Lapsen motoriset taidot kehittyvät, ja hän hyppii, juoksee ja kiipeilee mielellään. Toisaalta lapsi nauttii rauhallisista lukuhetkistä vanhemman kanssa. Lapsi voi alkaa tutustua mediaan, mutta vain lyhyin hetkin ja yhdessä aikuisen kanssa.

Viimeksi päivitetty 13.10.2010

Kaksivuotiaalla lapsella riittää energiaa ja uteliaisuutta tutkia ympäröivää maailmaa. Motoristen taitojen kehitys mahdollistaa tämän entistä paremmin. Taidot kehittyvät entisestään, kun lapsi pääsee harjoittelemaan liikkumista erilaisissa ympäristöissä, kuten metsässä, rannalla tai leikkipuistossa. Hän kiipeilee, hyppii, juoksee ja liukuu liukumäestä. Lapsen on hyvä antaa kokeilla taitojaan, vaikka vanhempaa vielä tarvitaankin leikkejä valvomaan.Löytyykö lapsesi suusta jo kaikki 20 maitohammasta? Hieman yli kaksivuotiaalla hampaiden puhkeaminen saattaa olla vielä kesken, mutta tavallisesti kahteen ja puoleen ikävuoteen mennessä maitohampaat ovat puhjenneet. Hampaat ovat alttiita reikiintymään puhkeamisvaiheessa, joten on hyvä muistaa hampaiden huolellinen harjaus aamuin ja illoin. Alle 3-vuotiaan hampaat pestään aamuisin pelkällä vedellä ja iltaisin pienellä määrällä fluorihammastahnaa.

Lapsi ei kiusaa tahallaan

Tunteet kuohuvat edelleen, kun lapsi opettelee rajoja ja testaa, mitä kaikkea voi kiihkeällä haluamisella saavuttaa. Paras tapa opettaa lapselle tunteiden hallintaa on vanhemman esimerkki: Jos itse huudat ja reagoit turhan voimakkaasti lapsen kiukkuun, lapsi oppii toimimaan samalla tavalla. Myös johdonmukaisuus on hyvä muistaa. Jos lapsi saa tuoda leluja ruokapöytään yhtenä päivänä mutta ei toisena, hän hämmentyy – ja luultavasti raivostuu.

Vanhempien kannattaa muistaa, että lapsi ei yritä tahallaan kiusata teitä, vaikka joskus hänen käytöksensä voi vaikuttaa siltä. Esimerkiksi kun lapsi kaataa tahallaan vesimukinsa, hän saattaa vain olla kiinnostunut näkemään, mitä tapahtuu, kun vesi liikkuu. Ehkä suuttumista parempi ratkaisu olisi viedä lapsi vesileikkeihin ammeeseen?

Lukuhetkiä ja mediaan tutustumista

Kaksivuotias lapsi nauttii saduista ja loruista. Yhdessä lukeminen tukee lapsen kielellistä kehitystä ja on oiva tapa viettää yhteisiä hetkiä lapsen kanssa. Lasta kiehtovat erityisesti kurkistuskirjat, joissa luukun takaa löytyy lisää kuvia. Myös musiikin kuuntelu ja laulaminen innostavat lasta.

Kaksivuotias voi alkaa hiljalleen tutustua myös mediaan, erityisesti lastenohjelmiin tai pikkulapsille suunnattuihin peleihin. Muistathan, että ohjelmille ja peleille asetetut ikärajat eivät ole suosituksia, vaan ne kertovat, onko sisältö haitallista lapsen ikätasolle. Vanhempien pitää huolehtia, ettei lapsi altistu hänelle sopimattomille mediasisällöille myöskään silloin, kun muut perheenjäsenet – esimerkiksi isosisarukset – käyttävät mediaa. Kaksivuotiaan ei tule viettää ruutuaikaa ilman aikuista eikä vielä lyhyitä hetkiä kauempaa.

Lähde: 
MLL: Lapsen kasvu ja kehitys – 2-3 v

Mitä mieltä olet artikkelista?