Riski, että sikiölle kehittyy alkoholisyndrooma eli FAS, on korkein ensimmäisen raskauskolmanneksen loppupuolella, kertoo yhdysvaltalainen tutkimus.  FAS voi aiheuttaa lapselle monenlaisia ongelmia, muun muassa muutoksia kasvonpiirteisiin.

Viimeksi päivitetty 31.1.2012

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan fetaalialkoholisyndrooman eli FAS:n riski on korkein, jos odottava äiti juo alkoholia raskauden ensimmäisen kolmanneksen lopulla, raskausviikoilla 7-12.


 


Tutkimus osoitti, että alkoholia nauttineilla äideillä oli suurempi riski saada alipainoinen tai lyhytpituisempi lapsi, samoin riski vauvan kasvojen ulkonäköpiirteiden muuttumiseen nousi selvästi. FAS-piirteisiin lukeutuvat pieni pää, pieni yläleuka, sileä ja ohut ylähuuli ja pienet, kapeat silmät.

Katso kuvalinkki vauvasta, jolla on tyypillisiä FAS-piirteitä.

Testaa raskausajan riskisi – oletko hyvä koti sikiölle?

Kun naiset joivat alkoholia 7. ja 12. raskausviikon välillä, päivittäin nautittujen alkoholiannoksien keskiarvon kohoaminen yhdellä annoksella nosti riskiä vauvan huulten muuttumiseen 25 prosentilla. Pienipainoisuuden todennäköisyys kasvoi 16 prosentilla ja lyhyemmän syntymäpituuden todennäköisyys 18 prosentilla. Riski pieneen pään kokoon kasvoi 12 prosenttia.

Lue myös: Alkuraskaudessa käytetty alkoholi vaikuttaa muun muassa lapsen pään kokoon – sotkee olennaisen tärkeiden geenien kehitystä

Tutkimuksessa havaittiin, että ongelmia aiheuttava alkoholin määrä on erilainen jokaisella äidillä ja lapsella. Tämä tarkoittaa, että raskaudenaikaista turvallista alkoholiannosta ei voida määritellä, koska äiti ei voi tietää millainen alkoholinsietokynnys hänen vauvallaan on.

Lue myös: Pienikin määrä alkoholia raskaana riski

Tutkijat korostivat myös, että tutkimustuloksia ei pidä tulkita siten, että alkoholin käyttö olisi turvallista ennen 7. raskausviikkoa. Tutkimuksessa oli mukana vain elävänä syntyneet, joten se ei sisältänyt tietoja naisista jotka olivat saaneet keskenmenon mahdollisesti raskauden alkuviikkojen alkoholinkäytön seurauksena.

Tutkimuksen teki Kalifornian yliopisto.

Lähde: UC San Diego

Mitä mieltä olet artikkelista?