Vaikka Suomeen syntyi vuoden 2021 aikana enemmän vauvoja kuin edeltävänä vuonna, tutkija toppuuttelee innokkaimpia: "Vauvabuumin sijaan puhuisin mieluummin maltillisemmin vaikkapa syntyvyyden elpymisestä".

Viimeksi päivitetty 6.5.2022

Viime vuonna 2021 Suomeen syntyi peräti 3 131 lasta enemmän kuin vuonna 2020. Syntyvyys on nousussa jo toista vuotta putkeen, mutta Tilastokeskuksen asiantuntija toppuuttelee silti ylenpalttista intoa.


 


“Media ja osa tutkijoista vaikuttavat puhuvan mielellään vauvabuumista. Termin käyttö tuntuu hieman erikoiselta, kun syntyvyys on edelleen suhteellisen matalalla tasolla. Viime vuoden ennakollinen kokonaishedelmällisyysluku oli koko mittaushistorian neljänneksi alhaisin”, muistuttaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Joonas Toivola.

Kokonaishedelmällisyysluku oli viime vuonna 1,46, kun vuonna 2020 se oli 1,37. Tämä tuorekin luku on mittaushistorian neljänneksi alhaisin.

“Esimerkiksi vuonna 2017 julkisessa keskustelussa oltiin huolestuneita syntyvyyden laskusta ja puhuttiin vauvakadosta, vaikka kokonaishedelmällisyys oli nykyistä korkeampi. Vauvabuumin sijaan puhuisin mieluummin maltillisemmin vaikkapa syntyvyyden elpymisestä. Syntyvyyden yhdeksän vuotta putkeen jatkuneen laskun jälkeen on nyt ollut kaksi peräkkäistä vuotta nousua, eli nuoli osoittaa tällä hetkellä kuitenkin ylöspäin”, Toivola sanoo.

Elinajanodote: 2100-luvulle saakka

Vastasyntyneiden poikien elinajanodote oli ennakkotietojen mukaan 79,2 vuotta ja tyttöjen vastaavasti 84,5 vuotta vuonna 2021. Poikien elinajanodote piteni vuoteen 2020 verrattuna 0,1 vuotta ja tyttöjen lyheni 0,2 vuotta.

“Vastasyntyneiden elinajanodotteessa pitkän ajan trendi on ollut ylöspäin niin tytöillä kuin pojilla. Pienet yksittäisinä vuosina esiintyvät poikkeamat alaspäin eivät ole elinajanodotteessa harvinaisuus, vaan niitä on esiintynyt aiemminkin. Koronalla voi olla vaikutusta kuolleisuuteen vanhimmissa ikäluokissa, mutta sitä voidaan arvioida tarkemmin vasta kuolemansyytilaston tietojen valmistuttua”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Auli Hämäläinen kertoo.

Lähde: STT

Tutustu tilastoon: Syntyvyys nousi vuonna 2021

Mitä mieltä olet artikkelista?