Jos haluat lapsesi kasvavan empaattiseksi ja ystävälliseksi ihmiseksi, sinun on opetettava hänelle, mitä se tarkoittaa. Lapsi- ja perhepsykologi Richard Weissbourd Harvardin yliopistosta listaa kymmenen tapaa tehdä niin.

Viimeksi päivitetty 22.7.2014

1. Tärkeintä on, että lapsi on onnellinen, sanotaan.

Totta, mutta se ei saa tapahtua toisten ihmisten kustannuksella. Kerro siis lapselle myös, että ystävällisyys ja toisista välittäminen on ihan yhtä tärkeää kuin oma onnellisuus.

2. Huolehdi, että lapsesi oppii pitämään lupauksensa ja tekemään asiat, joihin hän on sitoutunut.

Opeta hänelle, että on puolustettava tärkeitä periaatteita, kuten oikeudenmukaisuutta ja reiluutta, ja toimittava niiden mukaan, vaikka se olisi vaikeaa.

3. Opeta lastasi arvostamaan toisia ihmisiä ja muita eläviä olentoja.

Älä anna hänen kohdella esimerkiksi linja-autonkuljettajia, myyjiä tai siivoojia kuin nämä olisivat ilmaa. Älä anna lapsesi satuttaa eläimiä.

Testaa: Millainen vanhempi olet?

4. Opeta lastasi arvostamaan sinua: lapsen suhde vanhempiinsa luo pohjan ja mallin lapsen kaikille tuleville ihmissuhteille.

Tämä ei tarkoita, että sinä olisit tärkeämpi kuin lapsesi, vaan että lapsi ei saa kohdella vanhempiaan kynnysmattona. Opeta lastasi kiinnostumaan elämästäsi ja asioista, jotka ovat sinulle merkityksellisiä.

5. On tärkeää opettaa lapselle omien tunteiden tunnistamista ja ilmaisemista, mutta älä liioittele.

Jos takerrut lapsesi jokaiseen ohimenevään tunteenpuuskaan, voi käydä niin, että lapsi alkaa ylikorostaa omia tunteitaan ja pitää niitä muiden tunteita tärkeämpinä.

6. Kiitä ja kehu lastasi hienoista suorituksista ja muista kertoa hänelle, kuinka tärkeä ja erityislaatuinen hän on.

Älä kuitenkaan kehu ja ylistä häntä koko ajan, sillä silloin lapsesta saattaa alkaa tuntua, että hän on jatkuvan arvioinnin kohteena.

7. Älä tee lapsesi saavutuksista elämän tärkeintä päämäärää.

Jos lapsi kokee olevansa olemassa ensisijaisesti saavutustensa kautta, hän alkaa helpommin pitää toisia ihmisiä kilpailijoina tai uhkana.

Lue myös: Itsekeskeisestä empaattiseksi

8. Ole roolimalli lapsellesi.

Lapset oppivat empaattisiksi seuraamalla, kuinka heille tärkeät ihmiset toimivat.  Ole rehellinen ja oikeudenmukainen omissa toimissasi. Sinun ei tarvitse olla täydellinen, sillä lasten on tärkeä oppia myös, kuinka käsittelemme virheitämme ja selviämme epäonnistumisistamme.

9. Tarjoa lapsellesi tilaisuuksia opetella empaattisuutta ja ystävällisiä tekoja.

Pidä huoli, että hän auttaa kotitöissä. Mieti tapoja, joilla voitte yhdessä auttaa jotakuta toista: esimerkiksi ryhtymällä kummiksi kehitysmaan lapselle oma lapsesi oppii konkreettisen esimerkin kautta, että olosuhteet voivat lapsillekin olla eri puolilla maailmaa kovin erilaiset.

10. Lapset ovat kiinnostuneita eettisistä kysymyksistä ja siitä, mikä on oikein ja mikä väärin.

Jutelkaa tapahtumista lähellänne ja maailmalla: Mikä on epäoikeudenmukaista ja mikä ei? Miten tilanteissa voisi toimia niin, että oikeudenmukaisuus toteutuisi?

Lähteet:

Are you raising nice kids? A Harvard psychologist gives 5 ways to raise them to be kind
Ten Parenting Strategies for raising kids who care

Richard Weissbourdin Making Caring Common –projekti

Mitä mieltä olet artikkelista?