Tyttövauva painaa 2,8-4,6 kg ja on  50–58 cm pitkä (keskim. 4,3 kg ja 54 cm). Poikavauva painaa 3,4-5,8 kg, ja on 51-59 cm pitkä (keskim. 4,5 kg ja 55 cm).

*Muista, että ihminen ei ole kone ja että jokainen vauva kehittyy omaan yksilölliseen tahtiinsa. Jos jokin lapsesi kehityksessä huolestuttaa, ota asia puheeksi neuvolakäynnillä.

Luulitko, että vauva vain nukkuu ja syö?

Vastasyntyneet ovat päivän mittaan monta kertaa hereillä, jolloin he mielellään katselevat ympärilleen uudessa maailmassaan. He osaavat kohdistaa katseensa vanhempiensa kasvoihin, katsella heitä tarkkaavaisesti, ja vaikka he eivät ole nähneet vanhempiaan koskaan aikaisemmin, pystyvät he muistamaan heidän kasvonsa noin kolmen päivän ajan.

Kuullessaan vanhempiensa äänen he kääntyvät sitä kohti ja myös tunnistavat heidän tuoksunsa. Vauvat matkivat muita ihmisiä ihan pienestä pitäen. Kokeile mitä tapahtuu, jos näytät kieltäsi!

Kommunikaatio ja sosiaalinen kehitys

Itkemisen lisäksi kuukauden ikäinen vauva inisee, voihkailee ja ääntelee monin tavoin. Vauva alkaa erottaa toisistaan keskenään hyvin samankaltaisia äänteitä, esimerkiksi ”pa” ja ”ba”. Ensimmäisen hymynsä pienokainen väläyttää noin 3–6 viikon iässä, ja osaa nyt pitää katsekontaktin.

Aistit ja motorinen kehitys

Noin neljän viikon iässä vauva osaa kohdistaa katseensa edessään olevaan esineeseen, mutta ei vielä seuraa katseellaan liikkuvaa kohdetta. Kun esine alkaa liikkua, katse siirtyy ja kiinnittyy pian uuteen kohteeseen. Vauva alkoi kuulla jo kohdussa noin viidennellä, kuudennella raskauskuukaudella, ja tunnistaa synnyttyään useimmiten kuulemansa äänet ja tutut laulut. Hän kuuntelee tarkkaavaisesti uusia ääniä.

Jos laitat sormesi tai jonkin esineen vauvan käteen, ottaa hän siitä tiukasti kiinni. Tämä johtuu synnynnäisestä tarttumisrefleksistä. Ympäröivä maailma alkaa vähä vähältä käydä vauvalle tutuksi. Hän oppii erottamaan toisistaan esimerkiksi kovan ja pehmeän sekä tasaisen ja pyöreän. Vauva alkaa leikkiä sormillaan.

Kiinnostukset kohteet ja aktiviteetit

  • Kasvojen ilmeiden tutkiminen ja matkiminen
  • Peilistä näkyvä oma kuva tai kuvat, joissa on voimakkaita värejä. Vauva näkee väreistä parhaiten mustan, valkoisen ja punaisen. Mobilet kiehtovat.
  • Musiikilla on monesti rauhoittava vaikutus
  • Lapsi alkaa ymmärtää, että teot seuraavat toisiaan ja oppii itse vaikuttamaan asioiden tapahtumiseen(esimerkiksi itkemällä tai ääntelemällä)
  • ”Ilmoittaa”, jos ympärillä on liikaa ärsykkeitä
Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeli42. raskausviikko
Seuraava artikkeliMiten valmistautua synnytykseen?