Kymmenkuinen tyttövauva painaa 7,4–11 kg ja on 68–77 cm pitkä.
Kymmenkuinen poikavauva painaa 7,9–11,8 kg ja on 69–79 cm pitkä.

Viimeksi päivitetty 25.1.2005

Kymmenkuinen on vauva hurmaavassa iässä. Hän rakastaa hulluttelua ja tutkimusretkiä ympäri kotia. Oma tahto voimistuu, ja joudut ehkä välillä törmäyskurssille vauvan mielihalujen kanssa.

Tasapaino kehittyy

Kymmenen kuukauden iässä useimmat lapset osaavat ryömiä tai kontata sujuvasti. Olet ehkä jo huomannut, että näillä liikkumistavoilla vauva pääsee jo hyvinkin nopeasti tutkimaan mielenkiintoisia kohteita, kuten vessanpönttöä tai kuraisia kenkiä! Liikkuvainen ja utelias lapsi ei ehkä enää ole syömis- ja vaipanvaihtotilanteissa aivan yhä yhteistyöhaluinen kuin ennen.

Kulman takana odottaa jo seuraava merkittävä virstanpylväs: kävelemään oppiminen. Tasapaino kehittyy huimaa vauhtia, ja kiireisimmät lapset saattavat jo harjoitella ensimmäisiä askeleitaan. Tukea vasten kävely on myös mieluisaa puuhaa joillekin kymmenkuiselle. Oletko kokeillut, kiinnostuisiko sinun vauvasi työntämään esimerkiksi taaperokärryä?

Kiipeily kiinnostaa

Lapsen on helpompi nousta seisomaan kuin laskeutua seisoma-asennosta takaisin istumaan. Kymmenkuista alkaa jo kiinnostaa kiipeily esimerkiksi matalille tuoleille tai rappusille, mutta tässä iässä lapsella on luultavasti enemmän intoa kuin taitoa. Muksahtelut ja kopsahtelut kuuluvat siis asiaan, ja lapsen kokeilut vaativat vanhemmilta suurta tarkkaavaisuutta – ja nopeaa reaktiokykyä!

Kymmenen kuukauden iässä lapsi rakastaa hauskanpitoa ja hulluttelua. Hän kiinnittää nyt entistä enemmän huomiota lelujen ja muiden esineiden yksityiskohtiin. Kaappien ja laatikoiden availu ja sulkeminen on erityisen mielenkiintoista – ehkä joudutkin jo siivoamaan kaapeista tyhjennettyjä tavaroita monta kertaa päivässä.

Monipuolista viestintää

Lapsesta on nyt äärettömän hauskaa leikitellä erilaisilla äänillä ja äänteillä. Hän ”puhua” pulputtaa ahkerasti – monesti siinä luulossa, että muut ymmärtävät, mitä hän sanoo. Lapsi itse ymmärtää jo monia sanoja.

Ääntelyn ohella myös nonverbaalinen viestintä on edelleen tärkeää. Motoristen valmiuksien kehittyessä lapsi pystyy ilmaisemaan itseään entistä paremmin myös käsillään ja sormillaan. Seuraa lapsen toimintaa ja kerro tälle sanoin, mitä hän tekee ja touhuaa. Eleiden merkitys omaksutaan usein juuri näin: Vanhemmat tulkitsevat lapsensa eleitä, jonka perusteella lapsi oppii toistamaan niitä.

Rajojen testausta

Lapsi ymmärtää jo hyvin, että hän itse ja muut ihmiset eivät ole yksi ja sama asia, ja vanhemman ja lapsen suhde kehittyykin entistä selkeämmäksi. Kymmenkuinen saattaa edelleen vierastaa ihmisiä, joita ei tunne hyvin.

Joko vauvasi suutahtaa, kun ei saa tehdä tai koskea haluamiaan asioita? Vuoden ikää lähestyvä lapsi osoittaa ensimmäisiä itsenäistymisen merkkejä ja alkaa testata rajojaan.  Vanhemmat joutuvat huomaamaan yhä useammin, että lapsen monenkirjavat mielihalut eivät käy yksiin sen kanssa, mikä vanhempien mielestä on sopivaa tai tärkeää.

Mitä mieltä olet artikkelista?