Kuukauden vanha tyttövauva painaa 2,8-4,6 kg ja on 50–58 cm pitkä.
Kuukauden ikäinen poikavauva painaa 3,4-5,8 kg ja on 51-59 cm pitkä.

Viimeksi päivitetty 14.1.2018

Vauvallasi on nyt takanaan ensimmäinen elinkuukautensa. Hän kasvaa ja kehittyy kovaa vauhtia, eikä häntä enää luokitella vastasyntyneeksi. Jos katsot kuukauden takaisia kuvia vauvastasi, huomaat, miten huimasti hän on jo muuttunut.

Kasvot säilyvät vauvan muistissa kolme päivää

Kuukauden ikäiset vauvat ovat päivän mittaan monta kertaa hereillä ja katselevat mielellään ympärilleen uudessa maailmassaan. Noin neljän viikon iässä vauva osaa kohdistaa katseensa edessään olevaan esineeseen, mutta ei vielä seuraa katseellaan liikkuvaa kohdetta. Kun esine alkaa liikkua, katse siirtyy ja kiinnittyy pian uuteen kohteeseen.

Vauva katselee erityisen tarkkaavaisesti vanhempiensa ja muiden ihmisten kasvoja. Kuukauden ikäisen vauvan kasvomuisti ylettyy noin kolmen päivän päähän – sen jälkeen ihminen muuttuu heille uudestaan vieraaksi.

Maailma alkaa käydä vauvalle tutuksi

Kuvat, joissa on vahva kontrasti, kiinnostavat vauvaa. Hän näkee väreistä parhaiten mustan, valkoisen ja punaisen. Vauva kuuntelee tarkkaavaisesti uusia ääniä. Hän saattaa säpsähtää kovia tai äkillisiä ääniä.

Ympäröivä maailma alkaa vähä vähältä käydä vauvalle tutuksi. Hän oppii erottamaan toisistaan esimerkiksi kovan ja pehmeän sekä tasaisen ja pyöreän. Vauva alkaa leikkiä sormillaan. Vatsallaan maatessaan vauva saattaa jo nostella hieman päätään. Varhaisheijasteet hallitsevat edelleen vauvan liikkeitä.

Vauva ääntelee uusin tavoin

Kuukauden ikäinen vauva on jo paljon vastasyntynyttä sosiaalisempi. Itkemisen lisäksi vauva inisee, voihkailee ja ääntelee monin tavoin. Vauva alkaa erottaa toisistaan keskenään hyvin samankaltaisia äänteitä, esimerkiksi ”pa” ja ”ba”.

Voi olla, että saat näinä päivinä vauvaltasi ensimmäisen hymyn. Se tapahtuu yleensä vauvan ollessa 4–8 viikon ikäinen. Samoihin aikoihin vauva vuodattaa ensimmäiset kyyneleensä. Tähän asti hän on itkenyt ilman kyyneliä kyynelkanavien kehittymättömyyden vuoksi.

Vauva oppii vaikuttamaan asioiden kulkuun

Kuukauden iässä vauva osaa yleensä myös pitää katsekontaktin. Perheenjäsenten kasvojen ilmeiden tutkiminen ja matkiminen kiinnostavat vauvaa kovasti.

Vauva alkaa ymmärtää, että teot seuraavat toisiaan ja oppii itse vaikuttamaan asioiden tapahtumiseen esimerkiksi itkemällä tai muulla ääntelyllä. Vauva osaa myös ilmoittaa, jos ympärillä on liikaa ärsykkeitä.

Mitä mieltä olet artikkelista?