Lapselle muodostuu vähitellen muun perheen ateriamalli. Kun lapsi on viettänyt ensimmäistä syntymäpäiväänsä, hän on jo varmaankin havainnut ateriat hyviksi tilaisuuksiksi kehittää itsenäisyyttään. Muulle perheelle tämä on sekä antoisaa ja viihtyisää että haasteellista. Jos teette nyt maultaan, koostumukseltaan ja väriltään uudenlaisia ruokia, lapsi kokeilee uutta ja kehittää näin hyviä ruokatottumuksia jo varhain.
Viimeksi päivitetty 14.2.2022
Lapsi etenee vähitellen soseruoista samoihin ruokiin ja ateriamalleihin muun perheen kanssa. Monet lapset haluavat itse annostella ruokaa ja jatkavat kauhomista, kunnes lautanen valuu yli.
Lapsi oppii kyllä arvioimaan ruoka-annoksen määrän, kun taas vanhemmat päättävät, mitä ruokia tarjoillaan. Vähitellen opetat pikku ahmatille, että ruokaa voi ottaa lisää eikä sitä pidä latoa lautaselle enempää kuin pystyy syömään.
Ravinteikasta välipalaa pikku vatsalle
Lapsella on pieni vatsa ja iso energiantarve. Useimmat tarvitsevat 3–4 pääateriaa ja 1–2 välipalaa päivässä. Toisille ovat pääaterioita aamiainen, lounas ja päivällinen, kun taas toiset syövät runsaammin vasta illalla.
Välipaloilla tulisi tarjota ”fiksua” ruokaa, joka antaa energiaa ja keskittymiskykyä päivähoidossa ja kotona. Välipalat ovat osaltaan kattamassa lapsen päivittäisten ravintoaineiden tarvetta.
Fiksu välipala muodostuu kaikenlaisista tuoreista hedelmistä, maustamattomasta jogurtista kaurahiutaleiden tai myslin kera, keitoista, kuivahedelmistä, porkkanasta ja kurkusta, kirsikkatomaateista, täysjyvänäkkileivästä juuston kera ja tuoreista aineksista valmistetuista pirtelöistä.
Lue myös:
Ruokaoikuttelu
Terve lapsi säätelee itse ruokahaluaan. Hän syö kun on nälkä ja juo kun on jano. Välillä saattaa tulla kausia, jolloin lapsi ei syö yhtä paljon: tällöin vanhemmat saattavat huolestua siitä, että hän syö liian vähän. Kyseessä kuitenkin on yleensä vain vaihe.
Ruuan tuputtaminen lapselle on monessa mielessä haitallista: haaskaantuu aikaa, rahaa ja voimia, kun lapsi jättää ruoan syömättä. Oikullisuutta esiintyy usein jaksoittain ja on tyypillistä, että se katoaa jossain vaiheessa.
Lapsi haluaa tuttuja ruokia, ja jos ruoka näyttää toisenlaiselta, hän usein sanoo, ettei pidä siitä. Uutuudenkammo on normaalia. Lapsi ei suhtaudu kielteisesti itse ruokaan.
Seuraavat ohjeet voivat olla avuksi aterioilla:
- Anna lapsen käyttää mieleisiään ruokailuvälineitä.
- Yritä vakiinnuttaa syöntivälit ja varaa aikaa ateriointiin.
- Pidä huolta, että lapsi saa raikasta ilmaa, on fyysisesti aktiivinen ja nukkuu kunnolla.
- Uutta ruokaa on usein tarjottava jopa 15 kertaa, ennen kuin lapsi hyväksyy sen.
- Pikkulapsi ei halua vaikeasti syötävää ruokaa, kuten kovaa tai sitkeää lihaa.
- Ruoka voi maistua pahalta, olla kylmää tai liian kuumaa, liian ohutta tai liian paksua.
- Lapsella on tarve päättää itse, ja ruoasta tulee pian keino saada tahtonsa läpi.
- Vältä riitaa ja rauhattomuutta aterioilla.
Pikkulapselle sopivat juomat
Vesi
Ruokapöytään on hyvä varata aina iso karahvi jäävettä. Makua voi parantaa parilla lohkolla limettiä, sitruunaa tai appelsiinia. Vesi on paras janonsammuttaja ja ensiarvoista kaikille lapsille. Veden tulisi olla myös ainut juoma, jota lapsi nauttii pullosta.
Tuoremehu
Tuoremehua pidetään usein terveellisenä vaihtoehtona, mutta se ei suinkaan ole aina paras valinta. Myös tuoremehun sokeripitoisuus on suuri. Karkeasti voidaan arvioida, että tuoremehu pitää sisällään yhtä paljon sokeria kuin limsa. Appelsiinimehulasillisen valmistukseen kuluu useita appelsiineja. Mehussa ei myöskään ole yhtä paljon kuituja kuin hedelmässä.
Älä siis anna lapselle isoja määriä mehua. Hapan mehu kuluttaa hampaita, ja mehu vie liian usein halun muulta ruoalta. Mehua voisi sekoittaa veteen ja opettaa lasta juomaan sitä pelkän mehun sijaan.
Maito
Yksivuotiaasta lapsi voi juoda maitoa, ja maito sopii leipä- ja puuroaterialle. Maito on hyvä kalsiumin lähde ja sisältää myös paljon riboflaviinia ja proteiineja.
Valitse mieluiten rasvattomia maitovalmisteita. Etenkin täysmaito sisältää runsaasti tyydyttynyttä rasvaa eikä sovi pikkulapsen juomaksi. Jos lapsi sinusta tarvitsee vähän ylimääräistä rasvaa, voit täydentää ateriaa öljyllä tai pehmeällä kasvismargariinilla. Se on hyväksi sydämelle ja koko keholle.
Virvokkeet ja mehujuomat
Virvoitus- ja mehujuomat ovat tavallisia ja suosittuja, mutta niitä juova lapsi ei saa itselleen juuri muuta kuin makua, väriä, ilmakuplia ja paljon sokeria. Erilaiset jumat ovatkin lapsen suurimpia sokerinlähteitä. Tämä lisää ylipainon vaaraa.
Keinotekoisesti makeutettua virvoketta tai mehua ei pidä antaa alle kolmivuotiaalle. Keinotekoisesti makeutetut mehut ja virvokkeet ovat happamuutensa vuoksi hampaille yhtä haitallisia kuin sokeroidut.
Terve ruokanautinto
Useimmille vanhemmille muodostuu lapsen ruokavalion suurimmaksi haasteeksi makeisten ja pikaruoan syönnin rajoittaminen. Nykyisin hyvin monet lapset syövät aivan liikaa elintarvikkeita, jotka sisältävät korkeita pitoisuuksia sokeria ja rasvaa ja joissa on samalla niukasti hyviä ravintoaineita, kuten rautaa, kalsiumia ja sinkkiä. Tästä voi olla seurauksensa kasvulle ja kehitykselle, ja se voi lisätä elämäntapasairauksien vaaraa myöhemmällä iällä.
”Karkkipäivän ruoka”
Käytä vaikka käsitteitä ”arkiruoka” ja ”karkkipäivän ruoka” ”terveellisen” ja ”epäterveellisen” asemesta, kun puhut lapselle. Kaikenlaisella ruoalla on paikkansa terveessä ruokavaliossa. Kysymys on vain siitä, millaisia määriä ja kuinka usein mitäkin syödään.
Arkiruoan pitää aina sisältää kokojyväleipää, täysjyväisiä viljatuotteita, hedelmiä ja vihanneksia, vähärasvaisia maitotuotteita sekä kalaa ja lihaa, kun taas ”karkkipäivän ruoka” voi käsittää vaikkapa suklaata, jäätelöä, ranskanperunoita ja kakkuja.
Kun lapsi kasvaa, voitte yhdessä ruveta pohtimaan, milloin pidettäisiin hemmotteluhetki ja syötäisiin ”karkkipäivän ruokaa”. Vanhemmat usein hämmästyvät siitä, kuinka lapset pystyvät itse ottamaan vastuun terveellisestä ruoastaan.
Yritä tehdä aterioinnista viihtyisä myös kun tarjotaan arkiruokaa. Silloin kaikki maistuu, eikä ”karkkipäivän ruoasta” tule liian houkuttelevaa.
”Poissa silmistä, poissa mielestä”
Säilytä ”karkkipäivän ruokaa” ja makeisia omissa tiloissaan, mihin lapset eivät näe. Jos varaat riittävästi arkiruokaa ja terveellisiä välipaloja, lapset ottavat niitä ensin. Täytä hedelmävati joka päivä, jotta lapselle on tarjolla sinun haluamaasi ruokaa. Jos lapsellasi on taipumusta ylipainoon, yritä selvittää, kuinka paljon hän viettää aikaansa tv:n tai tietokoneen ääressä ja miten aktiivinen hän on fyysisesti.
Lasten tulisi liikkua vähintään tunti päivässä, eikä heidän tulisi käyttää viihde-elektroniikkaa yli kahta tuntia päivässä. Käykää terveyskeskuksessa mittauttamassa ja punnituttamassa lapsi silloin tällöin, jolloin näet, noudattaako lapsi normaalia kasvukäyrää vai onko painonlisäys pituuskasvua suurempaa.
Lue myös:
Valmisruoka
Jos haluatte joskus syödä valmisruokaa, voitte valita terveellisiä vaihtoehtoja, kuten thairuoka tai italialainen ja kiinalainen ruoka. Vältä antamasta soijaa pienimmille, sillä se sisältää paljon suolaa.
Pikkuleivät ja keksit
Valmiina ostetut pikkuleivät ja keksit ovat usein pitkään säilyviä, ja joissain on myös lämpökäsiteltyjä öljyjä ja margariineja. Jos pakkauksessa mainitaan, että tuote sisältää ”osittain kovetettuja kasvisrasvoja”, kyse voi olla transrasvasta. Transrasva aiheuttaa yli kaksinkertaisen sydän- ja verisuonitautien riskin tyydyttyneeseen rasvaan verrattuna. Se lisää myös infektiotautien, astman, allergian, psoriasiksen, nivelkihdin ja fibromyalgian vaaraa. Käytä leipoessasi pehmeää kasvismargariinia, niin voit olla varma siitä, ettei lapsesi saa haitallista rasvaa.
Hyvät käytännöt jo pienestä pitäen
- Yrittäkää löytää aikaa yhteiselle ruoanlaitolle. Tehkää esimerkiksi pannukakkuja tai muffineja sunnuntaina.
- Opeta lapselle, mistä ruoka on peräisin. Istuttakaa kasveja ja vihanneksia yhdessä pihalle, lähtekää poimimaan marjoja, käykää maatilalla tai kalakaupassa.
- Vakuuta lapsi siitä, että ruoanlaitto on hauskaa ja jännittävää Katsokaa yhdessä tv:n ruokaohjelmaa, jossa taitavat kokit laittavat ruokia, ja kokeilkaa reseptejä itse.
- Anna lapselle aluksi tylsiä veitsiä ja leikatkaa pehmeitä hedelmiä. Anna lapsen sekoittaa vaikkapa kakkutaikinaa sen sijaan että hän seisoisi lieden edessä.
- Anna lapsen olla mukana keittiössä katselemassa. Anna hänen haistella ja maistella ruokia.
- Anna kaupassa lapselle tehtäviä, kuten etsiä ruokatavaroita, pussittaa hedelmiä ja vihanneksia, etsiä täysjyväkeksejä, parasta näkkäriä jne.
- Anna lapsen valita eri hedelmiä pirtelöön ja itse painaa sekoittimen nappia.
Ravitsevia minivoileipiä
Voit käyttää tavallisen leivän sijaan pehmeää pitaleipää. Siinä tapauksessa levität täytteen leivälle ja käärit sen rullaksi. Täyte/ salaatti asetellaan kahden leivänpalan väliin, jotka voit leikata pieniksi kolmioiksi tai nelikulmioiksi lasta varten.
Kananpoikaa ja maissia: Sekoita 100 g hienonnettua, kypsää broileria, 50 g maissia (säilykettä) ja 1 dl hienonnettua jäävuorisalaattia. Levitä 4 viipaleelle täysjyväleipää 2 rkl majoneesia sekä broileri, maissi ja salaatti ja paina viipaleet vastakkain.
Kananmunaa, kurkkua ja maissia: Sekoita 2 rkl maissinjyviä, 1/2 kuorittua ja hienonnettua kurkkua, 2 tl majoneesia ja 1 hienonnettu, kovaksi keitetty muna. Levitä sekoitus leipäsiivujen väliin tai pitaleivälle.
Kirsikkatomaatteja, fetajuustoa, avokadoa ja basilikaa: N. 250 g kirsikkatomaatteja puolitettuina, 1 ohueksi viipaloitu avokado, 100 g mietoa fetajuustoa siivuina ja 1/2 dl hienonnettua basilikaa asetellaan kerroksina tavalliselle tai pitaleivälle. Tämä maistuu hyvältä myös käytettynä pari minuuttia uunigrillissä!
Kinkkua, munaa ja juustoa: Levitä ketsuppia tai grillauskastiketta leipäviipaleelle, mahd. majoneesia. Päällystä kinkulla ja kovaksikeitetyllä munalla, joka on viipaloitu ohuesti. Ripottele päälle 30 g juustoraastetta. Leipä maistuu parhaalta uunissa lämmitettynä tai valmistettuna voileipägrillissä tai pannulla.
Pastasalaattia ja tonnikalaa
4 annosta
1 1/2 dl pastaa (kuviopastaa)
1 sellerinvarsi hienonnettuna
1/2 kurkkua viipaleina
3 rkl hienonnettuja viinirypäleitä
1 kimppu ruohosipulia tai
kevätsipulia leikattuna
1 tölkki tonnikalaa öljyssä tai vedessä
1 rkl jogurttia tai kevytviiliä
1 rkl tuoretta sitruunamehua
1/2 tl sokeria
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele kylmällä vedellä ja anna veden valua kunnolla. Pane mahd. selleri eri astiaan, jos se on liian kovaa lapselle. Sekoita vihannekset, rypäleet ja tonnikala. Sekoita jogurtti, sitruunamehu ja sokeri ja kaada seos tonnikalasalaattiin.
Vihannespyörykät
4 pullaa
1 raastettu peruna
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl hienonnettua punaista
paprikaa
2 rkl hienonnettua sientä
2 vatkattua munaa
1 rkl juustoraastetta
Lämmitä öljy ja peruna pienessä kattilassa ja kuullota, kunnes peruna on kypsä. Lisää paprika ja sieni ja anna porista kypsäksi. Jäähdytä. Sekoita perunaseokseen muna ja juustoa kulhossa. Tee 4 pyörykkää ja paista varovasti.
Munakas
Muna sisältää 18 eri vitamiinia ja mineraalia, korkealuokkaista proteiinia ja tärkeitä aminohappoja. Muna silloin tällöin onkin hyvä aamiainen kasvavalle lapselle.
Omelettiin voit käyttää aivan mitä tahansa. Maissi, juusto ja porkkana ovat yksinkertaisia ja lapsiystävällisiä. Voit lisätä keittokinkkua, kalkkunaa, kananpoikaa, makkaraa tai tonnikalaa halutessasi. Munakasta laittaessasi lapsi voi auttaa leikkaamalla pehmeitä tarveaineita, raastamalla juustoa jne. Tähteet voidaan ottaa evääksi seuraavana päivänä.
3–4 annosta
4 munaa
2 keitettyä perunaa pieninä kuutioina
100 g maissinjyviä miel. soseena
1 keskikokoinen porkkana raastettuna
persiljaa tai ruohosipulia
n. 1/2 dl juustoraastetta
2 rkl voita tai öljyä
mahd. hiven pippuria
Vatkaa munat yhteen haarukalla ja lisää loput ainekset. Kaada yli puolet sekoituksesta paistinpannulle ja kypsennä keskilämmöllä läpikypsäksi. Taita munakas keskeltä ja pane vadille, jotta se pysyy lämpimänä. Toista työvaiheet ja tee toinen munakas. Salaatti, riisi, leipä tai pitaleipä ovat hyvä kyytipoikia.
Vihanneksia ja dippikastiketta
Vihannekset dippikastikkeen ja liha- tai kalapalan kera ovat jännittävä vaihtoehto perinteiselle illalliselle. Tarjoa pikkupaloina kanaa, kinkkua, kalaa tai äyriäisiä. Voit käyttää munia, pastaruuveja, kurkku-, porkkana-, lanttu- tai nauristikkuja, pieniä parsan tai kukkakaalin kukintoja, retiisinviipaleita, varsiselleriä, parsaa, kirsikkatomaatteja, mustia kivettömiä oliiveja, juustoa, paprikansuikaleita, salaatinlehtiä sekä mangoa, päärynää ja omenaa.
Keitä parsa- ja kukkakaalia sekä parsaa 3–5 min, sopivan kypsäksi. Keitä porkkanoita, lanttuja ja nauriita 3–5 min, jos lapsi ei selviä raaoista. Myös parsakaalin voi tarjota raakana. Tarjoa vihannekset värikkäästä maljasta tai isosta, juhlavasta vadista. Voit panna vihannekset myös erillisiin kippoihin, joista lapsi voi valita suosikkinsa. Anna joka lapselle dippikastiketta omaan munakuppiin.
Dippikastikkeita
Porkkanadippi
Keitä, höyrytä tai kypsennä mikrossa 5 keskikokoista porkkanaa pehmeiksi. Kaada keitinvesi pois. Kuumenna murskattu valkosipulinkynsi ja 1/2 tl hienoa kuminaa 1 rkl:ssa öljyä. Lisää porkkanat ja 2 tl sitruunamehua. Anna kiehahtaa. Jäähdytä 10 minuuttia ja soseuta mukana 1 dl jogurttia, kunnes sose on pehmeää.
Porkkanasose maistuu hyvältä leivän ja keksien kera.
Punajuuridippi
Soseuta 450 g säilykepunajuuria (valuta liemi pois) sekä 1 1/2 dl jogurttia ja 1 rkl sitruunamehua, kunnes sose on pehmeää ja tasaista. Tarjoa dippikastikkeena leivälle ja vihanneksille.
Helppo tsatsiki
Tämä ei ole aitoa tsatsikia mutta valmistuu lyhyemmässä ajassa ja maistuu yhtä hyvältä
1 raastettu kurkku
1 1/2 dl luonnonjogurttia
1/2 dl ranskankermaa
1 murskattu valkosipulinkynsi
Purista nestettä mahdollisimman paljon pois kurkkuraasteesta. Sekoita ainekset ja pane kastike kylmään ainakin tunniksi ennen tarjoilua. Anna kurkkumehu lapselle juotavaksi jälkeenpäin.
Paneroitu kala
Lasten kalan syönti tahtoo usein rajoittua kalapuikkoihin, minkä vuoksi he saavat liian vähän aivojen omaa rakennusmateriaalia, omega-3-rasvahappoja. Rasvaiset kalat, kuten lohi, taimen, makrilli ja nieriä, ovat tärkeiden rasvahappojen sekä rasvaliukoisten A- ja D-vitamiinien hyviä lähteitä. Lapsille on parasta tarjota nahattomia ja ruodottomia fileepaloja.
2–4 annosta
200 g kalafileetä
1 kananmuna
1 rkl maitoa
1 rkl vehnäjauhoa
2 rkl seesaminsiementä ja korppujauhoa
pehmeää tai juoksevaa kasvismargariinia paistamiseen
Vatkaa muna ja maito maljassa, kaada vehnäjauho toiseen maljaan ja korppujauho ja seesam kolmanteen. Kääntele kalafileet ensin vehnäjauhossa ja sitten munamaitosekoituksessa. Kääri ne rullalle seesam-korppujauhossa ja paista kullanruskeiksi. Aseta kala talouspaperille, joka imee rasvaa. Kalan voi tarjota perunamuhennoksen sekä porkkana- tai jäävuorisalaatin kera.
Hedelmävarras
Hedelmäpalat ovat tervetulleita sekä juhlaan että arkeen. Jos paloittelet hedelmät, huomaat, että lapset syövät niitä paljon enemmän kuin kokonaisina.
• Pane omena- ja päärynäpaloja sitruunaveteen. Silloin hedelmäliha ei tummu.
• Tuoreella ananaksella on ruoansulatusta edistävä vaikutus osaan ihmisistä. Ananaksesta on poistettava kovempi keskusta.
• Papaija saa erityisen tuoreen maun, kun puristat pari tippaa sitruunaa sen päälle.
• Osta eri hedelmälajeja: appelsiineja, omenoita, päärynöitä, banaaneita, melonia, viinirypäleitä tai muita joista lapset pitävät. Huuhdo, kuori ja kuutioi hedelmät (ei liian pieniksi). Aseta hedelmät puiseen vartaaseen. Anna varras kunkin lapsen lautaselle.
Juomat
Jos perhe pitää tuoremehusta, voisi mehulinko olla hyvä sijoitus. Silloin tuoremehua saa jopa vihanneksista ja sellaisista hedelmistä kuin omena ja päärynä. Mutta myös sauvasekoittimella, tehosekoittimella ja yleiskoneella saa tehtyä koko joukon mehuja.
Marjasmoothie
n. 100 g pakastemarjoja
125 ml kevytmaitoa
70 ml vaniljajogurttia
Vaahdota tehosekoittimella ja tarjoa.
Lähteet:
Babies & toddlers | Women’s Weekly 2005
Graimes, nicola | Baby and toddler | Parragon 2004
Healthy Kids | Women’s Weekly 2007
Inge, Karen | Let’s eat right | Tandem Publishing 2004
Kids cooking | Women’s Weekly 2004 når “bare litt” er altfor mye… | Norges Astma- og Allergiforbund 1999
Vea, Margit | Hjemmelaget spedbarnsmat | Ex Libris 1999
Vea, Margit | Lettlaget barnemat | Cappelen 2002
Vea, Margit & lise Galaasen | Mat for barn! | Cappelen 2007
Hyödyllisiä verkkosivuja:
Allergia- ja astmaliitto
Diabetesliitto
Mannerheimin Lastensuojeluliitto