Kesällä olemme ulkona moninkertaisesti pimeään vuodenaikaan verrattuna. Yleensä lapset keksivät mainiosti puuhaa itselleen, mutta joskus iskee tylsyys. Siispä pihapuuhavinkit jakoon!

Viimeksi päivitetty 7.6.2022

Laajennettu leikkitila

Näinä ihanina lämpiminä päivinä me ainakin vietämme ulkona moninkertaisesti aikaa verrattuna marraskuun räntäsateisiin tai maaliskuun loskakasoihin. Välillä lähdemme rannalle ja toisinaan leikkipuistoon, mutta kaikkein eniten viihdymme omalla pihallamme.


 


Oma piha on kuin laajennettu olohuone ja leikkitila. Se on oikeasti aikamoinen siunaus pitkän kylmän ja märän jakson jälkeen, joka on pakottanut meidät neljän seinän sisään suurimmaksi osaksi aikaa.

Tilaa juosta ja hyppiä

On ihanaa, kun pihalle voi vain mennä ilman hien ja kyyneleiden höystämää pukemissessiota. Siellä on tilaa juosta ja hyppiä, ja siellä lapsista aiheutuva metelikin on helpompi kestää. Kesän vetonaula, puutarhaletkusta täyttyvä lastenallas, jaksaa viihdyttää lapsia päivä toisensa jälkeen.

Pallon hakkaaminen tiskiharjalla on kivaa kesäpuuhaa sekin. Kysykää vaikka taaperolta.

Joskus kuitenkin tekeminen loppuu kesken, ja uima-allaskin menettää hetkeksi hohtonsa. Silloin taapero alkaa karkailla joko mummilan suuntaan tai – mikä pahinta – autotietä kohti. Kuusi- ja kahdeksanvuotiaat alkavat puolestaan nurista ja riidellä pienimmästäkin asiasta.

Tekemistä tylsyyden hetkiin

Näinä hetkinä yritän kuumeisesti miettiä jotakin mielekästä ja mielenkiintoista tekemistä, joka pitäisi lapset tyytyväisinä ja soisi minulle lisää rauhallisia hetkiä auringossa. Aina se ei ole ihan helppoa. Taapero saattaa huutaa ehdotuksiini vastaukseksi tiukan “Ei!”:n, ja isot lapset kailottavat kuorossa “Tylsää!”

Jotakin olen kuitenkin keksinyt pitääkseni lapset kiireisinä tylsistymisen hetkinä. Jaan vinkkini nyt teille, ja vastapalveluksi toivon saavani kurkistaa teidän kesäpuuhapankkiinne. Kesä on vasta alkamassa, joten tarvetta uusille ideoille tulee varmasti olemaan.

Kas tässä meidän viisi viihdykettämme tylsistyneille tenaville:

Viisi kesäpuuhaa pihalle

1. Vedellä maalaaminen

Pensseli käteen, vettä purkkiin ja hommiin! Maalata voi seinää, terassin kaidetta, pihakalusteita, mitä hyvänsä. Tämä maali ei sottaa, ja mikä parasta, veden kuivuttua voi samat kohdat maalata aina uudelleen. Sopii taaperoille ja isommillekin lapsille.

2. Kesälaboratorio

Hae ruokakaapista sitä sun tätä: ruokasoodaa, jauhoja, suolaa, elintarvikevärejä… Lisää vain vesi! Anna lasten tehdä erilaisia sekoituksia, tutkia koostumuksia ja aineiden reaktioita toisiinsa. Sopii ainakin neljästä ikävuodesta ylöspäin.

3. Taidepaja

Miksi tyytyä maalaamaan paperia, kun luonnosta löytyy vaikka mitä kivaa? Vie vesivärit ulos ja anna lapsille vapaat kädet (Tai no, kannattaa ehkä vahtia ettei talon julkisivu saa uutta väripintaa). Maalata voi esimerkiksi kiviä, käpyjä ja oksia. Sopii kaikille, joilla pysyy sivellin kädessä, ja jotka eivät pistele vesivärejä parempiin suihin.

4. Duplokylpy

Täytä amme tai muu vati vedellä ja kanna duplot nurmikolle. Ojenna lapselle tiskiharja ja katso ihastuneena, kuinka räkäiset ja pölyiset palikat puhdistuvat pienissä käsissä. Sopii vaikka kenelle, mutta viihdyttää parhaiten taaperoikäistä.

5. Vesilaboratorio

Tämä on taaperolle sopiva muunnelma kesälaboratoriosta. Täytä muutama astia vedellä ja lisää kuhunkin eriväristä elintarvikeväriä. Anna pikku tutkijalle myös muutama tyhjä kuppi tai purkki. Värikkään veden kaatelu astiasta toiseen ja värien sekoittelu suo sinulle ainakin muutaman rauhaisan aurinkohetken.

Vesilaboratorio in action.

Aiheesta keskustellaan myös Vau.fi-foorumilla: Parhaat kesäpuuhat

Kuka siellä?
Uusperhesadun takana on – kukapa muukaan kuin – uusperheellinen Satu. Sadun lisäksi perheeseen kuuluu neljä lasta, aviomies ja jättikani nimeltä Osku Palomies. Blogissa kurkistetaan uusperheen elämään ja pohditaan vanhemmuuden moninaisia teemoja. Tsekkaa myös instagramista @uusperhesatu

Lisää Uusperhesatulta:

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?