Vauvarokko on pikkulasten tauti, joka iskee yleensä alle 2-vuotiaisiin lapsiin. Se aiheuttaa kuumetta ja ihottumaa. Vauvarokko on hyvin yleinen tauti, ja sen aiheuttajavirus löytyykin lähes kaikilta. Kaikille ei kuitenkaan kehity oireita.

Vauvarokko on pikkulasten virustauti, joka aiheuttaa tyypillisesti aluksi kovaa kuumetta ja ärtyisyyttä. Muina oireina voi esiintyä muun muassa ulosteen löysyyttä ja silmien punoitusta.Usein kuume laskee noin kolmen päivän jälkeen, jolloin lapselle ilmestyy punaläiskäistä tai -näppyläistä ihottumaa. Se alkaa usein korvien ympäristöstä ja leviää kasvoihin, niskaan, vartaloon ja raajoihin. Ihottuma kestää pari päivää tai vain muutaman tunnin.

”Vauvarokon aiheuttaa herpesvirus 6. Se on hyvin yleinen: lähes kaikilta lapsilta on löydettävissä vasta-aineita. Kuitenkin vain noin joka kolmas on sairastanut kliinisesti tunnistettavan taudin”, kertoo lastentautien erikoislääkäri Jyrki Lähde.

Virus jää elimistöön

Vauvarokko iskee yleensä alle kaksivuotiaisiin lapsiin, useimmiten 6-12 kuukauden ikäisiin. Sitä vastaan ei ole rokotetta eikä virus myöskään poistu elimistöstä taudin sairastamisen jälkeen.

”Muiden herpesvirusten tapaan se pysyy elimistössä ensi-infektion jälkeen. Aika ajoin virusta erittyy sylkeen. On ajateltu, että tartunta tapahtuu perheen sisällä läheisessä kontaktissa”, Lähde sanoo.

Kuumekouristus voi yllättää

Vauvarokko itsessään ei yleensä aiheuta suurempia ongelmia eikä vaadi lääkärikäyntiä. Rokkoon liittyvä korkea kuume voi kuitenkin saada aikaan kuumekouristuksen.

Se voi laueta itsestään, mutta jos on kysymys lapsen ensimmäisestä kuumekouristuksesta, on hyvä käydä lääkärissä vakavampien syiden poissulkemiseksi.

”Jos kuumekouristus ei laukea itsestään viiden minuutin kuluessa, tulee soittaa hätänumeroon. Pitkittynyt kuumekouristus voi vaatia sairaalahoitoa, vaikka ilmiö pääosin on viaton”, Lähde sanoo.

Lähde: Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?