Meille on rantautunut taas uusia reseptejä arjen pelastukseksi. Ja vähän maapallonkin, sillä kolmesta reseptistä kaksi ovat vegaanisia. Ota ohjeet talteen, jos teilläkin pyritään vähentämään lihansyöntiä.

Arki pyörähtää huomenna taas käyntiin, ja olen yksin vastaamassa ruokahuollosta ainakin päiväsaikaan. Pienimmät lapset ovat sellaisessa iässä, että heille ei voi kääntää selkäänsä moneksi sekunniksi, joten lounaaksi on hyvä keksiä jotakin nopeasti valmistettavaa. Jaoin edellisessä ruokapostauksessani muutaman reseptin, joita käytän mielelläni silloin, kun mahdollisuutta pidempiin kokkailuihin ei ole. Sittemmin on löytynyt uusia suosikkeja, jotka jaan teille nyt uuden viikon alkamisen kunniaksi.


 


Leppoisa linssikastike

1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
Mausteita (mustapippuri, kuivatut yrtit, paprikajauhe)
Tölkki tomaattimurskaa
1 dl huuhdottuja punaisia linssejä
1 dl kaurakermaa
(suolaa)

Kuullota sipulit pannulla öljyssä, lisää mausteet. Kaada sekaan tölkki tomaattimurskaa ja linssit. Anna kiehua kymmenisen minuuttia. Lisää lopuksi kaurakerma. Suolan voit lisätä tarvittaessa omalle lautaselle. Keitä oheen pastaa, esimerkiksi tagliatellea.

Tästä reseptistä kuuluu kiitos Simppelille Sormiruokakeittiölle. Törmäsin siihen Simppelin Instagramissa ja hyvä että törmäsin, sillä tästä on tullut meidän uusi kasvisruokasuosikkimme. Erityisesti lapset ja minä olemme tykästyneet linssikastikkeeseen. Koska suolan voi lisätä vasta lautaselle, on helppo tehdä yksi ruoka kaikille ja tarjoilla se pikkuisille suolattomana.

Ympäristösyistä olen alkanut vähentää lihansyöntiä, mutta arjen kiireessä uusiin kasvisruokaresepteihin tutustuminen on jäänyt vähälle. Siksi tällaiset todella helpot ja nopeat reseptit ovat kultaa. Mitä helpompaa kasvisruokien tekeminen on, sitä useammin niitä tulee arjen pyörityksessä tehtyä.

Ex tempore -kanapasta

400 g kanasuikaleita
Miniluumitomaatteja
Mozzarellaa
Tuorepastaa
Pestoa

Paista kanasuikaleet pannulla ja keitä pasta paketin ohjeen mukaisesti. Sekoita pastan joukkoon sopiva määrä pestoa (esim. 2 rkl) ja lisää kypsät kanasuikaleet. Pilko joukkoon hyvää mozzarellaa ja lisää vielä halkaistut miniluumutomaatit. Jos haluat että tomaatit pehmenevät ja mozzarella hieman sulaa, laita koko hoito vielä kattilassa levylle toviksi (mutta varo pohjaan palamista).

Perjantaina lounasaika koitti jotenkin yllättäen. Yhtäkkiä kello oli 11, eikä meillä ollut lounasta pöydässä saati tekeillä. Kurkkasin jääkaappiin ja löysin paketin kanasuikaleita, miniluumutomaatteja, tuorepastaa ja mozzarellaa. Kun maitotölkin takaa vielä kurkisti pestopurkki, tiesin, että lounas olisi tuota pikaa pöydässä.

Tämä oli oma ex tempore -sovellukseni, mutta siitä tuli niin maistuva, että teen tätä varmasti toistekin. Ja mikä parasta, ruoka valmistui tarpeeksi nopeasti jopa nälkäkiukun ensimerkkejä näyttäneelle taaperolle.

Yhdellä kädellä ruuanlaittoa, toisella vauvan syöttämistä. Toisinaan tämä on ainut tapa tehdä ruokaa monilapsisessa perheessä.

Vegaaninen makaronilaatikko

300 g (täysjyvä)makaronia
1 iso sipuli
1,5 dl soijarouhetta
1 kasvisliemikuutio
1,5 tl grillimaustetta
1,5 tl valkosipulijauhetta
1,5 tl paprikajauhetta
valkopippuria

9 dl kauramaitoa
3 rkl soijajauhoa
1,5 tl soijakastiketta
1/2 tl suolaa

Kuullota sipuli pannulla öljyssä. Lisää soijarouhe ja murennettu liemikuutio. Kaada pannulle desi vettä osissa niin, että paistat soijarouhe-sipuliseoksen kuivaksi aina kaatojen välillä. Lisää mausteet (grillimauste, valkosipulijauhe, paprikajauhe, valkopippuri). Sekoita kauramaitoon soijajauho, soijakastike ja suola. Voitele vuoka öljyllä ja kaada siihen majaronit ja soijarouheseos. Lisää kauramaitoseos. Paista noin 40 minuuttia 200 asteessa.

Makaronilaatikko lienee kaikille tuttu ruoka, mutta entäpä vegaaninen makaronilaatikko? Yllä mainitun lihansyönnin vähentämispyrkimyksen nimissä käytän makaronilaatikossa välillä jauhelihan sijaan soijarouhetta. Maidon korvasin ennen kaurajuomalla, mutta tietämättömyyttäni kuvittelin, että ilman munia ei makaronilaatikko onnistuisi. Sitten törmäsin Linssinöörin blogiin ja löysin tämän reseptin. Otin reseptin käyttööni hieman sitä tuunaten, ja nyt meilläkin syödään ajoittain täysin vegaanista makaronilaatikkoa.

En ole siirtymässä vegaaniksi tai muokkaamassa lapsistani sellaisia, mutta olen järkeillyt, että terveyden ja ekologisuuden nimissä eläinkunnan tuotteista voi luopua välillä, vaikkei kokonaan luopuisikaan. Parempi ottaa pieniä askeleita kuin pysyä paikoillaan.

Ja kyllä tämän perheen lapset kuuluvat taistelevan linssikastikkeenkin voimalla.

Kuka siellä?
Uusperhesadun takana on – kukapa muukaan kuin – uusperheellinen Satu. Sadun lisäksi perheeseen kuuluu neljä lasta, aviomies ja jättikani nimeltä Osku Palomies. Blogissa kurkistetaan uusperheen elämään ja pohditaan vanhemmuuden moninaisia teemoja. Tsekkaa myös instagramista @uusperhesatu

Lisää Uusperhesatulta:

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

 

Mitä mieltä olet artikkelista?