Puolivuotias tyttövauva painaa 6–9,1 kg ja on 63–71 cm pitkä.
Puolivuotias poikavauva painaa 6,8–9,8 kg ja on 64–74 cm pitkä.

Viimeksi päivitetty 25.1.2005

Onneksi olkoon, vauvasi on nyt puolivuotias! Vauvavuosi on siis jo puolivälissä – eikö aika olekin vierähtänyt uskomattoman nopeasti? Puolivuotias on monin tavoin jo ”iso” vauva: Hänellä on luultavasti vakiintunut päivärytmi, yöheräily on ehkä vähentynyt, ja nyt viimeistään on aika alkaa maistella kiinteitä ruokia.

Käsien koordinointi kehittyy

Puolivuotiaana vauva tukee ylävartaloaan vankasti käsivarsiensa varassa päinmakuulla ollessaan. Käsien koordinointi kehittyy, ja nyt lapsi oppii pitämään kiinni yhdestä esineestä samalla, kun kurottuu ottamaan toista.

Joko vauvasi osaa taputtaa? Sekin taito opitaan usein puolen vuoden korvilla. Muistathan kuitenkin, että jokainen lapsi kehittyy omaan tahtiinsa. Jos huolestut jostakin lapsesi kehitykseen liittyvästä asiasta, ota se puheeksi neuvolakäynnillä.

Sinnikkäitä liikkumisyrityksiä

Puolivuotiasta kiinnostaa liikkuminen jo kovasti. Hän harjoittelee sitä innokkaasti ja saattaakin jo päästä liikkeelle kierien, ryömien tai vetämällä itseään käsillään. Jotkut vauvat liikkuvat aluksi taaksepäin – ja lasta voikin turhauttaa, jos hän pyristelyistä huolimatta liikkuu vain kauemmas tavoitellusta lelusta!

Vauvan kiinnostus leluja kohtaan kasvaa ja hän tutkii niitä entistä perusteellisemmin. Hän osaa erottaa toisistaan märän ja kuivan sekä kylmän ja lämpimän. Vauvan muisti kehittyy ja yltää nyt noin kahden viikon päähän.

Äänet kiinnostavat vauvaa

Puolen vuoden iässä lapsi ymmärtää entistä paremmin eron oman itsen ja muiden ihmisten välillä. Ennen lasta kiinnostivat eniten omien vanhempien kasvot ja äänet, mutta nyt häntä kiinnostaa aivan kaikki ympäristössä näkyvä ja kuuluva. Vauva alkaa matkia vanhempiensa äänensävyjä. Hän tunnistaa jo oman nimensä.

Kiinnostus ääniin ja äänteisiin on tärkeä osa lapsen kielellistä kehitystä. Käytä tavallisia, oikeita sanoja lapsen kanssa jutellessasi. Vaikka hän ei ymmärräkään kaikkea, oppii hän muodostamaan merkityksistä jonkinlaisen käsityksen sanoista, äänensävyistä, eleistä ja ilmeistä.

Vuorovaikutusta kaksin käsin

Kiskooko vauvasi sinua hiuksista? Tämä on vauvan tapa ottaa kontaktia: Hän käyttää siihen käsiään ja saattaa hiustenkiskonnan lisäksi vetää vanhempiaan vaatteista, muksautella ja raaputtaa.

Puolivuotias osaa jo ilmaista, mitä hän haluaa tai ei halua ja alkaa aktiivisesti johdattaa vuorovaikutusta omien mielihalujensa ja toiveidensa suuntaan. Esimerkiksi tavaroiden heitteleminen lattialle on puolivuotiaan mielestä mitä mukavin leikki, koska sillä on monia hauskoja seurauksia: Lattialle putoavasta esineestä lähtee mielenkiintoinen ääni, ja jonkun täytyy nostaa pudotettu esine – ja tulla näin mukaan leikkiin.

Kieltojen opettelua

Ensimmäiset puoli vuotta olivat vauvallesi yhtä pitkää ”kyllä-kautta”, mutta nyt hän joutuu  totuttelemaan ensimmäisiin kieltoihin: kaikkea haluamaansa ei voi tehdä eikä saada. Kun lapsi oppii liikkumaan enemmän, hänen on opittava, että kaikkialle ei voi mennä eikä kaikkeen voi koskea.

Mitä mieltä olet artikkelista?