Norovirus on yleensä lapsen vatsataudin takana. Se tarttuu herkästi ja aiheuttaa epidemioita. Vatsatautipotilaan nesteytyksestä on syytä huolehtia, sillä oksenteleva ja ripuloiva lapsi voi kuivua nopeastikin.

Viimeksi päivitetty 27.2.2024

Vatsatauti on vieras, jota kukaan ei toivo kotiinsa. Sen yleisin aiheuttaja on norovirus, joka leviää erittäin herkästi ja aiheuttaa usein epidemioita esimerkiksi päiväkodeissa.


 


”Norovirus tarttuu ihmisestä toiseen, saastuneilta pinnoilta ja ruoka-aineista. Oireet voivat alkaa jo 12 tuntia tartunnasta”, lastentautien erikoislääkäri Jyrki Lähde kertoo.

Norovirus aiheuttaa äkillisesti alkavat oireet

Norovirus aiheuttaa äkillisesti alkavaa oksentelua ja ripulointia sekä usein myös kuumetta. Raju oksentelu ja ripulointi voi johtaa nopeastikin lapsen elimistön kuivumiseen, joten vatsatautipotilaan nesteytys on ensiarvoisen tärkeää.

”Pelkkä vesi ja makeat juomat ovat huonoja imeytymään. Kannattaa käyttää apteekista saatavia ripulikorvausjuomia. Niiden koostumus on suunniteltu niin, että potilas saa parhaan mahdollisen nesteytyksen”, Lähde neuvoo.

Tarjoa nestettä usein mutta vähän kerrallaan

Lähteen mukaan lapsen kiinteän ruuan syömisestä ei ole tarpeen kantaa huolta, sillä muutaman päivän kestävä normaalia vähäisempi ravinnonsaanti ei ole vaaraksi.

”Tärkeintä on nesteytys, mutta pieni lapsi ei tosin ymmärrä aina parastaan ja voi kieltäytyä nesteen ottamisesta. Kärsivällinen pienten nesteannosten tarjoaminen tiheästi on usein avain onnistumiseen.”

Pissaamattomuus ja väsähtäminen vaaran merkkejä

Vatsatautia voi hoitaa kotioloissa, jos lapsi jaksaa juoda ja leikkiä. Pissaaminen tasaiseen tahtiin on merkki siitä, että elimistössä on riittävästi nestettä. Jos nesteytys ei kuitenkaan onnistu, pissaa ei tule ja lapsi väsähtää, on syytä käydä lääkärin arviossa.

”Tärkeää on saada kokeneen ammattilaisen arvio kokonaistilanteesta”, toteaa Lähde.

Kun norovirus hellittää, pysy kaksi päivää kotona taudin jälkeen

Noroviruksen aiheuttaman vatsataudin sairastanut erittää virusta vielä päivien ajan oireiden loputtua, mutta tartuttavuus vähenee oireiden hellittämisen myötä.

”Olisi hyvä, jos lapsi voisi olla kotona kaksi päivää oireiden päättymisen jälkeen”, Lähde tuumaa.

Norovirus voi elää viikkoja

Huolellinen käsien pesu vedellä ja saippualla ja wc-tilojen tehokas puhdistaminen voivat Lähteen mukaan rajata norovirustartuntoja. Käsihuuhteet eivät tehoa norovirukseen.

”Kodin pinnoilla norovirus voi elää jopa viikkoja taudin jälkeen. Ihan niin pitkään en eristäisi perhettä ulkomaailmasta. Alkoholi ei tehoa virukseen, mutta klooria sisältävät pesuaineet ovat tehokkaita”, sanoo Lähde.

Lähde: Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?