Rotavirus aiheuttaa vakavia oksennus- ja ripulitauteja vauvoille ja leikki-ikäisille lapsille.

Viimeksi päivitetty 6.6.2022

Mikä on rotavirus?

Rotavirus on virus joka aiheuttaa ripuli-oksennustautia, johon liittyy vetisen ripulin lisäksi kuumetta ja vatsakramppeja. Tauti on vaarallinen etenkin pienille lapsille, sillä se johtaa helposti elimistön liialliseen kuivumiseen.

Rotavirustaudin oireet

Rotavirustaudille tyypillisä oireita ovat oksentelu, kuume ja ripuli. Ripulin yhteydessä on usein vahvoja vatsakramppeja. Tauti kestää yleensä noin 5 päivää.

Miten rotavirus tarttuu?

Rotavirus tarttuu helposti käsien välityksellä, lelujen kautta ja viruksella saastuneen ruoan välityksellä – grammassa rotaviruksen saastuttamaa ulostetta voi olla jopa sata miljardia tartuntakykyistä virusta.

Tauti itää noin kaksi päivää ennen oireiden alkamista ja oireet kestävät yleensä viisi päivää. Virus pysyy pitkään tartuttamiskykyisenä myös elimistön ulkopuolella, minkä vuoksi hyvään käsihygieniaan on taudin aikana kiinnitettävä erityishuomiota.

Ennen rokotusten aloittamista lähes jokainen suomalainen lapsi sairasti rotavirustaudin viiden vuoden ikään mennessä. Rotaviruksen vuoksi joutui sairaalahoitoon vuosittain noin 2000 lasta. Osalla tauti johti vakavaan suolentuppeumaan ja jopa kuolemaan.

Miten rotaviruksen aiheuttamaa tautia hoidetaan?

Rotavirustaudille ei ole olemassa lääkettä, mutta tautia voi hoitaa muilla keinoilla. Tärkeintä on pitää yllä riittävä nesteytys. Voi juoda vettä tai mietoja juomia, mutta makeita juomia pitäisi välttää. Apteekista saa myös nestehukkaan tarkoitettuja juomia.

Lääkäriin on syytä mennä, jos lapsi vaikuttaa erittäin väsyneeltä, jos virtsaaminen on vähäistä tai jos silmät ovat painuneet kuoppiin. Alle vuoden ikäiset lapset kannattaa viedä lääkäriin jos on vähänkään vakavempia oireita.

Lisää ripuli-oksennustautien hoitamisesta

Rotavirusta vastaan on rokote

Rotavirusrokote on kuulunut Suomessa rokotusohjelmaan vuodesta 2009 lähtien. Seurantatutkimusten mukaan rotavirusinfektiosta johtuvat sairaalahoitoa vaativat tautitapaukset ovat rokottamisen seurauksena vähentyneet merkittävästi.

Rotavirusrokote annetaan liuoksena suun kautta. Se sisältää eläviä, heikennettyjä rotaviruksia, sekä apuaineina sokereita, suoloja ja vettä. Tehoste- tai säilytysaineita ei ole. Lasta ei kannata syöttää juuri ennen rokotteen antamista tai heti sen jälkeen, ettei hän pulauttaisi osaa rokoteaineesta pois.

Ensimmäinen rotavirusrokote voidaan antaa lapselle tämän täytettyä 6 viikkoa ja kaikki kolme annosta pitää olla annettuna ennen kuin lapsi on täyttänyt 32 viikkoa.

Rotavirusrokote on erittäin tehokas: se estää 90% sairaalahoitoa vaativaa rotavirustautia ja kaksi kolmasosaa kaikista suolistoinfektioiden aiheuttamista sairaalahoitoa vaativista tilanteista.

Rokotteen haittavaikutukset

Tutkimusten mukaan vauva voi rotavirusrokotteen saamisen jälkeen saada lieviä oireita, kuten pulauttelua, ärtyneisyyttä, ruokahaluttomuutta, ilmavaivoja ja löysiä ulosteita tai ripulia. Ripulin saa noin kolme sadasta rokotetusta.

Ensimmäisen annoksen antamisen jälkeen pienellä osalla rokotetuista lapsista löytyy ulosteesta elävää rotavirusta – tämän vuoksi hyvä käsihygienia rokotteen antamisen jälkeen on erittäin tärkeää. Lapsi voi osallistua vauvauintiin vain jos hänellä ei ole ripulia.

Lue myös:

Lähteet: THL | Oppiportti

Mitä mieltä olet artikkelista?