Englantilaisen tutkimuksen mukaan tupakointi vaikuttaa lapsen liikehdintään kohdussa. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että tupakointi vaikuttaa merkittävästi lapsen hermoston kehitykseen.

Viimeksi päivitetty 26.3.2015

Durhamin ja Lancasterin yliopistojen tutkijat ovat havainneet, että tupakoivien äitien sikiöiden liikkeet poikkeavat tupakoimattomien äitien sikiöiden liikkeistä.

Tupakoivien äitien sikiöillä havaittiin enemmän suun liikkeitä, jotka tyypillisesti vähentyvät raskauden edetessä.  Mitä pidemmälle raskaus eteni, sitä suuremmat erot tupakoivien ja tupakoimattomien naisten sikiöiden suun liikkeiden välillä pystyttiin havaitsemaan.

Lue myös: Jos tupakoit, sikiökin tupakoi

Tupakoinnin aiheuttama kehitysviivästymä

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että liikkeet selittyvät keskushermoston kehitysviiveellä. Samoja suuliikkeitä on aikaisemmin todettu stressaantuneiden ja masentuneiden äitien sikiöillä.

”Kasvojen liikesarjat vaihtelevat merkittävästi riippuen siitä, tupakoiko äiti vai ei”, psykologian tohtori ja tutkimusjohtaja Nadja Reissland sanoo.

Tutkimukseen osallistuneet äidit polttivat keskimäärin 14 savuketta päivässä.

Lue myös: Tupakka ei lähde odottajan suusta paheksumalla

Lisänäyte tupakoinnin vaaroista

Toisinaan tupakoinnin haittoja vähätellään sillä, että monet tupakoivien äitien lapsista todetaan syntymän hetkellä terveiksi. Uusi tutkimus murtaa tätä käsitystä.

Vaikka tutkimuksessakin mukana olleet lapset todettiin syntyessään terveiksi, tupakoinnilla on haitallisia vaikutuksia.

”Teknologian avulla pääsemme nyt näkemään, miten tupakointi vaikuttaa sikiöön tavoilla, joista emme ennen ole tienneet. Tämä on lisätodiste raskausajan tupakoinnin haitallisista vaikutuksista”, tutkimusryhmän jäsen professori Brian Francis toteaa.

Lue myös: Passiivinen tupakointi monelle tavalla haitaksi sikiölle

Ultrakuvat 32. raskausviikolta kertovat karua kieltä: Ylempi kuvasarja kuvaa tupakoivan äidin sikiön liikkeitä, alempi kuvasarja kuvaa tupakoimattoman äidin lapsen liikkeitä. Tupakoinnin vaikutus on selvästi nähtävissä.

Pitääkö äidin polttaa stressiin?

Usein toistettu väite kuuluu, että äidin on parempi tupakoida vähän raskausaikana kuin lopettaa kokonaan, sillä lopettamisen aiheuttama stressi koituisi sikiölle haitaksi.

On totta, että stressi ja masennus ovat haitallisia sikiölle. Nyt havaittava tulos laittaa eri seikoista johtuvat haitat järjestykseen.

”Nikotiinialtistuksella sellaisenaan on vaikutus sikiön kehitykseen. Haitat ovat suurempia kuin stressin ja masennuksen vaikutukset”, Reissland sanoo.

Tutkimus julkaistiin Acta Paediatrica -lehdessä.

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?