Yleinen suositus on, että lasta tulisi yrittää kahdentoista kuukauden ajan omaehtoisesti ennen lapsettomuustutkimuksiin hakeutumista. On kuitenkin lukuisia tilanteita, jolloin ei kannata odottaa vuotta.

Viimeksi päivitetty 3.6.2020

Lapsettomuustutkimuksiin hakeutuminen on kaikille perusteltua, mikäli raskaus ei käynnisty 12 kuukauden kuluessa yrittämisen aloittamisesta, säännöllisistä yhdynnöistä huolimatta. Aina kuitenkaan ei kannata odottaa vuotta.

Mikäli jokin allaolevan listan kohdista täyttyy, kannattaa tutkimuksiin hakeutua jo aikaisemmin.

  • Ikä: jos nainen on täyttänyt 38 vuotta ja raskautta on yritetty kuuden kuukauden ajan, on hyvä hakeutua tutkimuksiin.
  • Endometrioosi: tämä on yleensä sitä sairastavilla naisilla hyvin tiedossa, ja lääkityksen vuoksi spontaani raskautuminen ei edes onnistu. Raskauden ajankohta ja lääkityksen tauottaminen pitää suunnitella yhdessä lääkärin kanssa.
  • Selkeä anovulaatio: naisen kuukautissyklin mitta on yli 40 päivää.
  • Tieto siitä, että miehen siemenneste on laadultaan huonoa (tieto tästä saattaa olla esimerkiksi sperman laatua mittaavaan tutkimukseen osallistumisen kautta)
  • Mikäli nainen sairastaa jotakin vaikeaa perussairautta.

Vaikka lapsettomuuden syiden selvittely on perusteltua, ei se aina tarkoita sitä että varsinaisten lapsettomuushoitojen aloittaminen on perusteltua. Lue lisää siitä, missä tilanteessa hoitoja ei välttämättä tarjota.

Mitä mieltä olet artikkelista?