Äidinmaito on varsinaista taikajuomaa. Sen sanotaan olevan parasta ravintoa pienelle vauvalle. Mutta mistä tämä ihmeneste oikein koostuu?

Mitä maito sisältää?

Äidinmaito koostuu pääasiassa proteiineista, rasvoista ja hiilihydraateista, mutta sisältää lukuisia muita tärkeitä apuaineita, jotka auttavat lasta kasvun tiellä.

Proteiineja: Äidinmaidon sisältämä proteiini on ihanteellisessa muodossa imeväiselle. Maidossa on 70 prosenttia heraproteiinia ja 30 prosenttia kaseiinia. Suhde selittää maidon hyvän sulavuuden.

Rasvoja: Maidon rasvapitoisuus on huomauttavan korkea. Rasvan määrä riippuu siitä onko kyseessä etu- vai takamaito. Imetyskerran alussa erittyvä etumaito on rasvattomampaa. Suurin osa rasvasta tulee takamaidon eli imetyskerran loppupuolella erittyvän maidon mukana.

Rasvan laatu on suotuisa imeväiselle. Maito sisältää lipaasi -nimistä entsyymiä, joka auttaa rasvan imeytymistä pilkkomalla rasvaa vauvan suolistossa. Kaikkia rintamaidosta löytyviä rasvahappoja ei löydy äidinmaitokorvikkeissa. Korvikkeet kun on valmistettu lehmänmaidosta, jonka rakenne on suotuisin vasikalle eikä suinkaan ihmislapselle.

Hiilihydraatteja: Maidon makean maun antava laktoosi on äidinmaidon tärkein hiilihydraatti. Vauva ei käytä laktoosia hyväksi kovinkaan tehokkaasti, ja osa laktoosista jää pilkkoutumatta. Laktoosi ei silti mene hukkaan, sillä suoliston maitohappobakteerit saavat pilkkoutumattomasta laktoosista mainiota ravintoa.

Lue myös: ”Äiti, minä pidän tissistä” 

Hyödyistä

Proteiineilla, hiilihydraateilla ja rasvoilla on eritysominaisuuksia. Äidinmaidon aineosat ovat immunologisesti aktiiveja eli ne parantavat vauvan vastustuskykyä.

Äidinmaidon proteiineihin kuuluu suoja-aineita, entsyymejä, hormoneja ja kasvutekijöitä. Nämä aineet edesauttavat suoliston ja hermoston kypsymistä.

Aminohappo tauriini puolestaan on elintärkeä lapsen sappihappojen muodostumiselle. Vauva saattaa tarvita tauriinia myös aivojen kehittymiseen.

Hiilihydraattien joukossa on pieni määrä ologisakkarideja. Oletetaan, että nämä hiilihydraatit saattavat olla merkityksellisiä lapsen puolustuskyvylle. Asiaa tutkitaan para-aikaa.

Lue myös: Tissi ei kelpaa

Maidon synty

Rintojen fysiologinen valmius imetykseen kehittyy raskauden aikana. Maitotuotantoa säätelevät useat hormonit, joista tärkeimmät ovat oksitosiini ja prolaktiini.

Prolaktiini verenkierrossa saa maidon muodostumaan rintaan. Prolaktiinia erittyy aivolisäkkeestä sitä enemmän mitä tiheämmin lapsi juo maitoa. Esimerkiksi yöimetykset lisäävät hormonieritystä ja lisäävät maitomäärää.

Oksitosiinia erittyy verenkiertoon imetyksen aikana. Hormoni saa rinnan sileät lihakset supistumaan. Seurauksena lapsi saa rinnasta myös rasvaista takamaitoa.

Maidon tuotantoprosessi ei tapahdu ilman lisäenergiankulutusta. Äiti tarvitsee vuorokaudessa 500 kaloria enemmän energiaa erittäessään maitoa.

Maidontuotanto ei kuitenkaan lopu, vaikka äiti söisi huonosti. Silloin maidon valmistamiseen tarvittava energia otetaan kehon varastoista.

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: Crestock

Lähde: STM: Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus

Lue myös:

Kuoliko vauva myrkkymaitoon?
Imetys ei tee hyvää äitiä
Kiihottava imetys

Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeliKunniamerkkejä ja rakkausarpia – näin raskauden jäljet näkyvät
Seuraava artikkeliJos et ole hyvä äiti, sitten olet huono äiti