Kuumeessa kehon lämpötila on normaalia korkeampi. Lapsilla normaalilämpötila on yleensä välillä 36,5–37,5 astetta. Yli 37,5 asteen lämpö lasketaan kuumeeksi.

Viimeksi päivitetty 7.4.2011

Joillakin lapsilla lämpötila voi heitellä enemmänkin ilman että he olisivat sairaita. Kohonnut lämpötila on puolustusmekanismi, jonka avulla keho taistelee bakteereja ja viruksia vastaan. Vaarattomat virusinfektiot voivat alkaa samalla tavoin kuin hyvin vaaralliset, eikä kuumeen tasolla ja sairauden asteella ole suoraa yhteyttä. Niinpä onkin tärkeää tarkkailla muita oireita, jotka kertovat jotain yleistilasta. Onko lapsi sairaan tuntuinen? Haluaako hän syödä ja juoda? Onko vatsa, selkä, niska tai pää kipeä? Onko iho kylmä, kalpea tai sinertävä ja näkyykö ihottumaa? Saako häneen helposti yhteyden? Haluaako hän vain maata? Onko valoherkkyyttä? Vastaukset voivat antaa sinulle (ja lääkärille) osviittaa siitä, kuinka vakava lapsen tila on.Lapsen oireiden vakavuutta voi myös arvioida tällä oirenavigaattorilla.

Vanhemmat epäilevät usein lapsella kuumetta epätarkkojen oireiden perusteella. Useimmat koettavat lapsen otsaa, kun hänen silmänsä ovat himmeät/loistavat, hän on sairaan oloinen ja lämmin tai vain osoittaa merkkejä heikenneestä yleiskunnosta. Konkreettisena kuumeoireena voisivat olla vilunväreet kuumeen noustessa. Muita oireita voi ilmaantua siitä riippuen, mikä kuumeen on aiheuttanut. Pikkulapsilla on usein kysymys vilustumisesta, kurkkukivusta tai korvasärystä.

Mitä voin tehdä?

Jos lapsella ei ole muita oireita, ei tarvita erityisiä toimia. Järjestä vain lapsen olo mahdollisimman mukavaksi. Tarkkaile, ettei hän lämpene liikaa, ja vähennä tarvittaessa vaatetusta. Muista tarjota riittävästi juotavaa, koska kuume aiheuttaa nestehukkaa. Pidä huone viileänä. Voit myös kostuttaa lasta kylmään veteen kastellulla pyyhkeellä. Jos kuume vaivaa lasta, voit antaa kuumetta laskevaa lääkettä. Se vaikuttaa myös särkyihin, jos lapsella on korva-, kurkku- tai lihaskipuja. Älä käytä näitä lääkkeitä 3–4 päivää kauempaa ilman neuvonpitoa lääkärin kanssa.

Minkälaisia lääkkeitä antaisin?

Lapsen kuumetta voi alentaa antamalla peräpuikkoja tai paracetamolia nestemäisenä mikstuurana. Oikea annostus selviää pakkauksesta tai pakkausselosteesta. Asetyylisalisyylihappoa sisältäviä lääkkeitä ei enää suositella lapsille, koska niillä voi olla vakavia sivuvaikutuksia.

Pitääkö lapsen pysytellä vuoteessa kuumeisena?

Lapsi voi itse päättää, lepääkö hän vuoteessa vai ei. Mielellään voi olla jalkeilla, jos jaksaa. Mutta ulos ei pidä mennä kuumeisena.

Milloin otan yhteyttä lääkäriin?

Jos lapsen yleiskunto on hyvä, hän ei ole vakavasti sairas ja voit odottaa 2–3 päivää, ennen kuin otat yhteyden lääkäriin. Mutta jos lapsen tila vaikuttaa huonolta, sinun pitää kääntyä lääkärin puoleen.

Kuinka kehonlämpö mitataan?

Lapsen lämpöä voi mitata monenlaisilla lämpömittareilla:

Digitaalinen kuumemittari: Parhaan ja tarkimman tuloksen saa mittaamalla lämpötilan digitaalisella mittarilla peräsuolesta. Älä epäröi tehdä sitä, vaikka lapsi olisikin kärsimätön tai huonovointinen. On tärkeää, että lapsi tottuu tällaiseen kuumeen mittaustapaan. Muista puhdistaa mittari huolellisesti käytön jälkeen. On olemassa myös mittariin asetettavia kertakäyttöisiä holkkeja. Ei suositella digitaalista mittausta kainalosta ja puolen asteen korotusta näyttämään. Tulos ei ole riittävän tarkka. Kainalon ja peräsuolen lämpötilaero vaihtelee lapsilla paljon, joten on vaikeaa tietää, miten paljon näyttämään tulisi lisätä. Sitä vastoin on hyvä keino mitata lämpö mittarilla suusta kielen alta suun ollessa kiinni. Lisää näyttämään 0,5 astetta.

Korvakuumemittari: Korvakuumemittari on hyvin tarkka, jos mittaus tehdään oikein. Se voi kuitenkin olla vaikeaa, joten väärän tuloksen riski on melkoinen. Silti monet suosivat tätä mittarityyppiä, koska mittaus on lapselle peräsuolimittausta mukavampi ja samalla nopeampi. Useimpien sairaaloiden suositukset EIVÄT kelpuuta korvakuumemittaria, koska tulos voi kovasti poiketa peräsuolesta mitatusta lämpötilasta.

Otsakuumemittari: Myös tämä mittari on helppokäyttöinen, mutta tulokset eivät ole riittävän tarkkoja.

Mitä mieltä olet artikkelista?