Kuumalla tekee mieli kylmää, mutta jäätelöä ei viitsisi tarjoilla lapsille yhtenään. Onneksi vaihtoehtojakin on: mehujäät ilman lisättyä sokeria, terveyttä puikon täydeltä! Nappaa talteen herkkuvinkit hellepäivän helpotukseen.

Viimeksi päivitetty 22.6.2020

”Äiti, saako jätskiä? On niin kuuma!”



Tämä on ainakin meidän taloudessamme varsin usein kuultu lause kesällä. Joskus se on varmaan vain tekosyy kinuta jäätelöä, mutta usein luultavasti ihan totuudenmukainen pyyntö, sillä kyllähän kylmä jäätelö on kuumalla kelillä ihana nautinto ja viilentää oloakin mukavasti.

Kylmiä herkkuja terveellisesti

Mutta koska olen (joidenkin mielestä) varsinainen sokerinatsi, en tokikaan halua syytää sokeriherkkuja lapsilleni liian usein. Ja siksipä meillä ei – lasten suureksi pettymykseksi – syödä edes kesällä jäätelöä jatkuvasti.

Onneksi kylmiä herkkuja voi nauttia myös terveellisesti ja sokerimäärää kauhistelematta. Tie onneen ovat tietysti itsetehdyt mehujäät. Tai no, mehua niihin ei useinkaan tule, mutta käytän tuota vakiintunutta nimitystä ihan kaikille hedelmäisille ja marjaisille kylmille paloille, joita keittiössämme tehtailen. Ja nyt ajattelin jakaa muutaman vinkkini näihin kotikutoisiin mehujäihin, jotka maistuvat myös omalle jäätelönnälkäiselle jälkikasvulleni.

Marja-jugurttijäät

(yli vuoden ikäisille lapsille)

Marjasose:

200 g marjoja (tuoreita tai pakastemarjoja), itse olen käyttänyt mansikoita ja mustikoita

2 rkl juoksevaa hunajaa

Jugurttisekoitus:

200 g turkkilaista jugurttia

1,5 banaania

Tee näin:

Soseuta marjat esimerkiksi sauvasekoittimella. Jos käytät pakastemarjoja, niitä kannattaa ensin sulattaa hieman. Sekoita hunaja marjasoseen joukkoon. Seuraavaksi hurauta jugurtti ja banaani tasaiseksi seokseksi. Tämän jälkeen lusikoi marjasosetta ja jugurttiseosta mehujäämuotteihin vuorotellen. Muotteja ei kannata ahtaa aivan piripintaan, sillä jäätyessään massa usein turpoaa hieman. Jos haluat mehujäihin kivan marmoroidun pinnan, sekoita lopuksi seoksia varovasti esimerkiksi varrastikulla. Laita muottien tikkuosat paikoilleen ja pakasta puikkoja esimerkiksi yön yli. Saat parhaiten mehujäät irti muoteistaan, kun valutat muotin päälle kuumaa vettä ennen irrottamista. Nauti! (Muistathan kuitenkin, että jugurttia voi antaa vasta 10 kuukautta täyttäneelle lapselle, ja hunajaa yli 1-vuotiaille.)

Marja-jugurttijäät maistuvat kaikkein pienimmällekin.

Omenasosejäät mansikkapaloilla

Sopiva määrä sokeroimatonta omenasosetta (esim. Bonne tai Rainbow)

Tuoreita mansikoita paloina tai siivuina

Tee näin:

Kaada omenasose kulhoon ja sekoita sekaan mansikkasiivut. Lusikoi seos mehujäämuotteihin ja pakasta vähintään muutama tunti. Valmista!

Mansikkapalat tuovat kivoja sattumia mehujäähän.

Päärynä-kiivipuikot

2-3 kpl keltaista kiiviä

Muutama mehukas päärynä

Tee näin:

Kuoli ja pilko päärynä, hurauta sauvasekoittimella soseeksi. Kuori kiivit ja leikkaa ohuehkoiksi siivuiksi. Laita yksi kiivisiivu kuhunkin mehujäämuottiin ja kaada päälle päärynäsosetta. Laita sitten muotteihin toiset kiivisiivut ja taas päärynäsosetta päälle. Muotteihin voi laittaa yhteensä vaikkapa 2-3 kiivisiivua ja täyttää sitten lopun tilan soseella. Pakasta ja nauti!

Tähän puikkoon pääsi syntymään jonkinlaisia ilmataskuja, mutta makuun ne eivät vaikuttaneet.

Simppeli ja vielä simppelimpi vesimelonijää

1 vesimeloni

Tee joko näin:

Leikkaa melonista kuoret pois ja soseuta sisus sauvasekoittimella. Kaada vesimelonimehu mehujäämuotteihin, jäädytä ja nauti.

Tai näin:

Leikkaa vesimeloni viipaleiksi. Tee kuoriosaan pieni viilto ja tökkää siihen jäätelötikku. Pakasta ja herkuttele. Toimii myös banaanilla: Puolita banaanit, tökkää puolikkaisiin pituussuunnassa vaikka katkaistu varrastikku ja pane pakastimeen muutamaksi tunniksi. Ta-daa, maailman helppotekoisin ”mehujää” tai ”jäätelö” (miten haluatkin markkinoida asian lapsillesi) on valmis!

Voiko helpompaa kesäherkkua olla!

Periaatteessa omatekoisia, terveellisiä mehujäitä voi varioida loputtomiin. Itse valmistusvaihe on hyvin helppo ja nopea, mutta lapsille asiasta ei kannata hiiskua ennen kuin siinä vaiheessa, kun herkut ovat kohmettuneet syöntikelpoisiksi. Muussa tapauksessa he kyselevät noin kolmen minuutin välein että ”Joko niitä voi syödä?!?”. Arvatkaa mistä tiedän.

Mitä mieltä olet artikkelista?