Pitäisikö vanhempien leikkiä lastensa kanssa vai antaa lasten leikkiä kavereidensa kanssa? Yhden lapsen Eeva-äiti pitää vanhempien jatkuvaa leikkimistä lapsen kanssa jopa esteenä lapsen itsenäistymiselle. Asiantuntija ei ole asiasta samaa mieltä

Viimeksi päivitetty 4.7.2022

”Vanhemman tehtävä ei ole viihdyttää lasta. Lasten pitää leikkiä toisten lasten kanssa. Aikuisen tehtävä on tarvittaessa ohjata lasten leikkejä”, yhden lapsen äiti Eeva sanoo.


 


Eeva kyllä tekee asioita lapsensa kanssa. Hän vain ei leiki.

”Lapsen kanssa on kiva touhuta. Pelaan esimerkiksi pelejä lapseni kanssa. En kuitenkaan suostu leikkimään mielikuvitusleikkejä. Ne ovat vertaissuhdejuttuja”, Eeva huomauttaa.

Lue myös: Poika leikkii tyttöjen kanssa

Kasvattaja – ei leikkikaveri

”Aikuisen tehtävä on kasvattaa lapsi, eikä olla lapsen leikkikaveri. Täytyy opettaa lapsi niin, että hän pärjää elämässä myös ilman aikuista”, Eeva sanoo.

Eevan mielestä lapsensa kanssa leikkivät vanhemmat tekevät itsestään lapsen silmissä liian tärkeän. Eeva pitää vanhempien jatkuvaa leikkimistä lapsen kanssa jopa esteenä lapsen itsenäistymiselle.

”Tuntuu, että monet vanhemmat eivät osaa päästää irti lapsestaan. Lapsi kuitenkin kasvaa aikuiseksi, muuttaa pois kotoa ja lähtee opiskelemaan. Lapsen täytyy oppia nauttimaan asioista myös ilman vanhempiaan”, Eeva sanoo.

Lue myös: Lapsia ei osata enää kasvattaa — kerjätään lapsen rakkautta

En itse leikkinyt lapsena

”Leikkiminen ei ole minun juttuni. En itse muista leikkineeni mielikuvitusleikkejä lapsena. Tein lähinnä majoja ja pyörin ulkona”, Eeva sanoo.

Lapsien rooli- ja mielikuvitusleikit tuntuvat Eevasta hankalilta.

”Voin tehdä asioita, joissa olen äidin roolissa. Jos leikkisin, joutuisin olemaan joku muu. En halua sellaista, enkä näe sitä tarpeelliseksi”, Eeva summaa.

Lue myös: Miksi lapsi puree?

Asiantuntija vastaa: ”Leikkiminen tärkeää”

”Leikki on lapselle luontainen tapa olla ja toimia. Leikkiin suostumalla vanhempi osoittaa, että hän on kiinnostunut lapsensa maailmasta. Se on osoitus siitä, että vanhempi arvostaa samoja asioita kuin lapsi ja nauttii tämän seurasta”, kehityspsykologian professori Kaisa Aunola sanoo.

”Leikkiin suostumalla vanhempi osoittaa, että hän on kiinnostunut lapsensa maailmasta.”

Aunolan mukaan varsinkin roolileikeillä on vaikutus lapsen kehitykseen.

”Vanhempi vaikuttaa leikkimällä lapsen kanssa siihen, miten lapsi näkee itsensä. Lapsi saa leikissä vanhemmaltaan vastakaikua ajatuksilleen ja oppii sosiaalisia taitoja. Leikin avulla lapsi voi myös purkaa tunteitaan. Leikkimällä lapsen kanssa vanhempi voi auttaa lasta tunteiden työstämisessä”, Aunola sanoo.

Lue myös: ”Äidille tulee paha mieli”

Lapsi kehittää leikin juonen

Vanhemman läsnäolo lapsen mielikuvitusleikeissä ei ole asiantuntijankaan näkökulmasta yksiselitteisen hyvä asia.

”Jos vanhempi ohjaa liikaa leikkiä, silloin leikkimisestä tulee haitallista. Lapsen tulisi itse ohjata leikin kulkua”, Aunola huomauttaa.

Vanhemman johtama leikki saattaa luoda suorituspaineita lapselle.

”Lapselle saattaa kehittyä ajatus siitä, että on oikea tapa leikkiä. Silloin lapsi ei pääse työstämään itselle tärkeitä asioita leikin avulla. Jos leikin juoni tulee ulkoapäin, silloin vanhempi vie leikistä pois sen olennaisimman asian, mitä leikissä ollaan tekemässä”, Aunola sanoo.

Lue myös: Sosiaaliset taidot

Väkisin ei pidä leikkiä

Vaikka lapsen kanssa leikkimisellä voidaan sanoa olevan hyviä puolia, Aunola pitää tärkeänä, etteivät vanhemmat leiki hampaat irvessä.

”Leikin pitää olla luontevaa. Jos ei aidosti halua leikkiä lapsen kanssa, kannattaa leikki silloin jättää väliin”, Aunola sanoo.

Kun lapsi pyytää vanhempaa leikkiin, vanhempi voi kertoa lapselle, ettei oikein osaa leikkiä.

”On jopa haitallista, että vanhempi leikkii vain siksi, että joku on kehottanut tekemään niin. Lapsi kyllä aistii, jos aikuinen ei ole oikeasti läsnä. Silloin voi kokeilla muita tapoja olla lapsen kanssa”, Aunola sanoo.

Jos ei aidosti halua leikkiä lapsen kanssa, kannattaa leikki silloin jättää väliin.”
Foorumilta: Tanssia ja laulua vauvan kanssa

”Me ollaan nyt hirveesti leikitty leikkimatoilla ja huomaan, miten poika jaksaa päivä päivältä leikkiä pidempään. Nyt tarttuu jo tosi hienosti erilaisiin leluihin ja saa niistä jo kovan metelin aikaseks!” äiti kehuu lastaan Vau.fi-foorumilla.

Myös lapsen isä on keksinyt oivan tavan peuhata.

”Mies laittaa aina musiikin pauhaamaan ja rupee ukkelin kanssa tanssimaan ja laulamaan. Ja aina kun poika on mun olalla me muiskautellaan toisillemme vuoron perään pusuja. Pojan pusut on vaan hieman kuolaisia, mutta ei se mua haittaa”, äiti kirjoittaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?