Vauvoilla on herkkä iho, eikä vauvoja suositella kylvetettävän kuin kerran viikossa. Saippuaa tai shampoota ei tarvitse vauvan pesemiseen ollenkaan, sen sijaan öljy on hyvä kylpykaveri.

Julkaistu 21.8.2009

Vauvaikäisten hikirauhaset eivät ole vielä kehittyneet täyteen valmiuteen, eivätkä vauvat näin ollen hikoile.

Vastasyntyneen iho on myös aikuisen ihoa ohuempi ja herkempi. Vauvan ihoa ei siis ole syytä pestä usein, eikä vauvan kylvettämisessä saa käyttää saippuaa.

Saippuan sijaan kosteuttavat voiteet saattavat tulla kysymykseen niin pienillä kuin vanhemmillakin lapsilla. Kuivaihoisten vauvojen kohdalla kylpyveteen voi esimerkiksi lisätä kylpyöljyä.

Vesi riittää leikki-ikäisillekin

Leikki-ikäistenkään lapsien ei ole syytä siirtyä täysmittaiseen ihonhoitotuotteiden käyttöön. Leikki-ikäistä kylvetettäessä saippuan käyttö on mahdollista, mutta jos lapsi ei ole erityisen likainen, saippuan käyttö on turhaa.

Shampoon käyttökään ei ole välttämätöntä, sillä lasten hiukset eivät rasvoitu samalla tavalla kuin aikuisen. Jos shampoota halutaan kuitenkin käyttää, on syytä valita herkälle iholle sopiva mieto pesuaine.

Atooppinen iho = rasvapesu

Lapsilla usein esiintyvä atooppinen iho aiheuttaa joskus hankaluuksia. Silloin iho saattaa ärsyyntyä liiasta veden käytöstä, kuivuudesta ja saippuasta, ja myös hikoilusta. Iho on ohut, kuiva, hilseilevä ja joskus myös kuivan näppylän peitossa.

Atooppisen lapsen kanssa kannattaa erityisesti talvisin tehdä suihkukertojen yhteydessä niin sanottu rasvapesu: lapsi kastellaan suihkulla, jonka jälkeen perusvoidetta hierotaan lapseen kauttaaltaan – sillä voi mainiosti pestä myös hiukset! Tämän jälkeen rasva pestään suihkun ja kädenlämpöisen veden avulla pois. Rasva vie mukanaan hien ja likapartikkelit, mutta ei kuitenkaan häiritse ihon kosteustasapainoa. Suihkun jälkeen lapsen iho kuivataan hyvin ja kostutetaan uudelleen perusvoiteella.

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliTutti luo turvaa
Seuraava artikkeliPaksun kanssa ei tärppää – ylipaino vaikuttaa myös miehen hedelmällisyyteen
JAA