Nelikuinen tyttövauva painaa 5,2–8 kg ja on 59–67 cm pitkä.
Nelikuinen poikavauva painaa 5,8–8,8 kg ja on 60–69 cm pitkä.

Viimeksi päivitetty 25.1.2005

Vauvasi on nyt neljä kuukautta vanha – nyt viimeistään pikkuvauva-aika on takana. Ympäröivä maailma kiinnostaa lastasi yhä enemmän. Kun kaikkialla on kiinnostavia ärsykkeitä, tylsemmät asiat, kuten nukahtaminen ja syöminen, saattavat muuttua hieman haastaviksi. Siirry syöttämään vauva hämärään huoneeseen, jos hän ei muuten malta rauhoittua maidon äärelle.

Niskalihakset vahvistuvat, liikkeiden koordinointi tarkentuu

Vauva kuuntelee keskittyneesti ja osaa erottaa monet erilaiset äänet toisistaan. Hän kääntää päätään äänen suuntaan, vaikka äänilähde olisi näkökentän ulkopuolella. Sylissä kannettaessa hän jaksaa jo kannatella omaa päätään.

Vauvan liikkeiden koordinointi tarkentuu. Niska- ja selkälihakset vahvistuvat. Päinmakuulla vauva nostaa rintakehänsä irti lattiasta. Hän saattaa myös tavoitella esineitä ja yrittää jo ryömiä niitä kohti. Vauva saattaa kierähtää selinmakuulta kyljelleen tai vatsalleen.

Täysin kehittynyt näkö

Nelikuisen vauvan näkö on yhtä tarkka kuin aikuisilla ja myös värinäkö on täysin kehittynyt. Vauva osaa liikuttaa silmiään puolelta toiselle ilman, että pää kääntyy mukana. Hän alkaa oppia arvioimaan etäisyyksiä ja räpyttelee silmiään, jos jokin esine tulee liian lähelle kasvoja.

Vauva tutkii käsiään ja esineitä ympärillään maistelemalla ja pureskelemalla. Hän leikkii sormillaan entistä enemmän ja tutkii, mitä kaikkea niillä voi tehdä.

Vauvan huumorintaju kehittyy

Katsekontakti ja kasvojen ilmeet ovat yhä pääasiallinen kommunikointitapa sinun ja vauvasi välillä. Nyt lapsi kuitenkin käyttää kontaktin luomiseen entistä enemmän ääntään ja etsii aktiivisesti äänilähteitä katseellaan.

Ympäristöstään yhä enemmän kiinnostuneen vauvan huumorintaju alkaa kehittyä, ja leikit pienokaisen kanssa ovatkin usein hauskoja kokemuksia. Äänet ja musiikki kiinnostavat: Lapsi kuuntelee mielellään loruja ja lauluja. Hän oppii myös keksimään omaa ajanvietettä, osaa leikkiä jo hetken itsekseen ja nauttia siitä.

Paljon hymyä – ja itkua

Yksin oleminen ei ole vauvalle erityisen mieluisaa. Hän osaakin jo tehdä selväksi, milloin seura olisi paikallaan. Vauva saattaa myös käsiään ojentamalla näyttää, että haluaa syliin. Hän hymyilee usein, erityisesti leikkiessään. Toisaalta vauva alkaa nyt myös oppia näyttämään kiukun merkkejä. Vauvan luonne ja temperamentti alkavat näkyä yhä selkeämmin.

Vauva tekee jo selkeän eron omien vanhempiensa ja muiden ihmisten välillä. Monet vauvat ovat näihin aikoihin hyvin sosiaalisia: He hymyilevät paljon, mutta toisaalta myös itkevät paljon huomiota saadakseen. Kyseessä on merkittävä virstanpylväs – vauva on oppinut, että on olemassa keinoja, joilla ihminen voi saada haluamansa!

Mitä mieltä olet artikkelista?