Kesä tuli, mutta mistä vaihtelua hiekkalaatikkoleikkeihin? Miten saada lapsi viihtymään kesäreissuun kuuluvalla pitkällä automatkalla? Entä mitä touhuta sadepäivän sattuessa? Ota talteen mainiot ruuduttomat vinkit kesäpäivän viettoon.

Viimeksi päivitetty 28.6.2022

Tabletit, älypuhelimet, lastenohjelmat ja pelit ovat nykylasten arkea. Ne ovat myös helppo tapa viihdyttää lasta silloin, kun vanhempi ei ehdi tai jaksa kehittää lapselle muuta puuhaa.



Monesti vanhemmat kuitenkin potevat pientä syyllisyyttä lastensa ruutuajasta etenkin, jos siihen tulee turvauduttua usein.

Ruutuajalle on onneksi paljon vaihtoehtoja, eivätkä monet niistä kysy paljoakaan aikaa tai vaivaa.

Maria Kangaskortet esittelee tuoreessa teoksessaan Ruutuvapaata – Puuhaa leikki-ikäisille sata touhua, joihin ei tabletteja tai muita ruutuja tarvita. Laitevapaata tekemistä on tarjolla niin sisälle, ulos kuin automatkoillekin.

Ruutuvapaata puuhaa pihalle

Vaikka lapsi viihtyisi nyt hiekkalaatikolla aamusta iltaan, voi olla, että kesän kuluessa hän (tai valvova aikuinen) alkaa kaivata vaihtelua. Silloin kannattaa kokeilla vaikkapa jotakin seuraavista puuhista:

  • Vedellä maalaaminen. Yksinkertaisuudessaan nerokas tekemisvinkki kuuluu näin: Laita vettä ämpäriin ja anna lapselle pensseli. Tämä voi maalata aitaa, pihakivetystä, terassia tai vaikka postilaatikkoa. Kun ”maali” kuivuu, puuhan voi aloittaa alusta.
  • Arkeologileikki. Hautaa hiekkalaatikkoon muutama lelu tai muu pienehkö esine ja kehota lasta kaivamaan ne esiin. Laske astiaan vettä ja anna lapselle vanha hammasharja, joiden avulla hän voi puhdistaa arkeologiset löydöksensä.
  • Värin etsintä. Valitkaa yhdessä väri, jolla leikki alkaa. Lapsen tulee etsiä lähiympäristöstä tämän värisiä, kevyesti liikuteltavia asioita. Löydetyt esineet ja asiat kerätään tiettyyn paikkaan ja niitä voidaan tutkia lopuksi yhdessä. Väriä vaihtamalla leikki voi jatkua pitkäänkin.
  • Luontopullo. Anna lapselle tyhjä muovipullo. Neuvo häntä keräämään pulloon kerroksittain luonnosta löytyviä asioita: esimerkiksi multaa, hiekkaa, kukkia, lehtiä. Pullon täytyttyä voitte tutkia luontokerroksia pulloa kääntelemällä.

Ruutuvapaata tekemistä matkalle

Lapset ovat luonnostaan liikkuvaisia, joten pitkät istumissessiot autossa voivat olla heille haastavia. Tabletin tuijotuskaan ei välttämättä kiehdo määräänsä enempää, ja toisaalta voi olla hyvä irtautua välillä ruudusta ja uppoutua muuhun tekemiseen. Tässä muutama vaihtoehto automatkojen ratoksi:

  • Kilpaetsintä. Päättäkää yhdessä etsittävä kohde. Se voi olla esimerkiksi sininen auto tai rekka. Sopikaa, kuinka kauan käytätte aikaa etsimiseen. Tämän jälkeen jokainen osallistuja yrittää bongata niin monta etsittävää kohdetta kuin määräajassa ehtii. Eniten kohteita huomannut on voittaja.
  • Ajatusleikki. Keksikää ajateltava aihepiiri. Se voi olla vaikkapa jotakin syötävää. Yksi matkustaja on ajattelija, joka valitsee muille kertomatta aihepiiriin liittyvän asian, esimerkiksi omenan. Muut yrittävät kysymyksin arvata, minkä asian ajattelija on valinnut. Kysymykset voivat olla vain sellaisia, joihin voi vastata ”kyllä” tai ”ei”: Onko meillä kotona ajattelemaasi syötävää? Onko se makeaa? Onko siinä kuori? Se, joka ensimmäisenä keksii, mikä asia on ajattelijan mielessä, saa olla seuraava ajattelija. Leikkiä voi vaikeuttaa laajentamalla aihepiiriä esimerkiksi niin, että ajateltava asia voi olla mikä tahansa kotoa löytyvä juttu.
  • Löytölista. Miettikää ennen lähtöä, mitä kaikkea reitin varrelta voisi löytyä ja tehkää näistä asioista lista. Jos lapsi osaa jo lukea, lista voi olla sanallinen  muussa tapauksessa sen voi koota piirroksista tai vaikkapa tarroista. Piirtäkää ruutu jokaisen kohdan viereen. Kun lapsi huomaa listalla olevan asian matkan varrella, hän saa piirtää rastin ruutuun. Listoja voi tehdä myös aihepiireittäin esimerkiksi kulkuneuvoista (rekka, bussi, valkoinen auto, moottoripyörä) tai eläimistä (lehmä, koira, lintu, tuulilasissa pörräävä kärpänen). Jos lapsia on useita, jokaiselle voi tehdä oman listan, ja he voivat kisailla siitä, kuka saa ensimmäisenä rastin joka ruutuun.
Uutuuskirja tarjoaa sata vinkkiä ruutuvapaaseen puuhailuun.

Ruutuvapaata touhua sisälle

Sateen sattuessa ulkona ei ehkä tule vietettyä aivan yhtä paljon aikaa kuin poutapäivänä, niin mukavaa kuin lammikoissa hyppiminen onkin. Onneksi sisälläkin voi puuhailla yhtä jos toistakin sellaista, mihin ei ruutuja tarvita:

  • Pelastusoperaatio. Tarvitsette leikkiin pikkuleluja (esimerkiksi muovieläimiä), pari muoviastiaa sekä kauhan tai keittiöpihdit. Yhteen astiaan laitetaan lelut sekä vettä, toinen jätetään tyhjäksi. Lapsen tehtävänä on pelastaa lelut vesikulhosta tyhjään astiaan kauhaa tai pihtejä käyttämällä.
  • Teippiverkko. Tee maalarinteipistä oviaukkoon verkko kiinnittämällä teippisuikaleita ristiin rastiin. Anna lapselle vanha sanomalehti, josta hän saa repiä sivuja ja rypistää ne palloiksi. Tehtävänä on heittää paperipalloja teippiverkkoon. Kun pallo osuu verkkoon, se tarttuu kiinni teipin liimapintaan. Tämä leikki sopii paitsi sadepäivän ajanvietteeksi, myös ohjelmanumeroksi esimerkiksi syntymäpäiväjuhliin.
  • Riippumatto. Yltyikö lapsen meno liian vauhdikkaaksi? Olisiko aika rauhoittua? Se onnistuu hauskalla tavalla, kun teet lapselle ikioman riippumaton pöydän alle. Sido lakana tiukasti pöydän ympärille niin, että sen päät tulevat solmuun pöytälevyn päälle ja keskiosa roikkuu pussimaisesti pöydän alla. Anna lapsen keinua tai selailla kirjaa riippumatossaan omassa rauhassaan ja ota itse vaikka torkut.

Lähde: Maria Kangaskortet: Ruutuvapaata – puuhaa leikki-ikäisille

Millaisia ruuduttomia puuhia teillä harrastetaan? Jaa vinkkisi foorumilla: Ruutuvapaata tekemistä

Mitä mieltä olet artikkelista?