Mitä tänään syötäisiin? Tuo ikuisuuskysymys! On helppo jäädä jumiin makaronilaatikon ja kanankoipien väliin, mutta onneksi joskus iskee inspiraatio opiskella uusiakin reseptejä. Viime viikko toi arkiruokalistaamme jopa kolme uutta lisäystä.

Viimeksi päivitetty 29.1.2019

Arkiruokapostaus on taas täällä! Aiemmin olen jakanut toimivia arkiruokavinkkejä täällä, täällä ja täällä. Nyt on tullut taas kokeiltua uusia reseptejä ja havaittua ne hyviksi, joten haluan jakaa ahaa-elämykseni teillekin.


 


Lapsiperheissä ruoka aiheuttaa välillä melkoisesti päänvaivaa, vaikka sinänsä simppeli juttu onkin. Mutta kun sitä sapuskaa pitäisi olla tarjolla joka päivä vähintään kerran ja kotihoidossa oleville lapsille kaksi kertaa, vaatii ruokalistojen miettiminen ajatustyötä tovin jos toisenkin. Ja nyt siis puhun vasta lämpimistä ruuista – erikseen ovat sitten vielä kaikki aamu-, väli- ja iltapalat.

Ruokasurffailulla uusia ideoita

Usein sitä huomaa, että samat ruuat pyörivät pöydässä viikko toisensa jälkeen. Makaronilaatikko. Spagetti soijarouheesta. Savulohi ja perunat. Kanankoivet riisipedillä. Toki nämä ovat kaikki hyviä ruokia, mutta joskus alkaa hiukan tympiä. Ja silti kauppaan päästyään ei useinkaan osaa ajatella yhtään sen tavallisen (makaroni)laatikon ulkopuolelle. Eikä ole oikein aikaakaan, kun uhmaikäinen kiljuu kauppaturhautumistaan tai vaihtoehtoisesti sinkoilee sinne tänne pikkukärryjensä kanssa. Makaronipussi ja jauhelihapaketti kärryyn ja äkkiä pois.

Joskus tympääntyminen kuitenkin johtaa siihen, että illalla lasten nukkuessa käyttää kallisarvoisen oman aikansa ruokareseptien googlettamiseen. Onneksi näin, sillä toisinaan surffailun tuloksena voi löytää uusia helmiä arkiruokalistaansa. Ei mitään gourmeeta tai kovin erikoista, mutta jotain, mikä sopii näppärästi sinne spagetin ja kanankoipien jatkoksi. Minä uhrasin viime viikolla toisenkin tovin ruokasurffailulle, ja nyt olen kolme reseptiä rikkaampi. Täältä pesee:

Maistuva munakasrulla alias suolainen kääretorttu

Tämä on ehkä ruoka, jonka kaikki muut ovat keksineet ennen minua, mutta parempi myöhään kuin ei silloinkaan. Olin kuvitellut, että munakasrulla olisi jotenkin tosi vaivalloinen tehdä, mutta tämähän oli helppoa kuin mikä! Tein rullan osittain tätä reseptiä mukaillen, osittain improvisoiden. Hyvää tuli, ja lapsetkin tykkäsivät (etenkin, kun tätä kutsui suolaiseksi kääretortuksi). Ja mikä parasta, tämä on todella muuntautumiskykyinen ruoka, sillä täytteen voi kyhätä niin jauhelihasta, lohesta kuin tonnikalastakin – tai miksei vaikka täysin lihattomista ainesosista.

Munakas:
5 munaa
5 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 rkl öljyä

Täyte:
Öljyä paistamiseen
400 g jauhelihaa
1-2 sipulia
1 annos lihafondia (esim. Knorrin annosfondi)
mustapippuria, pitsamaustetta
100 g tuorejuustoa (esim. aurinkokuivattu tomaatti)
3 tomaattia

Lisäksi: juustoraastetta kuorrutukseen

Vatkaa munat rikki, lisää joukkoon maito, suola, öljy ja jauhot. Laita uuni lämpenemään 200:n asteeseen ja anna taikinan turvota sillä välin. Sekoita taikinaa ja kaada se sitten leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista uunissa noin puoli tuntia.

Silppua ja kuullota sipulit ja ruskista jauheliha. Laita sekaan fondi, pippuri ja pitsamauste. Sekoita joukkoon pilkotut tomaatit ja tuorejuusto. Levitä sitten täyte munakaspohjan päälle ja kääri tiukahkoksi rullaksi leivinpaperin avulla. Ripottele rullalle juustoraastetta ja paista uunissa vielä kymmenisen minuuttia, kunnes juusto on sulanut.

”Suolainen kääretorttu” ei ehkä ole maailman esteettisin ruoka, mutta arkiruokana mitä mainion: helppo ja maistuva.

Kanavokki pähkinätahnalla

Kanavokki ei ole mikään uusi juttu sekään, mutta ihastuin täältä löytämääni reseptiin, jossa vokki maustetaan suolapähkinöistä tehtävällä tahnalla. Epäilin aluksi, että suolapähkinät ja soijakastike tekisi wokista aivan liian suolaisen, mutta kun ruuassa ei käyttänyt muuta suolaa, oli lopputulos juuri sopiva. Tämä on aika iso annos (koska meitä on niin monta), joten tarvitset ison vokkipannun (tai sitten vain puolet aineksista).

Ainekset:
600 g broilerisuikaleita

900 g vokkivihanneksia (pakaste)
nuudeleita
öljyä paistamiseen

Pähkinätahna:
2 dl suolapähkinöitä

0,5 dl soijakastiketta
4 tl sambal oelek -chilitahnaa
4 rkl hunajaa

Valmista nuudelit ja jätä ne sitten odottamaan esimerkiksi siivilään. Tee sitten pähkinätahna. Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja sekoita ne karkeaksi tahnaksi. Paista kanasuikaleet öljyssä ja siirrä nekin sitten syrjään odottamaan. Paista kasviksia muutama minuutti, lisää pannulle sitten kanasuikaleet ja pähkinätahna. Kuumenna. Sekoita lopuksi nuudelit ruuan joukkoon.

Kanavokin aineksiin kuuluvat vihannesten lisäksi nuudelit, kanasuikaleet ja makoisa suolapähkinätahna.

Helpompi kanaviillokki

Kanaviillokki vie ajatukset ensimmäisenä kouluaikoihin, mutta olen tehnyt todella hyvää viillokkia aikuisiälläkin. Yleensä olen tehnyt sen kokonaisesta pakastekanasta, mutta koska lapset ja ruuhkavuodet nielaisevat kaiken liikenevän ajan, oikaisin nyt broilerin koipireisillä. Paistoin koivet itse, mutta jos kiire on kova ja lasten nälkä vielä kovempi, voi tähän käyttää mainiosti myös valmiiksi kypsinä myytäviä koipireisiä. Kuudella koivella ruokaa tulee paljon, mutta toisaalta meillä sitä meneekin.

Ainekset:
6 broilerin koipireittä
2 rkl voita tai margariinia
2 tl currya
4 rkl vehnäjauhoja
6 dl vettä
2 kana-annosfondia (esim. Knorr)
2 dl ruokakermaa
2 rkl sitruunamehua
0,5 tl valkopippuria

Paista koivet uunissa. Itse paistoin kuutta koipea 200:ssa asteessa puolitoista tuntia. Perkaa sitten koivet ja revi liha pienemmiksi paloiksi.

Sulata voi kattilassa, lisää curry ja kiehauta. Sekoita joukkoon jauhot. Lisää vesi osissa koko ajan tehokkaasti sekoittaen. Lisää fondi ja kuumenna kastike kiehuvaksi. Keitä muutama minuutti.

Lisää ruokakerma, sitruunamehu ja valkopippuri ja lopuksi broileri. Kuumenna kastike ja tarjoa riisin kanssa. Perinteisesti kanaviillokin kanssa on tapana tarjota myös mustaherukkahyytelöä.

Lapset rakastuivat viillokkiin

Luulen, että varsinkin munakasrullasta tulee meille ihan vakioruoka. Se kun on niin muuntautumiskykyinenkin. Ja kanavokkia pitää tehdä pian uudestaan ihan jo tuon ihanan pähkinäkastikkeen vuoksi.

Kanaviillokki on puolestaan oiva vaihtoehto ainaisille kanankoiville riisipedillä. Lapset rakastivat sitä! Kolmevuotias ilmoitti ensin – tietysti edes maistamatta – ettei tykkää, mutta maistettuaan ahmaisi annoksensa pikavauhtia ja pyysi sitten vielä lisääkin. Vaikka koipireisien perkaamisessa on oma hommansa, on ruoka melko riittoisaa, ja kuudesta koivesta tehdystä kastikkeesta riitti meillä viidelle päivälliseksi ja seuraavan päivän lounaaksikin.

Mitä teillä syödään tällä viikolla? Jaa reseptisi foorumilla: Mitä tänään syötäisiin! Arkiruokavinkit jakoon!

Kuka siellä?
Uusperhesadun takana on – kukapa muukaan kuin – uusperheellinen Satu. Sadun lisäksi perheeseen kuuluu neljä lasta, aviomies ja jättikani nimeltä Osku Palomies. Blogissa kurkistetaan uusperheen elämään ja pohditaan vanhemmuuden moninaisia teemoja. Tsekkaa myös instagramista @uusperhesatu

Lisää Uusperhesatulta:

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?