Raskautta toivovalle syömishäiriö ei ole pikku juttu. Syömishäiriön seuraukset hormonien erittymiseen ovat arvaamattomat, mikä saattaa vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Syömishäiriöt voidaan jakaa erilaisiin ryhmiin; anoreksiaan, bulimiaan ja ahmimishäiriöön. Syömishäiriöön liittyvän hormonihäiriön laatu riippuu paitsi itse häiriöstä myös siitä, onko potilas alipainoinen, normaalipainoinen vai ylipainoinen.


 


Anoreksiasta tai sen jälkitilasta kärsivät ovat yleensä alipainoisia. Bulimikot (ahmivat ensin ja oksentavat sitten) ovat yleensä normaalipainoisia ja ahmimishäiriöstä kärsivät ovat yleensä ylipainoisia.

Lisäksi nykyään varsin yleinen ryhmä ovat ortorektikot, syömistään voimakkaasti säätelevat henkilöt ilman varsinaista anoreksiaa. He ovat myös usein alipainoisia.

Alipaino aiheuttaa hormonierityksen häiriöitä

Alipainon vaikutuksista hedelmällisyyteen on olemassa lukemattomia tutkimuksia erityisesti naisia koskien. Alipainoon liittyy yleensä häiriö aivolisäkkeen toiminnan säätelyssä niin, että aivolisäkkeestä ei alipainon aiheuttaman stressitilanteen vuoksi erity normaalisti gonadotropiini-hormoneja, jotka säätelevät munasajojen toimintaa.

Vakavimmissa häiriöissä kuukautiset jäävät kokonaan pois. Elimistö ”tietää” että tällaisessa tilanteessa ei ole hyvä tulla raskaaksi.

Ravintoainepuutokset voivat estää raskauden alkamisen

Anoreksiaan liittyy myös monia muita hormonierityksen häiriöitä, jotka pahentavat tilannetta. Lisäksi aliravitsemustilaan sinänsä liittyy ravintoainepuutoksia, jotka estävät raskauden alkamisen. Vaikka anoreksiasta parantuukin, ei kuukautiskierto parane samassa tahdissa, vaan usein tarvitaan apua raskaaksitulossa jopa vuosien kuluttua paranemisesta.

Bulimikon elimistö on stressitilassa

Bulimikkojen elimistö, vaikka he olisivatkin normaalipainoisia, on stressitilassa ja stressitilanne sinänsä voi häiritä ja jarruttaa munasarjojen normaalia toimintaa.

Ylipainoisilla kuukautiskiertoon vaikuttaa lisääntynyt insuliinineritys, kun painoindeksi (BMI) nousee tarpeeksi korkeaksi. Ylipainoisilla potilailla erittäin tärkeässä osassa raskaaksitulossa onkin painon lasku. Lisänä käytetään usein insuliinieritystä normalisoivaa lääkitystä ja tarvittaessa mukaan liitetään myös hormonihoito.

Myös miehen ylipaino voi olla ongelma

Myös miehillä ylipaino ja siihen liittyvä insuliininrunsaus voi olla syynä hedelmällisyyshäiriöön. Miehellä lisääntynyt insuliinineritys aiheuttaa samantyyppisen tilan kuin naisella anoreksia.

Kirjoittaja: Tiina Hakala-Ala-Pietilä, Felicitas-Klinikka
LKT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Lue myös:

Hedelmällisyyteen voi vaikuttaa
Huhki sopivasti
Seksiä joka päivä

Mitä mieltä olet artikkelista?