Onko osittaisimetyksestä hyötyä? Kumpi ensin, imetys vai lisämaito? Alkaako vauva hylkiä rintaa tuttipulloon tottuessaan? Imetysohjaaja kertoo.

Viimeksi päivitetty 12.12.2019

Kun vauvaa imetetään muun ruokinnan ohella, puhutaan osittaisimetyksestä. Pienen vauvan kohdalla tämä tarkoittaa yleensä imetyksen ja korvikeruokinnan yhdistämistä. Täysimetetystä vauvasta tulee osittaisimetetty tämän aloittaessa kiinteät ruuat 4-6 kuukauden iässä.


 


Osittaisimetys voi olla ratkaisu tilanteeseen, jossa vauva ei saa riittävästi maitoa suoraan rinnasta. Joillakin perheillä se voi olla tietoinen toive ja valinta. Imetysohjaaja Laura Merivirta muistuttaa, että pienessäkin määrässä rintamaitoa on lukuisia terveyshyötyjä. Osittaisimetys kannattaa, vaikkei rintamaito olisi vauvan ainut ravinnonlähde.

”Jos maitoa riittäisi, mutta vauva ei pysty tai jaksa syödä sitä riittävästi suoraan rinnasta, lisämaito voi olla myös rinnoista lypsettyä äidin omaa maitoa. Tällöin vauva on täysimetyksellä, vaikka hän saakin osan maidosta esimerkiksi tuttipullosta. Toki tällaisessa tapauksessa on syytä selvittää, miksei vauva saa riittävästi maitoa rinnasta”, Merivirta sanoo.

Pohdi imetystoiveitasi

Osittaisimetys voi tuntua haastavalta ja hektisessä vauva-arjessa raskaaltakin. Äidistä voi tuntua, että päivät täyttyvät imetyksestä, tuttipullojen pesemisestä ja steriloinnista ja mahdollisesti vielä maidon lypsämisestäkin. Toisten arkeen osittaisimetys taas istuu luontevasti, ja perhe on tyytyväinen, kun isäkin voi osallistua vauvan ruokintaan.

”Kannattaa miettiä, mitkä ovat omat toiveet imetyksen suhteen. Onko äiti tyytyväinen osittaisimetykseen vai toivoisiko hän täysimetykseen siirtymistä? Jos toiveena on täysimetys, omaa maitomäärää kannattaa pyrkiä lisäämään osittaisimetyksen ohella”, Merivirta tuumaa.

Kuinka paljon lisämaitoa?

Tarvittavan lisämaidon määrä on aina yksilöllinen ja sen määrittämiseen tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisen ohjausta. Tilapäiseen tarpeeseen vauvalle voi antaa 30 millilitraa lisämaitoa tunnissa.

”Mutta jos vauvan voinnissa on jotakin ongelmaa tai hänen painonsa ei nouse, ammattilaiset ohjeistavat lisämaitomäärissä”, Merivirta sanoo.

Kumpi ensin: imetys vai lisämaito?

Kun lisämaitomäärät ovat pieniä, niitä voi antaa vauvalle esimerkiksi hörpyttämällä tai ruiskulla. Isompien määrien kanssa on turvauduttava tuttipulloon.

Usein kysymyksiä herättää se, kumpi kannattaa tehdä ensin: imettää vai antaa lisämaitoa. Merivirran mukaan tässä ei ole yhtä oikeaa tapaa.

”Joskus tarvitaan ensin hieman lisämaitoa, jotta vauva jaksaa olla rinnalla ja imeä tehokkaasti kylläisyyteen asti. Joskus taas vauva haluaa ensin rintaa ja vasta sitten pullon. On kuitenkin tärkeää, että vauva kokee kylläisyyden tunteen rinnalla. Syömiskerta kannattaakin aina lopettaa rinnalla olemiseen, vaikka vauva ei
enää söisikään. Näin vauva alkaa yhdistää kylläisyyden imetykseen, mikä
puolestaan suojelee imetystä”, Merivirta kertoo.

Anna vauvalle vapaa pääsy rinnalle

Perheestä ja imetystavoitteista riippuen imetystä ja lisämaidon antamista voi myös vuorotella niin, että esimerkiksi illalla antaa maidon pullosta ja yöllä imettää pelkästään.

”Jotkut vauvat eivät jaksa keskittyä rintaan illalla, kun taas yöllä imetys sujuu hyvin. Toisilla asia on aivan päinvastoin. Vauvalle kannattaa mahdollistaa vapaapääsy rinnalle ja antaa lisäksi ohjeistettu lisämaito”, Merivirta neuvoo.

Imetysapulaite yhdistää imetyksen ja lisämaidon

Lisämaidon antamisen ja imetyksen voi myös yhdistää imetysapulaitteella, jonka ohut letku teipataan rintaan niin, että rintaa imiessään vauva saa samalla lisämaitoa letkun kautta.

”Tämä voi olla hyvä keino vauvalla, joka saa lisämaitoa isomman määrän eikä oikein viihdy rinnalla, josta maito tulee hitaammin kuin pullosta. Imetysapulaite voi auttaa vauvaa viihtymään rinnalla”, sanoo Merivirta.

Opettele tahdistettu pulloruokinta

Jos vauva saa lisämaidon tuttipullosta, on tärkeää noudattaa tahdistetun pulloruokinnan oppeja. Muutoin on suuri riski siihen, että vauva tottuu pullon tarjoamaan nopeaan maidonvirtaukseen ja alkaa hyljeksiä rintaa.

”Tämä on riskinä kaikkien tuttipullojen kanssa. Vaikka pullossa olisi minkälainen hitaan virtauksen tuttiosa, se ei ole koskaan sama kuin rinnasta imeminen. Tuttipullosta tulee aina enemmän maitoa kerralla. Siksi on tärkeää opetella tahdistettu pulloruokinta, jossa vauva pystyy itse tahdistamaan syömistään”, Merivirta painottaa.

Kuuntele podcast, niin tutuiksi tulevat oikeanlaisen tuttipullon valinta, pullojen käsittely, säilytys ja pesu, korvikkeen valinta tai äidinmaidon säilytys ja pakastaminen…sekä monet pulloruokailuun liittyvät hyvät niksit!

Lähteenä lisäksi: Imetyksen tuki ry

Mitä mieltä olet artikkelista?