Rokotteen ottamista ei kannata viivytellä viimeiseen kolmannekseen asti, sillä erot syntyvän lapsen immuniteetissa ovat varsin pienet. Sen sijaan varhainen rokotus suojaa odottavaa äitiä koronan riskeiltä, kuten keskenmenolta ja ennenaikaiselta synnytykseltä.

Viimeksi päivitetty 17.1.2022

Raskauden aikana otettu COVID-19 -rokote suojaa odottavan äidin lisäksi myös syntyvää lasta. Tutkimus osoittaa, että rokotuksen ajoittamisella raskauden eri vaiheisiin ei ole suurta merkitystä syntyvän lapsen immuniteetin kannalta – mutta rokote suojaa äitiä koronan haitallisilta ja jopa vaarallisilta vaikutuksilta, joten se kannattaa ottaa mahdollisimman pikaisesti.


 

 


Raskaana oleville naisille annettujen COVID-19-rokotteiden tuottamia vasta-aineita tutkittiin isossa yhdysvaltalaistutkimuksessa, jossa mitattiin lähes 1400 naisen verinäytteet ja heidän synnyttämiensä lasten napanuoraveren vasta-ainetasot.

Selvisi, että raskauden viimeisen kolmanneksen aikana annettu rokotus tuotti hieman korkeamman vasta-ainetason kuin ensimmäisellä tai toisella kolmanneksella otettu rokotus, mutta erot eivät olleet suuret. Sen sijaan selvisi, että vasta-ainetasot ovat verrattain korkeat – ja todennäköisesti suojaavat – jo ensimmäisellä kolmanneksella rokotuksen ottaneilla ja jopa niillä, jotka olivat ottaneet rokotuksen muutamia viikkoja ennen raskaaksi tulemista. Siksi tutkijat eivät suosittele viivyttelemään rokotuksen ottamista.

”Monet naiset kysyvät, mikä olisi vauvan kannalta paras aika ottaa rokotus – ja meidän tutkimustuloksemme osoittavat, että paras hetki on juuri nyt”, toteaa apulaisprofessori ja gynekologi Malavika Prabhu

Koronavirukseen sairastuminen kasvattaa raskauden riskejä

Aikaisemmat tutkimukset osoittavat, että COVID-19 aiheuttaa raskaana oleville vakavammat oireet kuin tavalliselle väestölle. Lisäksi se kasvattaa riskejä ennenaikaiseen synnytykseen, keskenmenoon ja muihin raskauden aikaisiin komplikaatioihin.

Rokotus suojelee raskaana olevia taudin rajulta muodolta ja rokotuksen avulla muodostuvat vasta-aineet siirtyvät istukan kautta myös sikiöön ja suojelevat lasta tämän synnyttyä. Tutkimuksissa rokotteen ei ole havaittu aiheuttavan ylimääräistä riskiä tai poikkeuksellisia sivuvaikutuksia raskaana oleville.

Kaikkein korkeimmat vasta-ainemäärät havaittiin tutkimuksessa niillä äideillä, jotka olivat ottaneet raskauden aikana kaksi rokotetta: ensimmäisen alkuraskaudessa ja toisen loppuraskaudessa.

Lähde: Science Daily, PLOS One

Mitä mieltä olet artikkelista?