Onko tiedossa keskikesän juhla kotioloissa? Mietitkö, mitä tehdä? Nappaa talteen viisi puuhaa, joiden parissa juhannus kuluu kuin siivillä – niin lapsilla kuin aikuisilla.

Taas se on käsillä, keskikesän juhla: enää kolme yötä juhannusaattoon. Kymmenen vuotta sitten juhannus oli yksi vuoden kohokohtia, ja sen viettoa suunniteltiin ainakin pari kuukautta etukäteen.


 


Yleensä löysin itseni festareilta kaveriporukassa. Kolme päivää remuamista vailla huolta huomisesta oli mahtavaa silloin, mutta enää en siihen pystyisi. Jo yksi pitkäksi venähtänyt ilta saa aikaan kolmen päivän väsymyksen.

Tätä nykyä juhannukset kuluvatkin pitkälti lasten ehdoilla. Niitä ei suunnitella viikkoja saati kuukausia etukäteen, ja tänäkin vuonna havahduin vasta näin kolme päivää ennen aattoa pohtimaan, mitähän me tekisimme juhannuksena.

Kävisimmekö jossakin tapahtumassa? Kyläilisimmekö? Olisikohan jossain kokkoa vai estävätkö metsäpalovaroitukset ne?

Kotijuhannus odottaa

Mitä luultavimmin vietämme tulevan juhannuksen kotinurkissa. Ei se ole huono vaihtoehto sekään – etenkin, kun sunnuntaina lähdemme Helsingin suuntaan sukulaislapsen syntymäpäiville ja seuraavana viikonloppuna juhlimme ystäväni häitä.

Juhannus kulukoon siis kotosalla. Miljöönä ei ehkä ole mökkiä järven rannalla, mutta suojaisa piha, grilli ja puusauna löytyvät kyllä.

Seuraavaksi aloinkin miettiä, mitä ohjelmaa keksiä kotijuhannukseen, jotta se tuntuisi edes hieman erilaiselta kuin tavallinen arki. En usko olevani ainoa, joka asiaa pohtii, joten kehitin muutaman kohdan listan tekemisideoille. Kas tässä, olkaa hyvät!

Viisi puuhaa kotijuhannukseen

1. Järjestäkää kesäolympialaiset.

Lajeissa vain mielikuvitus on rajana. Miltä kuulostaisi esimerkiksi pussihyppely, saappaan heitto, kananmunan kuljetus lusikassa hampaiden välissä ja karhukävely? Häviäjä paistaa kaikille vohvelit!

2. Vuokratkaa kylpytynnyri.

Viime viikonloppuisen paljun vuokrauksen jälkeen ajattelin, että tämänhän voisi tehdä useamminkin. Lapset rakastavat pulikoimista, ja lämpimässä vedessä on itsekin kiva istuskella.

3. Grillatkaa – tietysti!

Ensin suolaista, ja jälkiruuaksi lapsille keksihampparit: Grillaa vaahtokarkkia sen verran että se alkaa sulaa hieman, aseta kahden keksin väliin ja litistä vähän. Valmista!

4. Tehkää kukkaseppeleet.

Luonnonkukista askarreltu seppele tuo juhlan tuntua kotijuhannukseen. Ottakaa myös perhepotretti seppeleet päässä. Muisto lämmittää marraskuun räntäsateessa.

5. Tuunatkaa juhannustaika.

Kerätkää seitsemän kukkalajin kimput lasten tyynyjen alle ja odottakaa, josko juhannuskeiju kävisi vaihtamassa ne jonkinlaiseen aarteeseen. Soveltakaa myös taian sitä osaa, jossa kukkatyynyllä nukkujan pitää taian toteutumiseksi olla hiiskahtamatta aamuun asti. Ah, mikä rauha!

Kuka siellä?
Uusperhesadun takana on – kukapa muukaan kuin – uusperheellinen Satu. Sadun lisäksi perheeseen kuuluu neljä lasta, aviomies ja jättikani nimeltä Osku Palomies. Blogissa kurkistetaan uusperheen elämään ja pohditaan vanhemmuuden moninaisia teemoja. Tsekkaa myös instagramista @uusperhesatu

Lisää Uusperhesatulta:

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?