Lyhyet ja pullukat naiset saavat enemmän lapsia kuin kevyet, pitkät naiset. Niinpä tulevaisuuden naiset ovat nykyistä lyhyempiä ja painavampia, sillä nämä ominaisuudet siirtyvät äideiltä tyttärille. Naisen evoluutiota on tutkittu Yalen yliopistossa.

Viimeksi päivitetty 30.1.2023

Mikäli Yalen yliopistossa tehtyä tutkimusta on uskominen, keskivertonainen on vuonna 2409 kaksi senttiä lyhyempi ja yhden kilon painavampi kuin nykynainen.Nuorempana äidiksi, vaihdevuodet nykyistä myöhemmin

Tulevaisuuden nainen saa lisäksi ensimmäisen lapsensa viisi kuukautta aikaisemmin ja saavuttaa vaihdevuodet kymmenen kuukautta myöhemmin.

Edellytyksenä tälle kehityksen suunnalle on, että tutkimuksessa havaitut trendit jatkuvat seuraavat kymmenen sukupolvea.

Muutokset naisten keskuudessa ovat hitaita ja vaiheittaisia eikä muutosvauhti juuri poikkea evoluution vauhdista kasvi- ja eläinkunnassa yleensä.

”Ihmiset eivät ole tässä suhteessa mitenkään erityisiä vaan oikeastaan keskivertoja”, tutkija, evoluutiobiologian professori Stephen Stearns huomauttaa.

Myös sydänterveys kohenee

Tutkimusta varten yli 2000 naiselta mitattiin muun muassa pituus, paino, kolesteroli ja verenpaine.

Tutkijat selvittivät, miten mitatut ominaisuudet korreloivat naisten synnyttämien lasten lukumäärän kanssa.

Tutkijat panivat pituuden ja painon lisäksi merkille, että niillä naisilla, joilla oli alhaisempi verenpaine ja kolesteroli, oli keskimäärin enemmän lapsia kuin korkeammat lukemat saaneilla.

Näin ollen kehityksen suunnan uskotaan näkyvän myös niin, että myös naisten sydänterveys on tulevaisuudessa hieman nykyistä parempi.

Analyysissä huomioitiin erilaisten taustamuuttujien, kuten koulutuksen ja tupakoinnin vaikutus tuloksiin.

Stearns tutkimusryhmineen kävi lisäksi läpi 14 000 naisen sairauskertomukset Yhdysvalloissa. Aineisto ulottui vuoteen 1948 ja kattoi kolme sukupolvea.

Tutkimustulokset raportoitiin Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa.

Ovulaatioon tarvitaan rasvaa, mutta toisaalta ylipainokin on ongelma

Jos naisen kehon rasvaprosentti laskee erittäin alhaiseksi, hän lakkaa ovuloimasta. Jos ovulaatiota ei tapahdu, raskaus ei voi alkaa.

Rasvaprosentti on hedelmällisyyden kannalta hyvä, jos se on noin 22–25. Yksilölliset erot totta kai vaikuttavat, joten ehdottomia lukuja on vaikea antaa. Jos rasvaprosentti putoaa alle 20:n, ovulaatio-ongelmat ovat todennäköisiä.

Toisaalta jo nainen on selvästi ylipainoinen, voi sekin sekoittaa hormonitoiminnan, minkä vuoksi kuukautiset saattavat jäädä pois ja ovulaatio tapahtumatta. Erityisen haitallista on, jos rasva kertyy keskivartalolle.

Julkisessa terveydenhuollossa toteutettavien lapsettomuushoitojen painoindeksiraja (BMI) on 35. 

Mitä mieltä olet artikkelista?