Rintamaidon riittävyys saattaa huolettaa tuoretta äitiä. Imetyksen turvamerkkejä tarkkailemalla tiedät, saako vauvasi riittävästi ravintoa.

Viimeksi päivitetty 9.12.2019

Tuoretta äitiä voi helposti huolettaa, saako vauva riittävästi maitoa. Sen sijaan, että alkaisi antaa vauvalle lisämaitoa varmuuden vuoksi, kannattaa opetella imetyksen turvamerkit ja seurata niitä.


 


Täyttyessään imetyksen turvamerkit kertovat, että vauva saa riittävästi maitoa. Turvamerkkejä ovat:

  • Vauva imee rintaa vähintään kahdeksan kertaa vuorokaudessa tehokkaasti.
  • Pissavaippoja tulee vähintään viisi kappaletta vuorokaudessa, alkaen neljännestä vuorokaudesta synnytyksen jälkeen.
  • Vauva kakkaa päivittäin ollessaan alle kuusi viikkoa vanha.
  • Vauvan paino nousee vähintään 20 g päivässä tai 140 g viikossa.

”Myös vauvan yleisvointi kertoo ravinnon määrästä. Riittävästi maitoa saava vauva on virkeä ja herää itse vaatimaan ruokaa. Jos kaikki nämä merkit täyttyvät, asiat ovat yleensä hyvällä mallilla”, sanoo imetysohjaaja ja terveydenhoitaja Laura Merivirta Neuvola Nupusta.

Vanhempien ei tarvitse punnita vauvaa

Vanhempien kannattaa seurata imetyksen turvamerkkien täyttymistä, mutta vaakaa ei tarvitse hankkia vauvan painon seurantaa varten. Se hoituu neuvolassa.

”Joskus vanhemmille voi olla neuvolakäynnillä yllätys, jos muuten hyvinvoivan vauvan paino ei olekaan noussut riittävästi. Neuvolasta saa ohjeet tällaiseen tilanteeseen. Sitä voidaan ratkoa esimerkiksi imetyksen tehostamisella”, Merivirta kertoo.

Vauvan vointi ratkaisee

Riippuu vauvan iästä ja kokonaisvoinnista, miten kannattaa menetellä, jos jokin kotona seurattavista imetyksen turvamerkeistä ei täyty. Vastasyntyneen vauvan kanssa kannattaa olla herkästi yhteydessä synnytyssairaalaan.

”Jos jokin vauvan voinnissa epäilyttää, kannattaa ottaa yhteys synnytysosastolle tai yli kaksiviikkoisen vauvan kohdalla neuvolaan. Jos vauva on selvästi väsähtänyt, hänet on syytä viedä päivystykseen. Vauvan vointi on ratkaiseva asia”, Merivirta painottaa.

Jos taas muut turvamerkit täyttyvät, mutta vauva ei kakkaa aivan joka päivä, akuutteja toimia ei tarvita. Asia kannattaa kuitenkin ottaa puheeksi neuvolassa.

Lähde:
Lisämaidon turvallinen purkaminen ja täysimetykselle siirtyminen -ammattilaisohje

Mitä mieltä olet artikkelista?