Tupakansavulle kotonaan altistuvat lapset kärsivät tavanomaista useammin oppimisvaikeuksista, käytösongelmista sekä aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriöstä.

Viimeksi päivitetty 20.7.2011

Tieto perustuu laajaan yhdysvaltalaiseen lasten terveystutkimukseen, jossa haastateltiin puhelimitse yli 55 000 alle 12-vuotiaan lapsen huoltajaa.Tutkimuksessa paljastui, että keskimäärin 6 prosenttia lapsista altistuu kotonaan tupakansavulle. Useiden neurobehavioraalisten häiriöiden kuten oppimishäiriön, aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriön ja käytöshäiriön todettiin liittyvän passiiviseen tupakka-altistukseen.

 

Riski erityisen suuri pojilla ja
köyhissä oloissa elävillä

Tupakansavulle kotonaan altistuvat lapset kärsivät 50 prosenttia todennäköisemmin kahdesta tai useammasta neurobehavioraalisesta häiriöstä kuin lapset, jotka eivät altistuneet passiiviselle tupakoinnille.

Riski oli erityisen suuri pojilla, 9-11-vuotiailla ja köyhissä oloissa elävillä. Myös vanhempien raportoima hoidon ja neuvonnan tarve lasten tunne-elämän ja käytösongelmien vuoksi oli tupakansavulle altistuneilla suurempi.

Tutkijat kuitenkin painottavat, etteivät nyt saadut tulokset riitä vielä osoittamaan syy-yhteyttä tupakka-altistuksen ja lasten käytösongelmien ja oppimisvaikeuksien välillä. Tulokset vahvistavat silti jo ennestään vahvaa näyttöä passiivisen tupakoinnin haitoista.

 Tulokset julkaistiin Pediatrics-lehdessä.

 

Copyright 2011 Uutispalvelu Duodecim
Pediatrics 2011;128:online
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2011/07/06/peds.2011-0023.abstract

Mitä mieltä olet artikkelista?