Tupakointi vaikuttaa lapsen liikehdintään kohdussa. Brittitutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että tupakointi vaikuttaa merkittävästi lapsen hermoston kehitykseen.

Viimeksi päivitetty 20.9.2022

Tupakoivien odottajien sikiöiden liikkeet poikkeavat tupakoimattomien odottajien sikiöiden liikkeistä.


 


Durhamin ja Lancasterin yliopistoissa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että tupakoivien äitien sikiöillä havaittiin enemmän sellaisia suun liikkeitä, jotka normaalisti vähentyvät raskauden edetessä.

Mitä pidemmälle raskaus eteni, sitä suuremmat erot tupakoivien ja tupakoimattomien naisten sikiöiden suun liikkeiden välillä pystyttiin havaitsemaan.

Lue myös: Jos tupakoit, sikiökin tupakoi

Tupakoinnin aiheuttama kehitysviivästymä

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että liikkeet selittyvät keskushermoston kehitysviiveellä. Samanlaisia suun liikkeitä on aikaisemmin todettu stressaantuneiden ja masentuneiden äitien sikiöillä.

”Kasvojen liikesarjat vaihtelevat merkittävästi riippuen siitä, tupakoiko äiti vai ei”, psykologian tohtori ja tutkimusjohtaja Nadja Reissland sanoo.

Tutkimukseen osallistuneet odottajat polttivat keskimäärin 14 savuketta päivässä.

Lue myös: Tupakka ei lähde odottajan suusta paheksumalla

Vakuuttavaa lisänäyttöä tupakoinnin vaaroista

Toisinaan tupakoinnin haittoja vähätellään sillä, että monet tupakoivien äitien lapsista todetaan syntymän hetkellä terveiksi. Uusi tutkimus murtaa tätä käsitystä.

Vaikka tutkimuksessakin mukana olleet lapset todettiin syntyessään terveiksi, tupakoinnilla on haitallisia vaikutuksia.

”Teknologian avulla pääsemme nyt näkemään, miten tupakointi vaikuttaa sikiöön tavoilla, joista emme ennen ole tienneet. Tämä on lisätodiste raskausajan tupakoinnin haitallisista vaikutuksista”, tutkimusryhmän jäsen professori Brian Francis toteaa.

Lue myös: Passiivinen tupakointi monelle tavalla haitaksi sikiölle

Ultrakuvat 32. raskausviikolta kertovat karua kieltä: Ylempi kuvasarja kuvaa tupakoivan äidin sikiön liikkeitä, alempi kuvasarja kuvaa tupakoimattoman äidin lapsen liikkeitä. Tupakoinnin vaikutus on selvästi nähtävissä.

Pitääkö äidin polttaa stressiin?

Usein toistettu väite kuuluu, että äidin on parempi tupakoida vähän raskausaikana kuin lopettaa kokonaan, sillä lopettamisen aiheuttama stressi koituisi sikiölle haitaksi.

On totta, että stressi ja masennus ovat haitallisia sikiölle. Nyt havaittava tulos laittaa eri asioista johtuvat haitat järjestykseen.

”Nikotiinialtistuksella sellaisenaan on vaikutus sikiön kehitykseen. Haitat ovat suurempia kuin stressin ja masennuksen vaikutukset”, Reissland painottaa.

Tutkimus julkaistiin Acta Paediatrica -lehdessä.

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?