Uuden isobritannialaisen tutkimustiedon mukaan Suomessakin nyt leviävä koronaviruksen deltavariantti voi aiheuttaa raskaana oleville vaikeamman taudinkuvan kuin aikaisemmat koronaviruksen variantit. Sen vuoksi 11.8.2021 alkaen THL suosittelee rokotteen ottamista kaikille raskaana oleville.

Viimeksi päivitetty 12.8.2021

”Tutkimustieto puoltaa, että raskaana olevien kannattaa ottaa rokote viipymättä myös Suomessa, sillä deltamuunnoksen voimakas lisääntyminen väestössämme on juuri nyt ajankohtaista. Rokotteen vasta-aineita on todettu siirtyvän äidiltä sikiölle, jolloin ne voivat suojata myös vastasyntynyttä lasta”, HUSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen toteaa.Raskaana olevalle voi antaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös antaa raskauden aikana.

Raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei myöskään tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi.

Rokotteen voi antaa myös imettävälle äidille.

Raskaus lisää riskiä vakavaan infektioon

Raskaus lisää THL:n mukaan riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon. Raskauden aikaiset fysiologiset muutokset selittävät riskinnousua. Loppuraskaudessa suurentunut kohtu painaa odottavan äidin keuhkoja ja vähentää keuhkojen tilavuutta.

Raskaus myös muuttaa elimistön immuunipuolustusta, jotta immuunipuolustus ei vahingoittaisi sikiötä. Raskaus suurentaa vakavan taudin riskiä samalla tavoin myös esimerkiksi influenssassa.

Ennenaikainen synnytys uhkana

Tutkimusten mukaan äidin koronavirusinfektio raskauden aikana saattaa lisätä riskiä ennenaikaiseen synnytykseen sekä vastasyntyneen riskiä joutua osastohoitoon. Koronavirusinfektio saattaa lisätä riskiä myös muihin raskauskomplikaatioihin.

On mahdollista, että äidin koronavirustartunta siirtyy joskus sikiölle, mutta vastasyntyneet toipuvat kuitenkin pääsääntöisesti hyvin koronavirusinfektiostaan.

Äidin koronavirusinfektion ei ole todettu aiheuttavan sikiölle kehityshäiriöitä.

Hyötyykö vauva äidin rokotuksesta?

Vauva voi hyötyä äidille raskauden aikana annetusta koronarokotteesta. Koronarokotuksen aikaansaamia vasta-aineita on todettu siirtyvän äidiltä sikiölle, jolloin ne voivat suojata myös vastasyntynyttä lasta.

Rokotettu äiti ei synnytyksen jälkeen tartuta koronavirusta vastasyntyneelle yhtä herkästi kuin rokottamaton.

Lähteet: THL ja STT

Mitä mieltä olet artikkelista?