Lasten kasvatus on surkeassa jamassa, väittää kasvatusoppaiden bestseller-tehtailija ja lastenpsykiatri Michel Winterhoff. Ja syy on tietysti vanhempien.

Viimeksi päivitetty 26.8.2011

Saksalainen Michel Winterhoff avautuu Helsingin Sanomien haastattelussa nykylasten ongelmallisuudesta:”Opettaja kehottaa ottamaan saksan kirjat esiin. Kolmannes lapsista tekee sen heti. Toinen kolmannes vaikuttaa siltä kuin ei olisi kuullut. He toimivat vasta toisen tai kolmannen kehotuksen jälkeen. Viimeinen kolmannes toteaa, ettei ota kirjoja esiin vaan aikoo tehdä jotain muuta.”

Lue myös: Kun pinna palaa

Suurin osa lapsista huonotapaisia

Tästä Winterhoff päättelee, että lasten kehitys on jäänyt 2,5-vuotiaan tasolle. Toisin sanoen lapset ovat jumiutuneet nautintokeskeiseen narsistiseen vaiheeseen.

”He eivät tunnista opettajaa toiseksi ihmiseksi, opettajaksi. Heidän maailmankuvansa on pikkulapsen: pystyn kaikkeen, voin ohjata kaikkia ja päättää kaikesta.” 

Ongelma on Winterhoffin mukaan laaja. Siitä kärsii kaksi kolmasosaa länsimaisista lapsista. Itseasiassa se on niin laaja, että koko sivilisaatiomme uhkaa romahtaa huonotapaisten lasten takia.

Aikuinen kerjää lapsen rakkautta

Niskuroimisen syy on tietenkin vanhemmissa. Aikuiset eivät osaa olla aikuisia, vaan kerjäävät lapsen rakkautta.

Käytännön kasvatusneuvot Winterhoffin mukaan menevät tähän tapaan: Lasta ei saa jatkuvasti ymmärtää ja selittää, sillä tämä tarkoittaa rakkauden kerjäämistä lapselta. Toisaalta uhkailemalla ja hermot menettämällä kasvattaminen kertoo myös toisenlaiselta vääristyneestä vanhemmuudesta. Silloin vanhempi elää symbioosissa lapsen kanssa, eikä kestä lapsi-itsensä kenkkuilua.

Lue myös: Missä menee rajat?

Herää kysymys: Mikä Winterhoffille oikein kelpaa?

Kysymystä lienee turha selvittää. Kuten toimittaja Veera Luoma-aho kolumnissaan Helsingin Sanomissa pohtii: vanhemmat tarvitsevat kuulosuojaimet pahansuopaa psykopuhetta vastaan.

Lähde: HS: Vie lapselta valta

Mitä mieltä olet artikkelista?