Lasten synttäreillä pitää olla hauskaa! Mutta mistä uusia ideoita, kun aasinhäntäleikit ja kermakakut on jo koettu, eikä synttäreiden ulkoistaminen mäkkäreihin ja hoploppeihin kiinnosta? Lue 20 vinkkiä luoviin ja hauskoihin syntymäpäiväjuhliin!

Viimeksi päivitetty 8.4.2013

1. Aamiaissynttärit
Kuka sanoi, että lasten syntymäpäiväkemujen on pakko olla aina iltapäivällä? Juhlien alun odottaminen koko pitkän päivän on pienestä päivänsankarista – ja usein vanhemmistakin – uuvuttavaa. Kokeile siis pitää juhlat heti aamusta! Tämä idea toimii tietenkin parhaiten lomalla tai viikonloppuna. Kutsu lapset juhliin vaikka pyjamissa ja järjestä juhla-aamiainen.

Lue myös: Aamiainen pitää solakkana

2. Kirjainsynttärit
Hauskaa kaikenikäisille lapsille, mutta ehkä erityisen ajankohtaista kuusi vuotta täyttäville eskarilaisille. Pyydä vieraita pukeutumaan synttärisankarin etunimen ensimmäisen kirjaimen mukaan: esimerkiksi Pinjan syntymäpäiville tulevat pukeutuvat vaikkapa Peppi Pitkätossuksi, poliisiksi tai Paavo Pesusieneksi. Vielä hauskempaa on, jos tarjottavatkin alkavat samalla kirjaimilla – Pinjan synttäreillä tarjolla olisi siis esimerkiksi popcornia, päärynälimua ja pasteijoita.

3. Puutarhasynttärit
Uuvuttaako ajatuskin ympäri taloa sinkoavista vauhtiviikareista? Silloin puutarhasynttärit voivat olla hyvä ratkaisu. Optimaalisin ajankohta niille on tietenkin kauniina kesäpäivänä, mutta pieni sadekaan ei lapsia hätkäytä. Kata pöytä terassille tai puutarhaan ja anna lasten nauttia olostaan ​​pihapelien, hyppynarun, saippuakuplien puhaltelun ja jalkapallon merkeissä.

4. Luontosynttärit
Laavu ja nuotio, siinä on jotain maagista. Luonnon rauhassa, kuin salaisessa maailmassa. Makkara ja kaakao ovat mainioita tarjottavia, samoin vaikkapa paistettavat popcornit ja vaahtokarkit. Teltta voidaan pystyttää minne tahansa ­– puutarhaan, metsään tai meren rannalle. Luontosynttärit voidaan järjestää kaikkina vuodenaikoina, mutta on tärkeää kertoa vieraille etukäteen, jotta lapset tulevat sopivasti pukeutuneena.

5. Luistelusynttärit
Jos syntymäpäivä osuu talvelle ja kotisi lähellä on hyvä ja turvallinen luistelukenttä, voit järjestää luistelusynttärit. Luistelusynttärit sopivat ehkä parhaiten kouluikäisille tai kouluikää lähestyville lapsille. Ota mukaan pullaa tai kakkua sekä lämmintä juomaa termospulloon, ja pystytä pieni tankkauspiste, jossa lapset voivat huilata ja saada lisäenergiaa.

6. Ulkosynttärit
Lapset rakastavat peuhata ulkona kaikkina vuodenaikoina. Mikset siis pitäisi lapsesi synttäreitä hänen suosikkipaikallaan? Vain mielikuvitus on rajana. Metsäsynttärit, kalliokiipeilysynttärit, rantasynttärit, leikkipuistosynttärit…tai vaikkapa synttärit päiväkodin pihalla? Tärkeintä on tietysti varmistaa, että olosuhteet ovat turvalliset ja että paikalla on tarpeeksi aikuisia. Yksinkertaiset ruoat ja juomat ovat käteviä tarjottavia ulkosynttäreillä.

7. Uima-allassynttärit
Onko sinulla mahdollisuus vuokrata tai lainata uima-allasta muutamaksi tunniksi? Monet lapset rakastavat uimista, ja mikäpä olisi hauskempaa kuin yhdessä pulikoiminen! On hyvä, jos mukana on useita aikuisia, ehkä myös joku, jolla on uimakoulutusta. Monet tarhaikäiset lapset eivät vielä osaa uida. Allas ei siis saisi olla syvä. Uima-allassynttärit ovat taatusti syntymäpäivät, jotka muistetaan!

Lue myös: Uimataito haltuun

8. Liikuntasynttärit
Monet koulut ja päiväkodit vuokraavat liikuntasalejaan, ja se voi olla hyvä vaihtoehto, jos et halua järjestää syntymäpäiviä kotona tai ulkona. Pääset itse helpolla: lapset saavat temmeltää sydämensä kyllyydestä poissa jaloista! Järjestä leikkejä ja kisoja, kuten vaikkapa esterata. Varmista, että kaikki lapset saavat osallistua.

9. Pyjamasynttärit
Pyjamasynttärit voi pitää, vaikka vieraat eivät jäisikään yökylään. Miten vapauttavaa, juhlia mukavissa yöpuvuissa! Kutsu myös unilelut mukaan juhlimaan. Pidä syntymäpäivät iltapäivällä tai illalla, hiljennä menoa nukkumaanmenoajan lähestyessä. Lue lapsille ääneen jännittävää kirjaa!

10. Synttärit äidin tai isän työpaikalla
Onko äidillä tai isällä mielenkiintoinen työ? Tarkista, olisiko mahdollista isännöidä syntymäpäivät työpaikalla. Vierailu poliisiasemalle, paloasemalle, TV-kanavalle, museoon tai vastaavaan voi olla lapsista huisin jännittävää!

11. Viidakkosynttärit
Koristele kotiin viidakko! Katosta roikkuu liaaneja, tarjolla on eksoottisia hedelmiä, kaikkialla kaikuvat viidakon äänet. Viidakkoteemaan sopivat asut kruunaavat tunnelman. Ehkä sinulla on joitakin asuja, joilla lapset voivat vuorotella? Tai pyydä lapsia pukeutumaan viidakkoteemalla ennen saapumista synttäreille. Voit itse päättää, kuinka pitkälle viet teeman.

12. Satusynttärit
”Olipa kerran…” Näillä sanoilla alkaa satusynttäreiden kutsu. Vieraat voivat pukeutua erilaisiksi satuhahmoiksi, tai voitte valita yhden tietyn sadun, joka on jutun juonena. Mikä on lapsesi suosikki? Satu voi olla hitusen pahaenteinenkin ja aikuinen voi esittää synkkää roolia. Huolehdi vain, ettei satu ole liian pelottavaa. Lumikki, Kultakutri tai  Prinsessa ja herne ovat hyviä esimerkkejä sopivista saduista. Voit tehdä paljon hauskaa yksinkertaisella tavalla!

Lue myös: Noitia ja paholaisia

13. Merirosvosynttärit
Kävele lankulle ja hyppää mereen! Ei ole epäilystäkään siitä, että monet lapset rakastavat merirosvoja ja heidän jännittävää maailmaan. Lappu silmään, pääkallohuivi päähän ja merirosvolaivakakku ovat hyviä ideoita. Juhlien kohokohta voi olla hauska aarteenetsintä joko sisällä tai ulkona. Anna lasten etsiä piilotettua aarrearkkua, joka on täynnä kultarahoja, jalokiviä ja rubiineja – syötäviä sellaisia!

14. Jalkapallosynttärit
Onko teillä kotona futisfani? Järjestä jalkapallosynttärit ja kutsu vieraat juhlimaan vaikkapa suosikkijalkapallojoukkueensa asuissa. Juhlissa syödään jalkapallokakkua ja lauletaan kannatuslauluja.

15. Naamiaissynttärit
Kestohitti, joka ei koskaan mene pois muodista. Ihmekös tuo, lapset kun rakastavat pukeutua rooliasuihin. Vaivatonta myös vieraille – useimmilla lapsilla on jokin naamiaisasu, johon he voivat pukeutua. Palomiehet, kissat, prinsessat, krokotiilit ja cowboyt – kaikki ovat tervetulleita. Erityisen hauskaa on, jos myös aikuiset ovat pukeutuneet naamiaisasuun. Ohjelmanumeroksi sopii vaikka piñata, karnevaalityyliin.

16. Prinsessasynttärit

Tosiasia on, että monet pienet tytöt rakastavat pukeutua prinsessoiksi – prinsessasynttärit ovat siis varma hitti pikkutyttöjen keskuudessa. Pojat voivat olla vaikka ruhtinaita! Tarjoiluihin kuuluu vaaleanpunainen kakku ja vaaleanpunaista limonadia. Prinsessasynttäreillä on lupa olla viimeisen päälle tyttömäinen.

17. Peppi-synttärit
Peppi Pitkätossu on ihastuttava hahmo. Hän on myös varsin epätavallinen. Peppimäisissä juhlissa siis toimitaan hassunkurisesti: syödään kakkua ensin (koska se on parasta, ruoka voi odottaa). Ohjelmanumerona haaksirikkoa Pepin tavoin: kuljetaan huoneessa koskematta lattiaan. Tarjoiluksi ainakin lettuja ja limonadia.

18. Cowboysynttärit 
Jiihaa! On pienen sheriffin syntymäpäivä ja hän kutsuu juhliinsa niin rosvot, karjapaimenet kuin intiaanitkin. Ulkojuhlissa lähetetään tietenkin savumerkkejä. Ja ehkä suklaakultarahojen kuljetus joutuu ryöstön kohteeksi? Tarjoiltavaksi sopii grilliruoka tai vaikka meksikolainen. Koristeeksi kaktuksia ja keppihevosia.

19. Discosynttärit
Rakastaako lapsesi tanssia? Silloin synttäreille järjestetään disco! Discopallo luo tunnelmaa ja kaikki pääsevät joraamaan lapsen valitseman musiikin tahdissa. Erilaiset tanssilliset leikit kuuluvat luonnollisesti asiaan.

20. Vuodenaikasynttärit
Jotkut teemat toimivat parhaiten tiettyinä aikoina vuodesta. Esimerkiksi halloween-syntymäpäivä toimii mainiosti lokakuussa. Lapset, joiden syntymäpäivä on jouluna, voivat pitää vaikkapa tonttujuhlat, pääsiäisen lapset voivat juhlia tipujuhlaa ja kesän lapsille puolestaan voi järjestää kahluuallas-, hiekkalinna- tai saippuakuplakemut. Tutki kalenteria ja selvitä, mikä voisi olla sopiva vuodenaikateema. Syntymäpäivä loma-aikaan ei välttämättä ole ollenkaan huono asia!

Lue myös: Pääsiäispuuhia lasten kanssa

Hyvää syntymäpäivää ja hauskoja juhlia!

Mitä mieltä olet artikkelista?