Ripulissa ulostetaan usein ja uloste on löysää ja vetistä. Ripuli voi johtaa elimistön liialliseen kuivumiseen ja siksi ripulin aikana on syytä kiinnittää erityishuomiota riittävään nesteen saamiseen.

Viimeksi päivitetty 24.1.2016

Sylilapsilla ripulia voi olla vaikea havaita, koska ulostamistiheys vaihtelee. Sylilapsi voi ulostaa 12 kertaa päivässä tai pari kertaa viikossa ilman että se poikkeaa normaalista. Myös ulosteen koostumuksella on väliä. Paksu uloste 2–3 kertaa päivässä on täysin muuta kuin vedenohut uloste.


 


Äkillinen ripuli kestää yleensä pari päivää ja menee ohi itsestään. Jos ripuli kestää yli kaksi viikkoa, puhutaan pitkäaikaisesta eli kroonisesta ripulista. Tila alkaa usein tarttuvasta mahataudista. Jos lapsi kasvaa huonosti, ei kartuta painoa tai ei näytä voivan hyvin, tilanne on korjattava. Sinun ei tarvitse pelätä kuivumista, vaikka lapsi ulostaa usein ja löysää ulostetta, jos hänen kuntonsa on muuten hyvä.

Lapsen ripulioireiden vakavuutta voi myös arvioida tällä oirenavigaattorilla.

Mistä ripuli voi kertoa?

  • Akuutti ripuli on useimmiten oireena suolistotulehduksesta, vatsataudista. Se esiintyy usein yhdistyneenä kuumeeseen ja oksenteluun. Äkilliset suolistotulehdukset ovat useimmiten bakteerien tai virusten aiheuttamia. Ne menevät yleensä ohi itsestään parissa päivässä. Lapsiperheissä erityisen tuttu ripulin aiheuttaja on rotavirus, jonka aiheuttama oireilu voi kestää jopa 2 viikkoa.
  • Hyvin kaloripitoinen juoma voi aiheuttaa ripulin tapaisen tilan. Ota myös huomioon, että ripuli voi johtua suuresta määrästä tiettyjä makeutusaineita, joita on makeisissa.
  • Antibioottikuurikin voi johtaa ripuliin. Syynä on lääkeaineiden suora vaikutus suolistoon. Antibiootit häiritsevät mikrobitoimintaa, jolloin vaivoista voi tulla pitkäaikaisia. Siksi on järkevää välttää tarpeettomia antibioottikuureja.
  • Limainen tai verinen äkillinen ripuli voi olla merkkinä bakteeritulehduksesta. Näitä infektioita esiintyy joskus ulkomaanmatkan jälkeen. Ripulia ei useinkaan hoideta antibiooteilla, mutta vakavissa tapauksissa potilas otetaan sairaalaan nesteen antamiseksi laskimonsisäisesti tai letkulla.
  • Krooninen ripuli voi merkitä useita sairauksia ja tautitiloja, mm. ruoka-allergiaa, gluteiini-intoleranssia, laktoosi-intoleranssia ja ummetusta.

Kuivumisen toteaminen

Elimistön kuivumisen voi huomata monista merkeistä. Nestehukasta kärsivä lapsi on ärtyisä ja hänen päätään särkee. Kalpeus, levottomuus ja poikkeuksellinen väsymys kielivät myös kuivumisesta.

Kuivumista voi myös yrittää testata. Jos nipistät varovasti ihoa sormien välissä ja se jää koholle irrotettuasi, tämä on merkkinä kuivumisesta. Varmempi merkki sylilapsilla on kuitenkin se, että aukile näyttää kuopalle painuneelta ja silmät ovat tavallista syvemmällä silmäkuopissa.

Nesteentarve

Nyrkkisääntö: Alle yksivuotias tarvitsee nestettä 1 dl painokiloa kohti, kun taas isompi lapsi tarvitsee 1/2 – 1 dl kiloa kohti. Ripulin aikana nesteentarve kasvaa.

Mitä voin tehdä?

Vaikka ripuli onkin hyvin tavallinen suolistotulehdusten yhteydessä, se on otettava vakavasti, koska lapsi voi menettää lyhyessä ajassa paljon nestettä. Hoitona on nesteen antaminen. Nestettä tulee antaa pieninä säännöllisinä annoksina, varsinkin jos lapsi oksentelee.

Imeväisikäiselle äidinmaito on hyvää ravintoa myös ripulin aikana. Myös velliä ja omenamehun sekä kivennäisveden sekoitusta voi tarjota ripulipotilaalle. Sokerivettä, sokeripitoista mehua tai virvokkeita ei pidä käyttää, koska sokeri voi pitkittää ripulia.

Hapanmaitotuotteet, kuten piimä, viili ja jogurtti ovat hyviä tarjottavia. Ne normalisoivat suolen bakteerikantaa ja voivat lyhentää ripulin kestoa. Apteekeista on tarkoitukseen saatavissa myös kuivumankorjausjuomaa.

Milloin pitää ottaa yhteys lääkäriin?

Äkillisessä ripulissa on otettava yhteys lääkäriin, mikäli lapsen yleistila on huono ja epäilet, ettei hän saa tarpeeksi nestettä. Nestehukasta ovat merkkinä yli 8–10 tuntia kuivana säilynyt vaippa, huono ihon kimmoisuus sekä sisäänpäin painuneet silmät.

Jos lapsella on vaippa ja olet epävarma siitä, paljonko nestettä erittyy, voit punnita vaipan ja verrata painoa kuivan vaipan painoon. Myös pienen lapsen painoa kannattaa tarkkailla. Jos paino putoaa selvästi, on otettava yhteys lääkäriin.

Mitä pienempi vauva, sitä herkemmin on syytä hakea apua. Jatkuva ripulointi ja oksentelu, korkea kuume sekä verinen uloste ovat hälytysmerkkejä, joiden vuoksi lääkärissä käynti on tarpeen.

Lähteet: HUS; H. Jalanko: Suolistosairaudet (Terveyskirjasto); THL

Mitä mieltä olet artikkelista?