Lapsen synttärijuhlat ovat iloinen asia, mutta valmistelustressi voi nostaa tuskanhien otsalle. Nappaa talteen vinkit juhlajärjestelyihin ja etenkin stressin vähentämiseen.

Viimeksi päivitetty 27.7.2018

Syntymäpäiväjuhlat lapsiperheessä voivat olla paitsi ilon aihe, myös syy stressiin. Etenkin, jos lapsia (ja siten myös juhlia) on useampi, juhlien järjestäminen voi saada tuskanhien kihoamaan otsalle. Pitäisi siivota ja pitäisi leipoa, mutta millä ajalla, kun vähintään yksi lapsi roikkuu jatkuvasti helmoissa tai tyhjentää kaikessa hiljaisuudessa vaippapakettia vessanpyttyyn.Minä en ainakaan osaa olla stressaamatta juhlista, vaikka kuinka yrittäisin ottaa rennosti. Neljän lapsen ja kahden perusluonnoltaan ei-niin-siistin aikuisen taloudessa vallitsee tavallisesti sellainen kaaos, että suursiivous on ennen juhlia välttämättömyys. Ja koska periaatteessa pidän leipomisesta ja olen kai jonkin verran hyväkin siinä, luonto ei taivu tarjoamaan pelkkiä valmistuotteita. Sitä paitsi kun yhden lapsen synttäreille on leiponut monikerroksisen autokakun, ei voi toiselle ostaa tarjottavaa kaupan pakastealtaasta.

Viime hetken paniikki

Juhlimme eilen hieman etukäteen ensi viikolla vuoden täyttävää kuopustamme. Hyvissä ajoin aloitetuista valmisteluista huolimatta kymmenen minuuttia ennen vieraiden tuloa vallitsi jälleen kerran tuttu kaaos, jonka aikana minä ja mieheni säntäilimme paniikissa sinne tänne viimeisiä sotkuja siivoten. Mies taisi tulla pihasaunan suihkusta miltei samalla oven avauksella kuin ensimmäinen vieras.

Näistä rennon iloisista ilmeistä ei uskoisi, millainen viime hetken paniikki meillä vallitsi vielä hetkeä ennen juhlien alkamista.

Juhlat itsessään sujuivat mainiosti. Päivänsankari oli aurinkoinen, lapset polskivat piha-altaassa ja aikuiset viihtyivät pihan varjoisilla alueilla kahvikuppiensa kanssa. Ketään eivät haitanneet hieman liian rapeiksi paistuneet (valmis)pullat tai kakku, josta ei tullutkaan yksisarvisen muotoinen, kuten suunnittelin.

Turhaa stressiä

Ja taas kerran huomasin ajattelevani, että turhaan stressasin. Kukaan tuskin olisi huomannut, vaikkemme olisi tehneet paniikinomaista loppusilaussiivousta. Vaikka tiskialtaaseen olisi jäänyt muutama likainen astia tai olohuoneen lattialle jokunen lelu (juhlien tiimellyksessähän niitä päätyy sinne kuitenkin).

Vaikka aivan rennosti en osaa juhlavalmisteluja vieläkään ottaa, vuosien ja useamman lapsen myötä olen kuitenkin oppinut hölläämään vähän. Aivan kaikkien tarjoilujen ei enää tarvitse olla rakkaudella (tai leivontaraivolla) alusta asti itse valmistettuja, enkä enää puunaa lattioita ja kaapinovia mahdollisista tahroista puhtaiksi. Tärkeintähän kuitenkin on vieraiden viihtyminen ja päivänsankarin tyytyväisyys, ja niitä tuskin pilaavat kaupan pullat tai tahrat lattiassa.

Päivänsankaria kiinnostivat lähinnä lahjanauhat, ei se, kuinka paljon äiti hikoili juhlien eteen.

Tässä muutama vuosien varrella opittu vinkki vitonen lasten synttärijuhlien järjestämiseen (ja stressin helpottamiseen):

Älä stressaa – 5 vinkkiä simppelimpiin synttäreihin:

1. Tehkää työnjako.

Jos perheeseenne kuuluu kaksi aikuista, jakakaa järjestelyt. Älä kahmi kaikkea työtä itsellesi, vaikka mielestäsi olisitkin pätevin henkilö puunaamaan. Meillä työnjako menee karkeasti ottaen niin, että minä leivon ja mies siivoaa.

2. Muista lapsen näkökulma.

Jos Ferrari-kakku näyttääkin enemmän Ladalta, älä paiskaa sitä suutuspäissäsi roskiin. Lapsen mielestä se on luultavasti upein kakku ikinä.

3. Älä leivo seitsemää sorttia.

Vieraat eivät kuitenkaan jaksa syödä kolmea lautasellista kakkuja ja piirakoita, joten älä hikoile keittiössä päivätolkulla. Jo pelkkä kakku riittää pitkälle. Sen lisäksi ei välttämättä muuta makeaa tarvita kuin keksejä ja karkkeja – ne ovat lasten suosikkeja, ja mikä parasta, niitä saa kaupasta kuin kaupasta.

Minä panostan yleensä kakkuun, ja ostan suosiolla ainakin osan muista tarjottavista kaupasta.

4. Raikasta juhlapöytä kasviksin.

Vihannestikut, marjat ja hedelmäpalat tekevät hyvin kauppansa niin lasten kuin aikuistenkin keskuudessa. Lisäksi ne ovat helppoa tarjottavaa, joita ei välttämättä tarvitse sen kummemmin valmistella. Lapsia kiehtova esillepano takaa suosion.

Melko helppotekoinen vesimelonihai oli juhlien hitti.

5. Hyödynnä lelut koristelussa.

Jos et halua tuhlata tietyn teeman mukaisiin kertakäyttöastioihin ja -koristeisiin, nappaa juhliin teema, jonka mukaista tavaraa löytyy kotoa. Kakun takaa kurkistelevat pikkuautot ja keksilautasella kirmaavat muovieläimet riemastuttavat pikkuvieraita.

Kuka siellä?
Uusperhesadun takana on – kukapa muukaan kuin – uusperheellinen Satu. Sadun lisäksi perheeseen kuuluu neljä lasta, aviomies ja jättikani nimeltä Osku Palomies. Blogissa kurkistetaan uusperheen elämään ja pohditaan vanhemmuuden moninaisia teemoja. Tsekkaa myös instagramista @uusperhesatu

Lisää Uusperhesatulta:

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?