Mitä haittaa on hunajasta? Miksi lehmänmaito ei sovi pikkuvauvalle? Alle vuoden ikäisten vauvojen ravintosuosituksissa on tiettyjä ruoka-aineita koskevia rajoituksia. Katso listasta, mitä vauvalle ei kannata tarjota.

Viimeksi päivitetty 2.10.2018

Alle vuoden ikäisen lapsen elimistö on vielä kehittymätön. Siksi vauvoilla on enemmän ruoka-ainerajoituksia kuin isommilla lapsilla. Oheisesta listasta näet, mitä ruoka-aineita ei Elintarviketurvallisuusviraston mukaan kannata tarjota alle 1-vuotiaille.


 


Suolatonta ruokaa, ei lehmänmaitoa

Suola. Suola on usein ensimmäinen asia, joka tulee esille alle 1-vuotiaan ruokavaliorajoituksissa. Suositukset kehottavat jättämään suolan kokonaan pois vauvojen ruokavaliosta. Syynä on munuaisten kehittymättömyys – vauvan munuaiset poistavat suoloja huonommin kuin aikuisen munuaiset. Säännöllinen ja pitkäaikainen suolankäyttö lisää myös verenpainetaudin riskiä.

Lehmänmaito. Alle 1-vuotias juo joko rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta, ei lehmänmaitoa. Siinä on liikaa vauvan munuaisia kuormittavaa proteiinia ja liian vähän vauvan tarvitsemia ravintoaineita. Kymmenen kuukauden iässä vauva voi alkaa totutella maitotuotteisiin hapanmaitotuotteiden avulla.

Ei nitraattia vauvalle

Nitraattipitoiset kasvikset. Kiellettyjen listalla ovat pinaatti, nokkonen, punajuuri, erilaiset lehtisalaatit, kiinankaali, lehtikaali, kyssäkaali, retiisi, varsiselleri, fenkoli, tuoreet yrtit, idut sekä kaikki muut kurpitsalajit paitsi kesäkurpitsa. Myös juuresmehuja tulee välttää. Suuret nitraattimäärät voivat haitata hapenkuljetusta vauvan elimistössä.

Varhaisperunat. Alkukesän varhaisessa kasvuvaiheessa olevissa perunan mukuloissa saattaa olla korkea nitraatti- tai solaniinipitoisuus. Solaniini on haitta-aine, joka voi aiheuttaa vauvalle oksentelua ja vakavia hermosto-oireita, kuten sekavuutta. Niitä ei tule antaa kiinteisiin ruokiin tutustuville vauvoille – isompi vauva puolestaan voi jo maistaa varhaisperunaa. Haitta-aineita ei esiinny täysin kehittyneissä mukuloissa, joissa on jo kunnollinen kuori.

Unohda makkarat ja maksaruuat

Makkarat, nakit ja leikkeleet. Nämä ovat kiellettyjen ruoka-aineiden listalla lisäaineena käytettävän nitriitin takia. Suuret nitriittimäärät saattavat haitata hapenkuljetusta vauvan elimistössä. Suosituksessa on huomioitu myös makkaroiden sisältämä suola ja kova rasva.

Maksa. Maksaruokia, -makkaroita ja -pasteijoita ei tule tarjota alle 1-vuotiaalle maksan korkean A-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Liika A-vitamiini voi lapsilla johtaa maksan toiminnan ja aineenvaihdunnan häiriöihin.

Tuorepuurot ja hunaja pannaan

Tuorepuurot. Liottamalla valmistetut raakavilja- ja siemenpuurot on syytä jättää tarjoamatta vauvaikäiselle. Evira perustelee rajoitusta sillä, että tuorepuuron hygieeninen laatu saattaa olla huono. Sama pätee vehnänorasmehuun ja maitohappokäytettyihin mehuihin.

Hunaja. Hunaja saattaa sisältää Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä. Kyseinen balteeri voi tuottaa vaarallista botuliinimyrkkyä. Alle vuoden ikäisillä itiöt voivat muuttua kasvukykyisiksi myrkkyä tuottaviksi bakteereiksi, sillä pienen lapsen suolistomikrobisto on vielä kehittymätön. Seurauksena voi olla imeväisbotulismi, jonka oireisiin kuuluu muun muassa ummetus, heikkous ja velttous. Joskus imeväisbotulismi voi johtaa jopa hengityksen pysähtymiseen.

Varo näitä juomia

Yrttiteejuomat. Jos ajattelit tarjota vauvallesi kamomillateetä parempien yöunien toivossa, älä tee sitä. Vauvalle ei tule antaa yrttiteejuomia, sillä niiden turvallisuudesta ei ole tietoa. Ne saattavat sisältää luontaisia haitta-aineita.

Kaakao. Vauvan ei tule nauttia kaakaota sellaisenaan tai kaakaojuomia. Ne sisältävät tanniinia, joka haittaa raudan ja sinkin imeytymistä.

Riisijuoma. Myös riisijuomat on syytä pitää poissa vauvan tuttipullosta tai nokkamukista. Niissä on korkea raskasmetallipitoisuus, ja lisäksi niiden ravintosisältö ei vastaa lapsen tarvetta.

Kalan syönnin rajoitukset

Kala. Vauva saa toki syödä kalaa, mutta tiettyihin lajeihin liittyy rajoituksia. Suurta, yli 17 cm pitkää silakkaa tai vaihtoehtoisesti Itämerestä pyydettyä merilohta tai taimenta ei tulisi syödä useammin kuin 1-2 kertaa kuukaudessa. Näissä kaloissa voi olla liikaa terveydelle haitallisia dioksiineja ja PCB-yhdisteitä. Myöskään järvestä tai merestä pyydettyä haukea ei pidä tarjota vauvalle enempää kuin 1-2 kertaa kuukaudessa siinä mahdollisesti olevan liiallisen metyylielohopeamäärän vuoksi.

Kylmäsavustetut kalatuotteet. Imeväisikäisten ei pidä syödä raakoja, tyhjiö- ja suojakaasupakattuja graavisuolattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita. Sama pätee itse valmistettuihin graavi- ja kylmäsavukaloihin. Vältettäviä ovat myös mäti ja edellä mainittuja tuotteita sisältävät ruoat, kuten pateet ja sushi. Näissä tuotteissa on Listeria monocytogenes -bakteerin aiheuttaman ruokamyrkytyksen riski.

Siementen vaarat

Öljykasvien siemenet. Näihin lukeutuvat muun muassa pellavan-, pinjan-, chian-, seesamin-, kurpitsan- ja auringonkukansiemenet. Öljykasvien siemeniä ei suositella vauvoille, sillä öljykasvit keräävät siemeniinsä maaperän raskasmetalleja.

Aprikoosin siemenet. Aprikoosin siemenet sisältävät amygdaliinia, joka on luontainen toksiini. Ruuansulatuskanavassa se muuttuu syanidiksi, joka voi aiheuttaa myrkytysvaaran. Käyttörajoituksia on myös aikuisilla, mutta vauvojen ja pikkulasten ei pidä nauttia aprikoosin siemeniä lainkaan.

Vältä myös näitä

Kassiakaneli. Tämä on se tavallinen kaneli. Sitä ei suositella alle vuoden ikäisille, sillä sen kumariinipitoisuus on korkea. Kumariini on luontainen toksiini, joka on maksalle myrkyllinen. Sen sijaan vauva voi nauttia ceyloninkanelia, jonka kumariinipitoisuus on selvästi matalampi.

Merilevävalmisteet. Merilevässä voi olla haitallisen korkea jodipitoisuus ja lisäksi korkea raskasmetallipitoisuus.

Ravintolisinä myytävät yrttivalmisteet. Vauvalle ei kannata antaa ravintolisänä myytäviä yrttivalmisteita, sillä niiden turvallisuudesta ei ole tietoa. On mahdollista, että ne sisältävät luontaisia haitta-aineita.

Bentsoehappo ja bentsoaatit. Nämä ovat säilöntäaineita, joita käytetään muun muassa mehuissa ja hilloissa. Turvallinen päiväsaanti voi ylittyä, jos perheessä käytetään esimerkiksi useita bentsoehappoa tai bentsoaatteja sisältäviä tuotteita.

Korvasieni. Vauvojen ja lasten ei tule syödä korvasientä, sillä siinä voi olla käsittelystä huolimatta myrkkyjäämiä.

Kiinteät vauvan ruokavalioon reippaalla tahdilla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kiinteiden ruokien tarjoamisen aloittamista, kun vauva on 4-6 kuukauden iässä. Aloitusajankohta riippuu vauvan yksilöllisistä valmiuksista ja toki myös vanhemmista.

Osittaisimetystä kannattaa jatkaa kiinteiden ohella, sillä vauva saa edelleen tärkeitä ravintoaineita rintamaidosta. Rintamaidon tiedetään myös tukevan vauvan suolistomikrobiston kehitystä.

Uusien ravitsemussuositusten mukaan maistelu olisi hyvä aloittaa reippaalla otteella allergiariskin pienentämisen vuoksi. Ei siis ole tarpeen maistattaa yhtä ruoka-ainetta kerrallaan. Rohkealla maistelulla on myös muita hyödyllisiä vaikutuksia. Monet kasvikset ovat happaman ja karvaan makuisia. Epäterveelliset ruoat ovat puolestaan usein makeita ja neutraaleita.

”Tiheä altistuminen happamalle ja karvaalle totuttaa lasta ja lapsi alkaa pitää haastavistakin mauista”, THL:n tutkimusprofessori Suvi Virtanen sanoo.

Lähteet:
Evira: elintarvikerajoitukset
THL: Suomalaisten ravitsemus ja ruokailu: imeväisikäiset
Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?