”Voin kertoa omasta kokemuksestani, että täydellistä äitiyttä ei ole olemassakaan, on vain riittävän hyvää, ja sinä olet useimmiten enemmän kuin riittävä. Sinä olet yltäkylläisen hyvä, ainutlaatuinen ja korvaamaton lapsillesi”, kätilö Silja Seppänen kirjoittaa.

Viimeksi päivitetty 7.3.2024

Minä kohtaan sinut ihan tavallisena työpäivänäni – sellaisena, jonka aamuna minäkin olen ehkä herännyt vähän nurinkurin: omassa äitiydessäni haastettuna, väärät sukat eskarilaiselle valinneena ja silti tästäkin aamusta selvinneenä.


 

 


Näen sinut edessäni pyytämässä apua, neuvoja, tai ihan vain avaamassa sydäntäsi ja kertomassa huoliasi. Minun tehtävänäni kätilönä on antaa sinulle ammattilaisen neuvoja – niitä tutkimusnäyttöön perustuvia, rehellisiä, oikeita ohjeita. Minun vastuullani on se, että sinä voisit saada kohtaamisestamme eväitä äitiyteesi, vahvistua omassa tiedossasi ja rohkaistua kertomaan oman tahtosi.

Suurinta rohkeutta on olla lempeä

Sinä olet ehkä ensikertalainen, ja kannat kohdussasi pienen pientä alkiota. Ihmettelet, mitä sinun nyt pitää tehdä, jotta hän pääsisi syliisi mahdollisimman turvallisesti. Kätilönä voin kertoa sinulle kaiken ruokavaliosta, vitamiineista, liikunnan ja levon merkityksestä.

Mutta tiedätkö, ihmisenä ja äitinä voin kertoa sinulle: sen suurempaa avuttomuutta, kuin mitä äiti kokee ymmärtäessään, ettei voi mitenkään itse vaikuttaa kaikkeen mitä hänen lapselleen tapahtuu, ei ole olemassakaan? Että suurinta rohkeutta ja parasta mitä voit nyt tehdä, on olla itsellesi lempeän armollinen, kohdata pelkosi ja uskaltaa riemuita ja iloita siitä, että sydämesi alla kasvaa uusi ihminen? Että sinun ei pidä tehdä, vaan saat tehdä asioita, juuri itsesi näköisesti ja kehoasi kuunnellen!

Kehosi on viisas

Sinä, äiti, olet ehkä viimeisilläsi raskaana. Olet uneton, kipeä, levoton ja malttamaton. Kätilönä voin opastaa sinua tukemaan lantiotasi, juomaan kohtua vahvistavaa vadelmateetä ja nauttimaan synnytyksen alkua edistäviä taateleita. Ehkäpä kehottaa luomaan kehoon oksitosiinimyrskyn puolisosi ja rakkauden avulla, supisteluja luomaan.

Sinä saat toivoa lastasi jo tulevaksi, ja minä koetan valaa sinuun rauhaa ja luottamusta: sinun kehosi on viisas ja vauvasi tietää juuri sen ajan, jolloin hän on tähän maailmaan valmis.

Usko itseesi

Joskus tulet luokseni lapsesi kanssa. Imetys sattuu, maito ei riitä, kotona on jo muitakin pieniä ja koet suurta riittämättömyyttä omasta äitiydestäsi. Kätilönä ohjaan sinulle imetysasennot, maidon nostatuksen salat ja kerron puhelinnumeron neuvolan perhetyöhön.

Sen lisäksi kannustan sinua uskomaan itseesi, uskomaan lapsiisi ja siihen, että pystyt antamaan heille juuri sen, mitä he omassa elämässään tulevat tarvitsemaan.

Täydellistä äitiyttä ei ole

Voin kertoa omasta kokemuksestani, että täydellistä äitiyttä ei ole olemassakaan. On vain riittävän hyvää, ja sinä olet useimmiten enemmän kuin riittävä. Sinä olet yltäkylläisen hyvä, ainutlaatuinen ja korvaamaton lapsillesi.

Kätilön työ on niin paljon muutakin kuin hoitosuositusten, rajoitusten tai vaatimusten luettelemista. Se on äidin kannustamista, kannattelemista ja rakastamista. Voimaannuttamalla äidin me voimaannutamme koko perheen. Usko siihen, että olet kaiken sen rakkauden arvoinen!

Kätilö Silja Seppänen opastaa äitejä raskauden, imetyksen ja äitiyden aallokossa.
Kätilö kuulolla
Vauvantai-kätilö on Silja Seppänen: yksityinen kätilö, kouluttaja ja imetysohjaaja. Silja kirjoittaa blogiinsa asiaa raskaudesta, synnytyksestä, imetyksestä ja äitiydestä, sekä tarinoi naisena olemisen
ihanuudesta. Siljan omat sivut löydät osoitteesta www.vauvantai.fi.
Mitä mieltä olet artikkelista?