Voiko aikaisempi raskaus tai synnytys haitata myöhempää todennäköisyyttä tulla raskaaksi tai synnyttää lapsi? Harvinaisissa tapauksissa voi, mutta useimmiten onnistunut raskaus ja synnytys on hyvä merkki tulevankin hedelmällisyyden kannalta.

Viimeksi päivitetty 3.6.2020

Aikaisempi raskaus, erityisesti loppuun asti jatkuneena ja elävän lapsen synnytykseen päättyneenä on erinomainen indikaattori siitä, että lasta yrittävällä parilla on hyvät mahdollisuudet saada lisää lapsia. Tästä huolimatta sekundaarinen lapsettomuus painaa monia pariskuntia, ja moni miettii, voiko aiempi raskaus tai synnytys vaikuttaa hedelmällisyteen.


 


”Aikaisempi raskaus ei yleensä vaikuta hedelmällisyyteen mitenkään, mutta se ei myöskään ole tae siitä, että raskaus onnistuisi uudelleen. Raskauksien välissä useat tekijät saattavat muuttua: nainen vanhenee kenties muutaman vuoden ja niin vanhenee mieskin, paino saattaa nousta, jokin aiemmin piilevänä ollut perussairaus saattaa aktivoitua… Näiden tekijöiden myötä raskautuminen vaikeutuukin olennaisesti”, kertoo Turun yliopistollisen keskussairaalan lapsettomuushoitojen vastuulääkäri Antti Perheentupa.

Keisarileikkaus alentaa tulevaa hedelmällisyyttä

Tutkimustuloksia on siitä, että aikaisempi keisarileikkaus haittaa myöhempää uudelleenraskautumista jonkin verran. Sitä ei tarkalleen tiedetä, miksi niin on.

”Syy tuskin on leikkausarvessa, vaikka se nykyisillä ultraäänilaitteilla hyvin näkyykin. Suuremmassa roolissa ovat kohdun limakalvo ja munanjohtimet: jotakin mitä ilmeisimmin tapahtuu niiden toiminnassa ja munasolun liikkuminen sen myötä häiriintyy”, Perheentupa sanoo.

Tapahtumaketju on mysteeri lisääntymislääketieteelle ja sitä tutkitaan edelleen.

Harvinaisia tapahtumia synnytyksessä tai sen jälkeen

Joskus synnytyksen aikana voi tapahtua asioita, jotka madaltavat tulevaa hedelmällisyyttä pysyvästi.

”Oikein iso verenvuoto synnytyksen aikana saattaa aiheuttaa pysyviä häiriöitä aivolisäkkeen toiminnassa: tällöin esimerkiksi imetyksen käynnistyminen on takkuista ja myöhemmin kuukautiset eivät palaudu ollenkaan, mikä tietysti estää uuden raskautumisen. Tämä on kuitenkin harvinaista: meillä Tyksissä hoidetaan noin 4000 synnytystä vuosittain, eikä tällaista tapahdu edes joka vuosi”, Perheentupa havainnollistaa.

Myös synnytyksen jälkeiset tapahtumat voivat muuttaa naisen hedelmällisyyttä.

”Harvinaista on, että istukkaa jää kohtuun kiinni niin, että siitä seuraa tulehdus tai jatkuvaa verenvuotoa synnytyksen jälkeen. Voidaan joutua tekemään kaavinta, joskus jopa toistuvasti, ennen kuin koko istukka saadaan pois. Ja koska synnytyksen ja mahdollisen imetyksen vuoksi estrogeeniarvot ovat matalalla, kohdun limakalvo ei lähde myöskään uusiutumaan kuten se normaalisti tekisi – syntyy oireyhtymä, jossa kohdun toiminta häiriintyy.”

Kumpikin näistä esimerkkitapauksista on kuitenkin todella poikkeuksellinen sattuma, eivätkä nekään välttämättä tarkoita pysyvää lapsettomuutta. Niiden seurauksena hedelmällisyys kuitenkin laskee, ja esimerkiksi lapsettomuushoidot saattavat olla tarpeen.

Mitä mieltä olet artikkelista?