Rintamaidon lypsämisellä loppuraskaudessa on useita hyötyjä imetyksen onnistumisen kannalta. Se helpottaa maidontuotannon käynnistymistä, vähentää imetysongelmia ja ennen kaikkea lisää äitien imetysluottamusta.

Viimeksi päivitetty 25.2.2020

Rintamaidon lypsäminen loppuraskaudessa valmistelee rintaa maidoneritykseen ja helpottaa maidontuotannon käynnistymistä. Se saattaa myös edistää maitomäärän lisääntymistä synnytyksen jälkeen, vähentää imetysongelmia ja pienentää imetyksen epäonnistumisen riskiä.


 


”Aihetta on tutkittu toistaiseksi vasta vähän, mutta on viitteitä siitä, että loppuraskaudessa tapahtuva äidinmaidon lypsämisellä voisi olla suora vaikutus maidontuotannon lisääntymiseen synnytyksen jälkeen. Lisäksi sillä on useita epäsuoria positiivisia vaikutuksia imetykseen”, sanoo aiheesta opinnäytetyön tehnyt kätilöopiskelija Heidi Tervakangas.

Lypsäminen lisää luottamusta

Naiset, jotka lypsävät äidinmaitoa loppuraskauden aikana, oppivat tuntemaan rintojensa anatomian. He oppivat myös käsinlypsytekniikan hyvissä ajoin. Lypsäminen totuttaa nännit uudenlaiseen stimulaation ja vähentää niiden arkuutta imetyksen alussa.

Lisäksi lypsäminen valmistaa äitiä henkisesti imetykseen. Se lisää itseluottamusta ja sitoutumista imetykseen jo raskausaikana, mikä auttaa selviämään mahdollisista imetysongelmista synnytyksen jälkeen.

”Ennen kaikkea se lisää odottajan tietoa ja luottamusta imetykseen liittyen. Äidin luottamus kykyynsä imettää on yksi tärkeimmistä tekijöistä imetyksen onnistumisen kannalta”, Tervakangas painottaa.

Lypsetty kolostrum talteen

Loppuraskauden aikana rinnoista erittyy ravinteikasta kolostrumia, esimaitoa, joka on myös yleensä vastasyntyneen ensimmäinen ravinto ennen maidontuotannon käynnistymistä. Raskaudenaikainen rintamaidon lypsäminen mahdollistaa kolostrumin keräämisen ja pakastamisen vauvaa varten.

Kerätty kolostrum toimii vauvan ravintona tilanteissa, joissa äiti ja vastasyntynyt joutuvat olemaan erossa toisistaan ja lisäravintona esimerkiksi alhaisesta verensokerista kärsivälle vauvalle. Lypsämistä loppuraskaudessa suositellaankin erityisesti diabeetikoille, joiden vauvoilla on kohonnut riski alhaiseen verensokeriin syntymän jälkeen.

”Oman äidin kolostrum nostaa vauvan verensokeria tehokkaammin kuin luovutettu rintamaito tai korvike”, Tervakangas huomauttaa.

Lypsäminen sopii terveille odottajille

Diabeetikkojen ohella rintamaidon lypsämistä suositellaan ylipainoisille äideille, joilla on tilastollisesti muita enemmän terveysongelmia sekä alhaisemmat imetysluvut. Siitä hyötyvät erityisesti myös äidit, joilla on ollut ongelmia aikaisemmissa imetyksissä.

”Äidinmaidon lypsämistä loppuraskaudessa voi kuitenkin suositella kaikille perusterveille odottajille, joiden raskaus on sujunut normaalisti. Mitään haittaa siitä ei ole, mutta toki asia kannattaa ottaa puheeksi neuvolassa”, Tervakangas ohjeistaa.

Näin se tapahtuu

  • Voit aloittaa lypsämisen, kun raskautesi on täysiaikainen eli takana on 37 täyttä raskausviikkoa. Koska lypsäminen voi edistää synnytyksen käynnistymistä, sitä ei tule aloittaa tätä ennen.
  • Ohjeet oikeaan lypsytekniikkaan löydät esimerkiksi Imetyksen tuki ry:n sivuilta.
  • Ennen lypsämistä pese kädet huolellisesti ja puhdista myös rinnat.
  • Lypsä rintojasi käsin kahdesti päivässä noin kymmenen minuuttia kerrallaan. Pumppua ei tässä vaiheessa kannata käyttää, sillä erittyvät kolostrumpisarat katoavat herkästi pumppuun.
  • Kerää maito pieniin, puhtaisiin astioihin ja siirrä ne pakastimeen pienissä, 5-10 millilitran ruiskuissa.
  • Älä huolestu, jos kolostrumia ei erity. Se ei tarkoita, että maidontuotannossasi tulisi olemaan ongelmia synnytyksen jälkeen. Yleensä kolostrumia erittyy synnytyksen jälkeen, vaikkei sitä vielä raskausaikana tulisikaan.

Lähde: Ihme Marianna, Junnonaho Susanna & Tervakangas Heidi: Äidinmaidon lypsäminen loppuraskaudessa

Mitä mieltä olet artikkelista?