Tuhkarokko on erittäin tarttuva virustauti, joka aiheuttaa koko kehon yleisinfektion – lisäksi sen vanavedessä seuraa usein joukko jälkitauteja, jotka rasittavat sairastunutta.

Viimeksi päivitetty 4.9.2019

Tuhkarokko on erittäin herkästi tarttuva virusinfektio, joka aiheuttaa koko kehon yleisinfektion: kuumetta, hengitystietulehdusta ja ihottumaa. Komplikaatioita ovat esimerkiksi hengitysteiden bakteeri-infektio, korvatulehdus ja keuhkokuume. Harvinaisessa tapauksessa tuhkarokkoon sairastunut voi saada myös aivotulehduksen.Tuhkarokkoon ei ole olemassa lääkehoitoa. Ainoa tapa suojautua taudilta on rokottaminen. Tuhkarokko johtaa kuolemaan 1–3 tapauksessa tuhatta sairastunutta kohden.

Tuhkarokko tarttuu erittäin helposti

Tuhkarokko tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana sekä ilman välityksellä. Tuhkarokon tartuttavuus on erittäin korkea: Infek­tioiden tartut­ta­vuutta ku­vaava peru­suu­siu­tu­mis­luku on tuhka­ro­kolle 10–15. Tä­mä tar­koittaa, et­tä yk­si tuhka­rokkoon sairas­tunut tar­tuttaa keski­määrin 10–15 ih­mistä, joil­la ei ole roko­tuksen tai sairas­tu­misen an­siosta immu­ni­teettia. Influens­salla vas­taava lu­ku on vain noin 1,5.

Tuhkarokkoon sairastunut henkilö erittää virusta runsaasti, ja virukset säilyvät tartuttavina huoneilmassa ja pinnoilla jopa kaksi tuntia sen jälkeen, kun tartuttava henkilö on  jo poistunut. Tuhkarokko myös tarttuu erittäin herkästi. Yhdeksän kymmenestä tuhkarokolle altistuneesta suojaamattomasta henkilöstä saa tartunnan.

WHO:n mukaan Euroopan 48 maassa on havaittu lähes 90 000 tuhkarokkotartuntaa vuoden 2019 ensimmäisen puoliskon aikana, kuolleita on useita kymmeniä. Luku on kaksinkertainen verrattuna viime vuoteen.

Leviää jo ennen ihottumaa, kestää runsaan viikon

Oireet alkavat yleensä 9–11 vuorokauden kuluttua tartunnasta, ja sairastunut levittää tautia eteenpäin jo 4 vuorokautta ennen ihottuman ilmestymistä, sekä 4 vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Ensimmäiset oireet ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Silmät ovat usein valonarat. Ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua kuumeen nousemisesta ja kestää runsaan viikon. Toipuminen alkaa muutaman päivän kuluttua ihottumasta.

Yleisimpiä tuhkarokon jälkitauteja ovat kuumekouristus, korvatulehdus, ripuli, keuhkokuume ja hengitysteiden bakteeri-infektio. Noin yksi tuhannesta sairastuneesta saa aivotulehduksen eli enkefaliitin, ja yksi sadastatuhannesta saa vuosia myöhemmin aivojen yleistulehduksen, joka johtaa hitaasti kuolemaan. Raskauden aikana sairastettu tuhkarokko voi aiheuttaa keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen.

Tuhkarokon sairastaminen heikentää elimistön puolustuskykyä muita tauteja vastaan viikosta jopa yli kahteen vuoteen.

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan rokotetaan osana MPR-rokotetta 12–18 kuukauden ikäisenä ja uudelleen kuusivuotiaana.

Yksi tai kaksi annosta MPR-rokotetta saanut voi sairastua tuhkarokkoon, mutta altistuksen täytyy silloin olla voimakas. Rokotetulla henkilöllä taudin oireet ovat tavallisesti lievempiä, eikä vakavia jälkitauteja esiinny. Rokotettujen henkilöiden ei myöskään ole todettu tartuttavan tautia edelleen.

Rokotteen haittavaikutukset

Valtaosa MPR-rokotteella rokotetuista ei saa mitään oireita. Noin viisi prosenttia saa lieviä tuhkarokkoa, vihurirokkoa tai sikotautia muistuttavia oireita, jotka alkavat 5-12 vuorokauden kuluttua rokotteen saamisesta ja häviävät muutamassa päivässä. Allergiset reaktiot ovat hyvin harvinaisia.

Lähteet:
Neuvolaikäisen rokotusopas
THL
WHO
Potilaan lääkärilehti

Mitä mieltä olet artikkelista?