Koronavirusinfektio lisäsi ennenaikaisen synnytyksen riskiä perusterveillä odottajilla jopa 60%. Ylipainosta, korkeasta verenpaineesta ja raskausajan diabeteksesta kärsivillä riski oli moninkertainen.

Viimeksi päivitetty 19.8.2021

COVID-19 tartunnan saaminen raskauden aikana lisää tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan voimakkaasti riskiä ennenaikaiseen tai hyvin ennenaikaiseen synnytykseen.Erittäin ennenaikaisen synnytyksen (32 raskausviikkoa tai alle) riski kasvoi 60% ja ennenaikaisen synnytyksen (37 raskausviikkoa tai alle) riski kasvoi 40% verrattuna niihin, joilla ei ollut tartuntaa raskauden aikana. Niille, joilla oli raskauden aikana kohonnut verenpaine, raskausajan diabetes tai ylipainoa, COVID-19 -infektio lisäsi erittäin ennenaikaisen synnytyksen riskiä peräti 160% ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä 100% verrattuna odottajiin, joilla ei ollut infektiota eikä kuormittavia tekijöitä.

Ennenaikaisesti syntynyt lapsi tarvitsee usein sairaalahoitoa

”Ennenaikaiseen synnytykseen liittyy monia riskejä sekä odottajan että lapsen kannalta, ja mitä ennenaikaisempi synnytys on, sitä suurempia ovat myös riskit”, sanoo tutkimuksen johtaja Deborah Karasek.

Esimerkiksi verensokerin ylläpitäminen, hengityskatkokset ja lämmönsäätelyn ongelmat ovat tyypillisiä ennenaikaisesti syntyneiden lasten haasteita.

”Tulokset osoittavat taudilta ehkäisevien keinojen, kuten rokottamisen, tarpeellisuuden. Monia raskaana olevia saattaa huolettaa rokotuksen ottaminen, joten on olennaisen tärkeää käydä avointa keskustelua ja pystyä osoittamaan taudin riskit heille”, Karasek sanoo.

Suomessakin tällä hetkellä leviävän koronaviruksen deltavariantin vuoksi THL suosittelee koronarokotteen ottamista kaikille raskaana oleville naisille. Raskaana olevien katsotaan kuuluvan erityiseen riskiryhmään sen vuoksi, että raskaus aiheuttaa fysiologisia muutoksia ja muuttaa immuunipuolustuksen toimintaa.

Lähde: Science Daily

Mitä mieltä olet artikkelista?