Uudet pienten lasten ruokavaliota sekä imetystä koskevat ravintosuositukset astuvat voimaan syksyllä 2015. Uusien suositusten mukaan kiinteitä voi antaa lapselle jo neljän kuukauden iässä, jos lapsi osoittaa kiinnostusta ruokailuun. THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo kertoo, mikä muuttuu ja miksi.

Viimeksi päivitetty 27.4.2015

Tähän asti on suositeltu  kuuden kuukauden täysimetystä, ja jos lapsi ei osoita kiinnostusta maisteluun, kuuden kuukauden täysimetys on edelleen suositeltavaa. Jos kuitenkin lapsi vaikuttaa kiinnostuneelta, maistelun voi aloittaa jo aikaisemmin – ei kuitenkaan ennen kuin lapsi on täyttänyt neljä kuukautta.


 


”Jo nykyisessä vuonna 2004 säädetyssä suosituksessa sanomme, että makuannoksia voidaan antaa lapsilähtöisesti neljän kuukauden iästä lähtien. Jos kuitenkin kuuden kuukauden täysimetys on mahdollista ja tarkoituksenmukaista, suosittelemme silloin sitä”, Kuusipalo kertoo.

THL:n tekemän tutkimuskatsauksen mukaan kiinteiden maisteleminen neljän kuukauden iässä ei ole haitallista lapselle.

”Fysiologisesti lapsen elimistö on neljän kuukauden iässä valmis ottamaan vastaan muutakin kuin äidinmaitoa”, Kuusipalo sanoo.

Lue myös: Paljon parjattu rintakumi – hyötyä vai haittaa?

Asiantuntijat toivovat pidempiä täysimetysaikoja

Kuusipalon mukaan uusi väljempi suositus helpottaa varsinkin kokemattomien äitien arkea.

”Jos olisin itse nuori ja kokematon äiti, minua lohduttaisi tieto, ettei enää ole yhtä tiukkaa päivämäärärajaa, mihin saakka täytyy imettää. Lapset ovat erilaisia. Jos viiden kuukauden ikäinen vauva hamuilee ruokaa, hän voi hyvin maistella sitä. Se ei ole vaarallista eikä se ole huono asia”, Kuusipalo kertoo.

Aikaisemman kiinteiden aloituspäivän tarkoituksena onkin houkutella äitejä imettämään pidempään.

”Meillä täysimetys kestää keskimäärin ainoastaan 1,7 kuukautta. Äidit antavat lapsilleen huomattavasti suositusta aikaisemmin korviketta ja muuta ruokaa”, Kuusipalo sanoo.

Koska vain harvat äidit imettävät kuusi kuukautta, suosituksen on katsottu olevan liian ehdoton.

”Olisi hyvä saada äidit imettämään edes neljä kuukautta”, Kuusipalo sanoo.

Lue myös: Tarviiko vauva tuttia? 

Enemmän kalaa ja kasviksia – vähemmän sokeria

Jos vauva hamuilee varhain makupaloja, minkälainen sitten on suositeltava vauvan ruokavalio? Uudet suositukset vastaavat myös tähän kysymykseen.

”Vauvalle voi antaa kasviksia, hedelmiä ja marjoja soseina neljän kuukauden iässä. Noin viiden kuukauden iässä voi makuannoksiin lisätä esimerkiksi kalaa ja lihaa. Palkokasvit ovat kaasua muodostavia, joten en aloittaisi hernekeitolla. Yksilölliset erot ovat tosin tässäkin suuria”, Kuusipalo kertoo.

Poiketen aikaisemmista suosituksista vauvalle suositellaan nyt mahdollisimman laajaa ruokavaliota. Monipuolinen ruokavalio pienestä pitäen ehkäisee allergioiden ja diabeteksen kehitystä.

Mehuja vauvalle ei kuitenkaan suositella annettavaksi. Niin sokeroidut kuin sokeroimattomat mehut vievät helposti vauvalta nälän ja korvaavat rintamaitoa ja kuitupitoista kiinteää ruokaa vauvan ruokavaliossa.

”Kannattaa välttää juotua sokeria. Hillo puurossa ei kuitenkaan ole huono asia. Pääsääntönä voidaan sanoa, että jos ruuassa on sokereita, ruuassa olisi hyvä olla myös kuitua”, Kuusipalo sanoo.

Lue myös: Imetys – kuinka usein on tarpeeksi? 

Kesällä uusien suositusten kuulemiskierros

THL julkaisee kesällä 2015 uusista suosituksista kirjallisen ehdotuksen. Suositusta saa julkaisemisen jälkeen kommentoida. Jos esille nousee varteenotettavia seikkoja, suosituksiin voidaan tehdä vielä muutoksia ennen niiden julkaisemista. Imetyssuosituksen alaraja tuskin kuitenkaan muuttuu.

”En usko, että lopullisessa suosituksessa sanottaisiin täysimetyksen rajaksi pelkästään kuusi kuukautta”, Kuusipalo sanoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?