Lämpimät kevätpäivät houkuttelevat metsäretkille ja piknikeille. Pihalla, leikkipuistossa tai metsässä ruokailu on lapsista ihan parasta. Tänään teimme retken läheiselle laavulle – eväiden kera totta kai. Nappaa talteen vinkit helppoihin, nopeisiin ja makoisiin eväisiin.

Viimeksi päivitetty 27.4.2019

Meillä yksi tapa viettää laatuaikaa perheen kesken on lähteä metsään retkeilemään. Metsäretket ovat takuuvarmasti lasten mieleen, ja kyllähän metsässä aikuisenkin mieli lepää. Retkien parasta antia ovat tietysti eväät, sillä missäpä ne maistuisivat paremmilta kuin pienen taivalluksen jälkeen kuusien ja mäntyjen keskellä nautittuina.Tänään oli niin uskomattoman ihana kesäkeli, että päätimme juhlistaa sitä suuntaamalla tutulle laavulle parin kilometrin päähän. Viime kerrasta olikin vierähtänyt tovi, joten sitä suuremmalla innolla lapset odottivat retkeä. Ennen lähtöä tein meille makoisat eväät, joihin jaan vinkit alempana. Parasta näissä eväissä oli se, että ne olivat todella helppo ja nopea valmistaa.

Maistuvat tonnikalaleivät

Jos retken määränpäänä on laavu tai muu nuotiopaikka, makkara on aika luonteva eväsvalinta. Sitä meilläkin oli mukana tänään. Tarkoitus oli syödä päivän toinen ateria laavulla, ja koska en halunnut lasten ahtavan itseensä pelkkää makkaraa, päätin tehdä evääksi myös vähän spesiaalimpia leipiä. Niitä varten hommasin:

Pågen Talonpoika -viipaleleipää (muukin toki käy, mutta tämä on meidän suosikkimme)
purkin tonnikalaa
aurinkokuivatulla tomaatilla maustettua tuorejuustoa
kevytmajoneesia
salaatinlehtiä
tomaattia
punasipulia

Sekoitin tuorejuuston ja tonnikalan keskenään ja levitin mössöä yhdelle leipäviipaleelle paksuhkon kerroksen. Toisen voitelin majoneesilla, jonka päälle ladoin salaattia, tomaattia ja punasipulia. Sitten asetin puoliskot vastatusten, leikkasin leivän kahteen osaan ja kääräisin puoliskot folioon. Melko simppeliä!

Tonnikalaleipien välissä salaatinlehdetkin tekivät kauppansa myös taaperolle, vaikka tavallisesti tämä ei niistä piittaa.

Herkulliset hedelmävartaat

Jälkiruuaksi halusin valmistaa jotain terveellistä, sillä vappuna tulee kuitenkin taas herkuteltua. Hedelmävartaat sopivat tähän tarkoitukseen mainiosti. Ne koostuivat neljästä ainesosasta: mansikoista, pensasmustikoista, viinirypäleistä ja hunajamelonista. Ainoastaan hunajameloni piti pilkkoa paloiksi, muut kolme olivat sopivassa koossa sellaisinaan. Pujotin näitä neljää herkkua vuorotellen grillivartaisiin, ja jälkiruoka oli valmis.

Hedelmävartaat olivat ehdottomasti tämänpäiväisen retken ykkösherkku.

Vartaisiin voi toki laittaa muitakin hedelmiä ja marjoja ja halutessaan suolaiseksi lisäksi vaikka juustopaloja. Vaahtokarkit tekisivät näistä varmasti synttärijuhlien hitin. Mutta ihan pelkkä hedelmä-marja -linjakin toimi loistavasti. Kuusihenkiseltä perheeltämme ei mennyt kuin hujaus tuhota kaksitoista kookasta varrasta.

Bonuksena pikkunaposteltavaa

Lapset rakastavat kaikenlaista pikkunaposteltavaa, ja alun perin tarkoitukseni oli tehdä retkievääksi myös välipalapatukoita pähkinöistä, myslistä ja kuivatuista hedelmistä. Se jäi kuitenkin toiseen kertaan ihan silkan ajanpuutteen vuoksi. Onneksi kaupasta saa valmiina monenlaisia naposteltavia – myös terveellisiä sellaisia, ainakin jos vertaa karkkiin.

Tällä kertaa pakkasin mukaan retken jälkiruuan jälkiruuaksi Muumi-hedelmäpatukoita, joissa ei ole lainkaan lisättyä sokeria. Pakkaus on kovin karkkimainen, mikä tietysti tyydyttää karkinnälkäisten lasten silmää. Näihin patukoihin oli hyvä päättää makoisa retkiateria. Kenellekään ei taatusti jäänyt nälkä!

Vadelmanmakuiset Muumi-patukat maistuivat joka lapselle 1,5-vuotiaasta 9-vuotiaaseen.

Mitä sinä pakkaat mukaan metsäretkelle tai vaikka koko perheen piknikille? Jaa omat vinkkisi foorumilla: Parhaat retkieväät

Kuka siellä?
Uusperhesadun takana on – kukapa muukaan kuin – uusperheellinen Satu. Sadun lisäksi perheeseen kuuluu neljä lasta, aviomies ja jättikani nimeltä Osku Palomies. Blogissa kurkistetaan uusperheen elämään ja pohditaan vanhemmuuden moninaisia teemoja. Tsekkaa myös instagramista @uusperhesatu

Lisää Uusperhesatulta:

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?