamiinilisä on usein tarpeen.

Syö lihaa kohtuudella. Harvardin yliopiston tutkijoiden mukaan lasta yrittävän kannattaa pyrkiä tyydyttämään proteiinin tarpeensa kasvikunnan tuotteilla eikä niinkään lihalla. Myös American Journal of Obstetrics and Gynecology –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että runsaasti lihaa syövien naisten elimistö tuotti enemmän insuliinia sekä insuliinin kaltaista kasvutekijää IGF-1:tä, joiden molempien ajatellaan heikentävän hedelmällisyyttä.

Lue myös: Ovulaatio saa naisen puhumaan korkeammalta

Unohda suuseksi. Syljen sisältämät ruuansulatusentsyymit saattavat vahingoittaa spermaa.

Yhden neuvon noudattaminen ei ehkä tee ihmeitä, mutta monesta pienestä muutoksesta on jo tutkimusten mukaan todellista hyötyä.

”Olemme havainneet, että ovulaatiohäiriöistä johtuvan lapsettomuuden riski putoaa kuudennekseen, jos lasta yrittävät noudattavat vähintään viittä lisääntymisterveyteensä vaikuttavaa elämäntapaohjetta”, Jorge Chavarro Harvardin yliopistosta sanoo.

Lähteet:

Harvard School of Public Health: Changes to Diet and Lifestyle May Help Prevent Infertility from Ovulatory Disorders
American Journal of Obstetrics & Gynecology : Protein intake and ovulatory infertility
Guardian: Five ways to … boost your fertility

Mitä mieltä olet artikkelista?