Rokotukset opettavat lapsen keho puolustautumaan viruksia ja bakteereja vastaan. Suomessa on kansallinen rokotusohjelma, jossa neuvolajärjestelmä tarjoaa 0-6 -vuotiaille lapsille mahdollisuuden saada rokotteet kaikkiaan kahtatoista tarttuvaa tautia vastaan.

Viimeksi päivitetty 19.8.2019

Suomalaisessa neuvolajärjestelmässä tarjotaan jokaiselle lapselle mahdollisuus saada rokotus kahtatoista tarttuvaa tautia vastaan. Ensimmäiset rokotukset annetaan kaksikuukautisneuvolassa ja rokottaminen jatkuu neuvolan vastuulla aina kuusivuotiaaksi saakka.Rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ja niiden antamisen aikataulu

2kk
Rotavirus (annos 1/3)

3kk
Rotavirus (annos 2/3)
Pneumokokki (annos 1/3)
Viitosrokote (Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio ja Hib-taudit) (annos 1/3)

5kk
Rotavirus (annos 3/3)
Pneumokokki (annos 2/3)
Viitosrokote (Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio ja Hib-taudit) (annos 2/3)

12kk
Pneumokokki (annos 3/3)
Viitosrokote (Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio ja Hib-taudit) (annos 3/3)
MPR (Tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) (Voidaan antaa myös 18kk)

1,5v
Vesirokko

4v
Nelosrokote (Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio)

6v
MPRV (Tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko, vesirokko)

Lisäksi:

Influenssarokote yli 6kk ikäisille influenssakauden alkaessa.

Milloin lapselle ei voi antaa rokotusta?

Yleisin syy, miksi jotakin rokotetta ei voida neuvolakerralla antaa, on se että lapsi on kuumeinen. Tällöin kannattaa ylipäänsä harkita, onko lapsi kannattavaa viedä neuvolaan, sillä hän saattaa levittää saamaansa tautia myös eteenpäin.

Mikäli lapsella on voimakas kananmuna-allergia (anafylaktinen reaktio), kannattaa keskustella aiheesta lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa ennen rokotteen ottamista.

Sen sijaan kuumeeton flunssa, käynnissä oleva antibioottikuuri tai useimmat krooniset sairaudet eivät estä lapsen rokottamista aikataulun mukaisesti.

Rokotusten haittavaikutukset

Tavallisin rokotuksen aikaansaama haittavaikutus on pistoskohdan kipu ja turvotus. Se voi ilmestyä välittömästi rokotteen antamisen jälkeen tai enintään parin vuorokauden sisällä tapahtumasta. Jos rokote on annettu reiteen, jalka saattaa olla niin kipeä, että lapsi esimerkiksi kieltäytyy kävelemästä jalalla. Tämä on kuitenkin vaaratonta ja ohimenevää.

Yleisiä haittoja ovat myös kuume, ruokahaluttomuus, ärtyisyys ja väsymys. Näiden hoitamiseen lapselle voi antaa kuumetta alentavaa kipulääkettä, kuten parasetamolia, ibuprofeiinia tai naprokseenia. Pistoskohtaa voi lapsen salliessa hoitaa viileällä kaurapussilla tai kääreellä.

Rokotteiden aiheuttamat allergiset reaktiot ovat erittäin harvinaisia, mutta mahdollisia. Niiden havaitsemiseksi suositellaan jokaisen rokotuksen jälkeen jäämään neuvolan vastaanottotilaan noin 15-20 minuutiksi tarkkailtavaksi – mikäli reaktio iskee, apu on silloin lähellä.

Reaktio rokotuksesta kotona

Vanhemman tulee ottaa yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin, jos rokotuksen jälkeen kotona

  • lapsen kuume nousee yli 40C eikä laske lääkkeiden avulla
  • lapsi saa kouristuskohtauksen
  • hän on veltto, kalpea ja vaisu
  • hän saa kuumetaudin joka kestää yli kolme päivää

 

 

Mitä mieltä olet artikkelista?