Rintakumi on silikoninen imetyksen apuväline, josta voi parhaimmillaan olla suurikin hyöty imetyksen haasteissa. Ensisijaiseksi avuksi imetysongelmiin tai pitkäaikaiseen käyttöön rintakumia ei kuitenkaan suositella, sillä se voi myös haitata imetystä.

Rintakumi on ohuesta silikonista valmistettu imetyksen apuväline, joka asetetaan nännin päälle imetyksen ajaksi. Rintakumia käytettäessä vauva imee maitoa rinnasta rintakumin läpi. Se on tarkoitettu yleensä väliaikaiseksi avuksi helpottamaan vauvan tarttumista rintaan.

 

 



 

”Joskus rinnanpää on rakenteellisesti niin matala tai sisäänpäin kääntynyt, ettei vauva saa siitä otetta. Tällöin rintakumi voi auttaa”, imetysohjaaja ja doula Greta Rossi kertoo.

Kokeile ensin muita konsteja mataliin rinnanpäihin

Rinnanpäiden muodosta ei Rossin mukaan kuitenkaan voi ennustaa imetyksen onnistumista, sillä imetyksen aikana vauva ei tartu ainoastaan rinnanpäähän, vaan nappaa kiinni rinnasta laajalla otteella.

Matalia rinnanpäitä voi houkutella esiin ennen imetystä nännejä stimuloimalla käsin tai rintapumpulla.

”Jos kuitenkaan muista konsteista ei ole riittävää apua, vaan nänni pysyy sisäänpäin kääntyneenä, voi rintakumi olla hyvä ratkaisu”, Rossi sanoo.

Avuksi pullovauvan totuttamiseen rinnalle

Rintakumista voi olla apua myös, jos vauvan imemisrefleksi on heikko tai imu tehotonta esimerkiksi suun alueen poikkeavuuden tai keskosuuden vuoksi.

Rintakumi voi olla hetkellinen apu myös silloin, jos rinnanpäässä on kipua tai haavaumia. Samoin se voi auttaa tilanteessa, jossa tuttipullolla ruokittua vauvaa totutetaan rinnalle.

”Rintakumi antaa vauvalle tuttipullosta tutun suutuntuman. Mikäli vauva hylkii paljasta rintaa, voi tämän antaa imetyksen alkuun imeä rintaa rintakumin läpi ja kesken imetyksen livauttaa rintakumi välistä pois”, Rossi neuvoo.

Rintakumi voi vaikuttaa haitallisesti imetykseen

Rintakumi ei kuitenkaan ole ensisijainen apu imetyksessä ilmeneviin ongelmiin. Rossin mukaan se voi joissain tilanteissa vaikuttaa haitallisesti imetykseen, sillä sen käyttö vähentää rinnan imetyksessä saamaa stimulaatiota, jolloin maidon heruminen vaikeutuu.

”Vauva voi rintakumista johtuen saada liian vähän maitoa, mikä voi johtaa painonnousun ongelmiin, lisämaidon tarpeeseen ja tilanteen jatkuessa jopa siihen, että vauva vieroittuu aiemmin kuin äiti olisi toivonut”, Rossi kertoo.

Rintakumi voi piilottaa todellisen ongelman

Imetystaipaleen ensipäivien aikana rintojen arkuus on normaalia ja ohimenevää. Jatkuva kipu imetyksessä tai rinnanpäiden rikkoutunut iho kuitenkin kielii vauvan huonosta imuotteesta.

”Tällöin ensisijainen hoito on korjata ongelma eli imuote eikä ainoastaan lievittää oiretta. Tällöin rintakumin käyttö saattaa ikään kuin piilottaa todellisen ongelman eli vääränlaisen imuotteen. Rintakumi myös kaventaa vauvan imuotetta”, sanoo Rossi.

Käytä rintakumia vain todelliseen tarpeeseen

Kun vauvan imuote on kunnossa, imetyksen ei pitäisi sattua ilman rintakumiakaan. Rossi muistuttaakin, että sitä ei tule käyttää varotoimenpiteenä, vaan todelliseen tarpeeseen.

”Mikäli rinnat ovat etenkin maidonnousuvaiheessa pinkeät ja turvonneet, voi nännipihojen ympärystä painella ennen imetystä turvotuksen laskemiseksi ja vauvan rintaan tarttumisen helpottamiseksi. Rintakumi ei ole tähän oikea apu.”

Pyydä apua imetyksen ongelmiin

Jos imetys ei suju, tuntuu kivuliaalta tai vauva ei tunnu saavan hyvää imuotetta, imetykseen tulee aina hakea ja saada apua, muistuttaa Rossi.

Myös rintakumin käyttöön kannattaa pyytää kunnollinen opastus imetysohjaajalta. On tärkeää, että sitä käytetään oikein, ja että kumi on oikean kokoinen rinnanpäähän ja vauvan suuhun.

”Imetysohjausta voi pyytää synnytyssairaalasta, neuvolasta ja Imetyksen tuki ry:ltä. Myös oman alueen yksityiset imetysohjaajat voivat olla avuksi”, Rossi vinkkaa.

Rintakumista vieroittamiselle ei yhtä oikeaa ikää

Moni kokee rintakumin helpottavan ongelmia aluksi, mutta myöhemmin se on imetykseen liittyvä ylimääräinen väline, joka on muistettava pitää puhtaana ja aina mukana.

Myös rintakumin tuomat mahdolliset haitat ovat hyvä syy siitä pois totuttelemiseen.

”Vieroittamiselle ei ole yhtä oikeaa ikää. Osa äideistä ja vauvoista tarvitsee rintakumia vain kerran tai muutaman, ja jotkut imettävät sen avulla kuukausia”, kertoo Rossi.

Näin vieroitat vauvan rintakumista

  1. Alkakaa totutella rintakumista pois lisäämällä ihokontaktia. Oleile vauvan kanssa ihotusten pitämällä vauvaa rintakehäsi tai vatsasi päällä. Ihokontakti lisää imetykselle tärkeän oksitosiinihormonin tuotantoa, ja osa vauvoista tarttuu itse paljaaseen rintaan jo rauhallisten ihokontaktituokioiden aikana.
  2. Lypsä rintaa ennen imetystä hieman joko käsin tai pumpulla. Vauvan on helpompi tarttua rintaan, kun se ei ole niin pinkeä.
  3. Kokeile erilaisia imetysasentoja. Jos olet aiemmin tottunut imettämään esimerkiksi aina istuallasi, kokeile imettää takanojassa asennossa tai kyljelläsi maaten.
  4. Vieroitusvaiheessa voit aloittaa imetyksen rintakumin kanssa ja ottaa sen vaivihkaa pois kesken imetyksen, kun heruminen on käynnistynyt. Tällöin rinnanpää on ehtinyt muotoutua rintakumin sisällä, ja rinnasta valuva maito houkuttelee vauvaa.
  5. Kuten muutenkin lapsentahtisessa imetyksessä, myös rintakumista vieroitettaessa on tärkeää ottaa vauva rinnalle jo ensimmäisistä nälän merkeistä. Näitä ovat muun muassa hamuilu, pään kääntely ja käsien vieminen suuhun. Itku on vauvan viimeinen keino kertoa nälästään, ja nälkäänsä itkevän vauvan rauhoittuminen rinnalle voi olla vaikeaa.
  6. Voit myös kokeilla imettää ilman rintakumia vauvan ollessa uninen. Unenpöpperössä tämä ei ehkä huomaa puuttuvaa kumia samalla tavalla kuin hereillä ollessaan.
  7. Vältä tuttipullojen ja tuttien käyttöä, kun totuttelette pois rintakumista. Vauva imee niitä kapeammalla otteella kuin rintaa, ja vauvan tulisi oppia ottamaan rinnasta oikeanlainen imuote.
  8. Kun vauva hiljalleen tottuu paljaan rinnan imemiseen, voitte lopettaa rintakumin käytön. On yksilöllistä, kuinka kauan tämä vie. Vieroitus on prosessi, jonka aikana imettäjä tarvitsee paljon kannustusta ja tukea mahdolliselta kumppaniltaan ja muulta lähipiiriltä.
Näin puet ja puhdistat rintakumin

  • Kastele rintakumi vedellä ennen sen asettamista paikoilleen. Näin se pysyy helpommin paikallaan.
  • Venytä rintakumin lierejä reilusti sivulle ja ulospäin niin, että kumi kääntyy osittain nurinpäin.
  • Venytä lierejä edelleen ja aseta rintakumi nännin päälle. Jos kumin lieri on epäsäännöllisen muotoinen, sen kapea reuna tulee vauvan nenän kohdalle.
  • Silitä lierit ihoon kiinni niin, että rintakumin keskiosa napsahtaa takaisin normaaliin asentoon.
  • Jos käytössäsi on vain yksi käsi, rintakumin kastelemisen jälkeen paina yhdellä sormella kumin keskiosaa sisään reikien kohdalta niin, että lierit kääntyvät hieman ulospäin. Aseta tämän jälkeen kumi nännin päälle ja toimi kuten yllä on ohjeistettu.
  • Huuhdo rintakumi aina käytön jälkeen kylmällä juoksevalla vedellä. Pese se sitten lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella ja huuhdo lopuksi huolellisesti.
  • Steriloi rintakumi tarvittaessa keittämällä kiehuvassa vedessä keittämällä. Jos vauvan suussa tai rinnanpäässä on sammasta, rintakumi tulee keittää päivittäin. Likainen rintakumi voi altistaa rintatulehdukselle.

Lähde: Imetyksen tuki ry

Mitä mieltä olet artikkelista?